Jolanda de Zeeuw, radijsteler:

“Laat Pasen én vroeg mooi weer zorgen voor groot aanbod radijs op de markt”

Tholen – Begin februari verscheen er op het Twitterkanaal van radijsteler De Zeeuw uit ’s-Gravenzande een oproep om mee te komen helpen bij het machinaal oogsten van bosradijs. Die vacature is inmiddels, zei het met enige moeite, ingevuld. Mooi op tijd voor de jaarlijkse piekperiode. Jolanda de Zeeuw: “Mooi weer is goed voor de radijsconsumptie, want dan loopt radijs makkelijker weg. Tegelijkertijd groeit radijs op zulke momenten ook extra snel en dus staat de markt door een groot aanbod onder druk met als gevolg lage prijzen.”

Aanbod vanuit de kas, maar inmiddels ook vanuit de vollegrondsteelt uit Duitsland. “Zodra Duitsland op de markt komt, merken wij als kastelers dat direct. Er komt dan in één keer een groot areaal bij. Dit jaar zelfs nog iets vroeger dan gebruikelijk vanwege mooi weer, waardoor de radijs overal extra hard begint te groeien.”

Vroeg Pasen
Het weer, altijd erg bepalend in de radijsteelt, laat zich niet sturen. Maar ook de kalender is een gegeven. Dit jaar valt Pasen laat en dat helpt niet mee. “Iedereen vist op dit moment in een vijver met heel veel aanbod. Vroeg Pasen is voor kastelers eigenlijk gunstiger, omdat er dan vaak nog minder aanbod is en de prijzen bijgevolg normaal gesproken beter zijn.”

Om bovenstaande redenen is het grootste deel van de radijs die bij De Zeeuw geoogst wordt, op voorhand al verkocht. De afzet loopt via Versland Selection. “De vrije markt is over het algemeen niet aan te raden. Daarop gebeurt het regelmatig dat er hele grote partijen worden afgezet en daar heeft vervolgens iedereen in de markt last van. Ook de teler zelf die op zo’n moment zijn product eigenlijk veel te goedkoop aanbiedt, onder de geldende marktprijs.”

21-jarig jubileum bosmachine
Tot eind augustus zal de piekperiode nog voortduren, daarna wordt het langzaam iets rustiger leert de ervaring van Jolanda. “Om die reden zoeken wij ook altijd extra personeel juist voor deze periode van maart tot eind augustus. De afgelopen jaren leverde een oproep in alleen al de regionale krant rustig 150 reacties op van bijvoorbeeld schoolverlaters. Vorig jaar werd dat al moeilijker en nu de economie verder aantrekt, werd personeel vinden echt lastig. Via een uitzendbureau hebben we uiteindelijk toch op tijd een geschikte kandidaat gevonden.”

Die kandidaat zal dit jaar het 21-jarig jubileum van de bosmachine meemaken. “In mei werken wij daar alweer 21 jaar mee. De bosjes komen vanaf de machine omhoog, waar wij ze direct inpakken en er gelijk ook kwaliteitscontrole plaatsvindt. Voor nieuw personeel is dat in het begin wel even wennen. Bovendien moet iedereen met de hand leren bossen, voordat ze met de machine mogen oogsten. Er lopen bij ons echter genoeg mensen met veel ervaring rond die iedereen snel de fijne kneepjes van het vak bij kunnen leren. En dat is belangrijk, want met bosjes met altijd goede kwaliteit én het juiste aantal radijsjes proberen wij ons te onderscheiden.”

Voor meer informatie:
Fa. L. de Zeeuw & Zn
twitter.com/dezeeuwradijs  
dezeeuwradijs@hetnet.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven