Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duo Interview Paul Posthoorn en Kees van Vliet

"Ik wil net als Paul een wandelende komkommer-encyclopedie worden"

Binnenkort gaat Paul Posthoorn, Sales Specialist Komkommer bij BASF Vegetable Seeds, met pensioen. Sinds begin september is Kees van Vliet begonnen bij BASF Vegetable Seeds en hij zal Paul vervangen. Tijd voor een stukje terugkijken en vooruit kijken met de twee heren.

Wanneer ben je begonnen bij Nunhems Paul?
Oktober 1977. Een tijdje geleden als je zo terugkijkt. Ik moest solliciteren in Haelen bij Nunhem Zaden. Reed toen in een mini en woonde in Dordrecht. Dat was pas een eind rijden op een weg van betonplaten, 2 uur lang ke-deng-ke-deng. Niet meer te vergelijken met de mooie geasfalteerde wegen en soepel rijdende auto’s van nu.

Kees, hoe ben je bij BASF gekomen? Kom je uit deze branche?
De afgelopen jaren heb ik afwisselend gewerkt voor een ander veredelingsbedrijf. Daarna bij een opkweekbedrijf en vervolgens bij een substraatproducent. Op zeker moment heb ik ontdekt dat de zaadwereld voor mij een enorme aantrekkingskracht bleef houden. Na enig zoekwerk kwam ik op BASF uit. Een innovatief, klantgericht en toonaangevend bedrijf in de komkommers.

Hoe was dat werken bij Nunhems Zaden in het begin voor jou, Paul?
Nunhems werkte toen net met eigen verkopers in plaats van met handelsreizigers. Ik werkte in het rayon Barendrecht. Voordat ik met de verkoop begon, moest ik stage lopen bij een witlofkweker in Gouda en een tomaten/komkommerkweker in Honselersdijk.

Je hebt heel lang voor Nunhems gewerkt Paul, ruim 40 jaar is dat geen sleur?
Nee, zeker geen sleur. De tuinbouw is innovatief en daardoor aantrekkelijk om in te werken. Neem nou mijn stageperiode in de komkommerteelt. De teler had na een teelt tomaat vaak komkommer. De geoogste komkommers werden in een kruiwagen gedaan en met de hand op een sorteerder gelegd. Alles nog in de grond. De grond moest worden gestoomd en voor de winterteelt moesten broeiveuren worden gemaakt.

Toen kwam het substraat op steenwol, wat een hele vooruitgang voor de teelt is geweest. Daarna de introductie van de hogedraadteelt zowel in tomaat als komkommer. Nu zie je de opkomst van belichting met Son-T naar LED.

En straks de robotisering en het 'algoritme' die de teelt en de groene vingers van de tuinbouw gaan worden.

Voor jou, Kees, wat lijkt je het leukste aspect van het werk bij BASF - Nunhems?
It’s all in the mix! Je bent veel bij je klanten, bezig met bestaande en nieuwe variëteiten die voor deze telers ontwikkeld zijn en worden. Daaraan gekoppeld dan ook weer de rol om informatie terug te koppelen aan de Nunhems specialisten en veredelaars over wat zoal in deze markt speelt.

Wat hoop je te bereiken in je nieuwe rol, Kees?
Succes hebben samen met mijn klanten en een wandelende komkommer-encyclopedie te worden zoals jij bent Paul.

Terugkijkend naar die 40 jaar Nunhems heb je zeker ook wel wat voorspellingen gemaakt die niet zijn uitgekomen, Paul?
Ik had in maart 2015 verwacht dat in 2020 alles hogedraad zou zijn.Dat is niet uitgekomen. De reden daarvan is zeer duidelijk aanwijsbaar en door mij onderschat. Het CGMMV of te wel het komkommerbontvirus. Dit is dè grote rem geweest op de uitbreiding van de hogedraadteelt.

Echter virussen zijn niet alleen een probleem in de komkommerteelt, maar ook in de teelt van andere gewassen. Neem nou de tomaat, een teelt die een paar jaar geleden vanzelf ging. Nu kampt de tomatenteler met virussen en insecten die de teelt zeer bemoeilijken.

Misschien worden gewasrotaties, die voor een akkerbouwer vanzelfsprekend zijn voor een gezond gewas en optimale productie, ook noodzakelijk voor de glasteelten in de strijd tegen virussen en de insectenplagen.

Tot slot Paul, hoe kijk je naar de laatste maanden bij Nunhems?
Het is prettig een nieuwe collega te kunnen inwerken en mijn klanten met een gerust hart aan hem over te dragen.

Voor meer informatie:
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl 

Paul Posthoorn  
Tel. +31 6 5466 8761
paul.posthoorn@vegetableseeds.basf.com 

Kees van Vliet
Tel. +31 6 3983 6456
kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com 

                          

Publicatiedatum: