John en Mitch Vermeiren blijven na aankoop Meer Fresh bij Van Nature

"Productie van 13,6 ha op een markt zetten die er niet op rekent, kan de boel verstoren"

Niet alleen in Nederland gaat de schaalvergroting door, ook in België groeien glastuinbouwbedrijven. Al is het in het geval van John en Mitch Vermeiren dan een overname. Vader en zoon namen in het Belgische Meer buurman Meer Fresh (13,6 ha) over. Ook na hun aankoop blijven de twee trouw aan Van Nature, dat al de afzet voor Meer Fresh regelde. Een strategische overweging, zegt John. "Een productie van dertien en een halve hectare op een markt zetten die er niet op rekent kan de boel verstoren."

De Vermeirens behoren tot de grotere tomatentelers van België. Vader en zoon Vermeiren zijn onder andere ook eigenaar van VW Maxburg, een teeltbedrijf met tien hectare. "Meer Fresh ligt aan de achterzijde van VW Maxburg. Het is een goed draaiend bedrijf, opgebouwd door Anja en Pieter Geerts."

Vader John en zoon Mitch Vermeiren 

Meer Fresh is bij de handelspartners bekend als leverancier van trostomaten, onder belichting. Ook levert het bedrijf trosmiddel in de gewone teelt. Met twee flowpackmachines in de hal is er capaciteit om zelf te verpakken. Van de 13,6 hectare bij Meer Fresh is 8,8 hectare belicht.

Het grootste areaal – bijna 8 hectare – komt voor rekening van Merlice, een grove trostomaat. Een kleine 5 hectare wordt ingevuld door Sevance, een middelgrove trostomaat met een fraaie dieprode kleur. Op verzoek van Van Nature staat er verder nog een hectare Lyterno, een fijnere trostomaat.

Veel verandert er vooralsnog niet aan de formule van Meer Fresh. Mitch: "In de toekomst zullen we hoogstwaarschijnlijk verder gaan met trossen. Ik neem vooral de dagelijkse leiding op mij. Mijn vader gaat eerder over de grotere beslissingen. Veel doen we wel in overleg."

Mitch: ‘We hebben een unieke warmtekoppeling tussen Meer Fresh en VW Maxburg.’

Warmtekoppeling
Qua duurzame opzet is de nieuwe aankoop van de Vermeirens futureproof. Mitch: "Er staan drie WKK’s op het bedrijf, goed voor in totaal 8,3 megawatt. Hiermee voorzien we de kas van warmte en CO2. De elektriciteit gebruiken we voor de belichting. En we hebben een unieke warmtekoppeling tussen Meer Fresh en VW Maxburg dat ernaast ligt. Door die koppeling kunnen we warmte uitwisselen. Hebben we op een bedrijf een tekort of juist een teveel aan warmte, dan zetten we het warmtetransport op en gaan we uitwisselen."

Meer Fresh was al lid van Van Nature en blijft dat ook. Vader John legt uit: "We zijn gewend om te telen wat de klant vraagt. Anders gezegd, we breiden niet in areaal uit als er geen klant voor is. Een productie van 13,6 hectare op de markt zetten kan de boel verstoren. Op korte termijn is het voordeel dat we de interne organisatie niet halsoverkop moeten aanpassen en de overgang soepel verloopt. De huidige eindklanten hebben niets van de overname ervaren."

Bron: Relatiemagazine MEER, Van Nature 

Voor meer informatie:
Van Nature
+31 180 696815
contact@nature.nl 
www.nature.nl/nl/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven