Marco van Overbeek, Gardener’s Pride, blikt terug op eerste jaar komkommers:

“Het stukje arbeid moet strakker en de productie omhoog”

Tholen – “Vorige week liepen we de laatste rondjes en over een week of twee snijden we echt de laatste komkommers van dit seizoen”, vertelt Marco van Overbeek van Gardener’s Pride dat dit jaar voor het eerst, naast tomaten, ook komkommers teelde. In Klazienaveen werd begin januari op 3,7 hectare begonnen aan de komkommerteelt aan de hoge draad. Inmiddels is het tijd om te evalueren en zijn de bestellingen voor komend jaar al doorgegeven aan hun afnemer. In 2020 kunnen Bakker Barendrecht en Albert Heijn wederom op tomaten én komkommers rekenen.

“De teelt is tot tevredenheid verlopen en ook qua producties is het goed gegaan”, concludeert Marco. “We hebben de begroting gehaald. Alleen op arbeid, daar moeten we nog een flinke inhaalslag maken.”

Hij wist al dat arbeid in komkommer anders is dan in tomaat, maar dit seizoen kon hij het ook zelf in de praktijk ervaren. “In komkommer ga je rustig van drie naar zeven rondjes in de week. Je moet op tijd schakelen, net als met zakken, schoonmaken, ringen. Als je niet snel genoeg bent, loop je met de flinke lengtegroei in komkommer makkelijk achter de feiten aan. Dat maakt het een mooie, uitdagende teelt. Tomaat is toch anders, daar is alles wat meer standaard.”

In Klazienaveen werden twee teelten aan de hoge draad gedaan. “Hoe strakker je alles qua arbeid in de hand hebt in komkommer, hoe beter dat ook is voor de productie. Een strakke planning levert direct profijt op in productie. Het scheelt je simpelweg in uren de meter.”


De komkommers in Klazienaveen hingen dit seizoen aan biologisch en composteerbaar tuinbouwgaren

Blad breken of knippen?
Voor komend seizoen is de begroting voor komkommer aangescherpt. Dat moet lukken met enkele aanpassingen en de ervaringen uit het eerste jaar, meent Marco. Als voorbeeld noemt hij de afweging tussen blad breken, knippen of snijden. “Dit seizoen begonnen we met knippen, uit veiligheid. Je levert daarbij wel op arbeid in, maar we wilden geen uitval door schimmels en dat ging goed. Daarna zijn we richting de lente toe blad gaan breken. Dat bleek ook goed te werken, ook omdat het gewas gedurende het seizoen droger onderin wordt.”

Foto rechts: blik in de kas in september

Een aanpassing komend jaar wordt dat er meer proeven gezet zullen worden. “Tijdens de eerste teelt hebben we helemaal geen proeven gezet, omdat immers alles al nieuw was. De eerste teelt hadden we Hi Power staan en de tweede teelt Uniformico. Voor komend jaar zullen we wederom starten met Hi Power, terwijl het voor de tweede teelt nog niet helemaal zeker is. Die keuze hangt af van onder meer de ziektedruk.”

Voor meer informatie:
Gardener’s Pride
www.overbeektomaten.nl
info@overbeektomaten.nl 

Facebook-pagina


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.