Fotoreportage GrowTech Eurasia 2019

GrowTech Eurasia verbindt oost en west

De Turkse tuinbouwmarkt heeft zich de afgelopen jaren gestabiliseerd, maar grote investeringen blijven desondanks nog even uit. Wat daar de reden van is konden internationale tuinbouwtoeleveranciers vorige week ontdekken op de GrowTech Eurasia. De beurs bewees zich opnieuw als een goed verzamelpunt voor bedrijven die willen investeren in de omringende landen, want juist daar zit de groei. In rap tempo worden er kassen uit de grond gestampt in bijvoorbeeld Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekistan, maar ook in met Midden-Oosten. 

Klik hier voor de fotoreportage


Hans Fakkert met Berg Hortimotive en Tansel Bukulen van Brinkman 

Turkse markt
De vakbeurs GrowTech Eurasia heeft twee gezichten. Enerzijds is het jaarlijks terugkerende evenement gericht op de Turkse tuinbouwsector. Met een totaal areaal van 80.000 hectare, verspreid over het hele land, heeft deze low-tech markt de afgelopen jaren problemen gehad. Nu is zij echter gestabiliseerd, hoewel het klimaat nog niet echt uitnodigt tot grote investeringen.  

Slechts een zeer klein percentage van deze sector, zo'n 2%, kan als high-tech worden beschouwd. Over het algemeen is het zo dat wereldwijde trends, waarbij telers overstappen op bijvoorbeeld de teelt op water, in Turkije niet anders zijn. Dankzij deze trends kunnen telers hun teelt en productkwaliteit verbeteren.

Aangezien Turkije ook te maken heeft met verstedelijking, kopen steeds meer consumenten hun AGF in supermarkten. Dit betekent dat zij rekenen op een consistente kwaliteit en goede houdbaarheid van de producten. Hierdoor is een verschuiving ontstaan in de afzet van AGF in een land waar producten van oudsher op markten en bazaars werden verkocht naar de verkoop via supermarkten. 

Telers uit deze low- tot mid-tech markt komen in groten getale naar GrowTech om leveranciers en telers te ontmoeten en zaken te toen met lokale bedrijven. Samenwerking is noodzakelijk voor internationale bedrijven om op de Turkse markt succesvol te zijn vanwege de unieke cultuur die er heerst. De onzekerheden omtrent betalingscondities en de wisselkoers kunnen echter een struikelblok vormen voor andere landen. 

Klik hier voor de fotoreportage

Internationale markt
Het achtervoegsel -stan is één van de meest gehoorde tijdens de GrowTech Eurasia. Turkmenistan, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Tadzjikistan, en zelfs Kirgistan zijn landen waar de high-tech tuinbouw momenteel terrein wint.  

Sinds Rusland heeft besloten niet volledig zelfvoorzienend te willen worden maar afhankelijk te blijven van de import om minder kwetsbaar te zijn voor crises, zijn de exportkansen van deze satellietlanden toegenomen. Aangezien er sprake is van een tekort aan lokale leveranciers en een kenniskloof worden veel projecten 'turnkey' ontwikkeld.

Samenwerkingen naar aanleiding van de vakbeurs
Om deze landen complete kassenconcepten aan te kunnen bieden, werken leveranciers samen. Eén voorbeeld hiervan is de nieuwe Keyway-samenwerking tussen de Nederlandse en Turkse bedrijven Timfog, Munters, Priva, Thermeta, Eiton, Bom, Crone en Fiberli Grow Light die telers helpen met een totaalconcept.

Klik hier voor de fotoreportage


Alle bedrijven van Keyway samen

Midden-Oosten
Andere markten die interessant zijn voor internationale bedrijven bevinden zich in het Midden-Oosten, zoals bijvoorbeeld Qatar maar ook de VAE en Saoedi-Arabië zijn van belang nu de tuinbouwsector in de Golfregio in opkomst is. Dan is er nog Noord-Afrika want ook Egypte is een land om in de gaten te houden.

Beide werelden
De combinatie van leveranciers die zowel op de lokale als buitenlandse markt actief zijn, resulteert in een vakbeurs die enerzijds wordt bezocht door telers en lokale low-tech leveranciers en anderzijds door high-tech aanbieders van oplossingen op het gebied van LED-verlichting en klimaatbeheersing. De vakbeurs hoopt op deze manier te voorzien in een vraag nu de mogelijkheden om zaken te doen op de internationale markt weer toenemen. 

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.