Van Vugt Kruiden verhuist naar all-electric kas

Kruidenteler kan in demoruimte naar hartenlust gaan experimenteren 100 soorten kruiden

Piet van Vugt, eigenaar van Van Vugt Kruiden, werkt al van jongs af aan in de kas van zijn vader. Vanaf 1995 is Van Vugt Kruiden zich volledig gaan richten op de kruidenteelt, inmiddels 24 soorten jaarrond en 60 seizoensgebonden 'specialties'. Halverwege 2019 wordt de teelt verhuisd naar een nieuwe locatie in Ridderkerk, die bestaat uit een kas, een verwerkingsruimte en een demoruimte. in de demoruimte zal, naast het tonen van producten aan klanten, met nieuwe soorten kruiden geëxperimenteerd gaan worden. All-electric
Bij de bouw van de nieuwe kas staat alles in het teken van duurzaamheid. Om deze reden is gekozen voor de bouw van een all-electric kas, zonder gasaansluiting. Voor de elektriciteitsvoorziening worden zonnepanelen geplaatst op het dak van de verwerkingsruimte. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de aansturing van de koelmachines voor de acht koelcellen.

De warmte die bij het koelproces vrijkomt wordt opgevangen in een laagwaardige warmtetank van circa 45 graden. Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van zowel de kas als de kantoorruimtes.
De zonne-energie wordt ook gebruikt voor het aansturen van elektrische ketels met hoogwaardige warmte van circa 95 graden. Deze worden gebruikt voor de verwarming van de kas in koudere periodes, wanneer de laagwaardige warmte niet voldoende is.

Kasklimaat- en watermanagement
Voor de aansturing van alle bovenstaande processen wordt de next generation iSii procescomputer van Hoogendoorn Growth Management gebruikt. “Het grootste voordeel voor ons zijn de mogelijkheden die geboden worden door de iSii computer”, zegt Piet van Vugt.

De intelligente regelingen van de iSii realiseren op ieder moment een optimaal kasklimaat. In het kader van duurzaamheid worden de operationele kosten en CO2 uitstoot hierbij tot een minimum beperkt. En door samenwerking met Codema zijn de iSii procescomputer en de Codema watergiftsystemen volledig op elkaar afgestemd.

Naast het klimaatmanagement en watermanagement in de kas meet en registreert de iSii ook de RV en temperatuur in de koelcellen, om ervoor te zorgen dat de kruiden ook na de oogst hun versheid optimaal behouden.

Data inzicht
Het all-electric concept is nieuw voor Van Vugt Kruiden. Ook wordt in de nieuwe kas voor het eerst gestart met belichte teelt. De uitdaging is volgens Piet van Vugt dan ook om dit alles goed te laten lopen. “We zijn bezig met dingen die nog uitgevonden moeten worden. Alle informatie en data die beschikbaar zijn is altijd gebaseerd op de teelt van één soort product, maar wij hebben straks zo’n 100 verschillende soorten kruiden en eetbare bloemen in één ruimte staan”.

In de nieuwe kas moet dus bekeken worden wat het beste werkt. Hiervoor wordt de demoruimte ingezet om dingen uit te proberen en de effecten ervan te evalueren. “Waar mogelijk willen we data in gaan zetten. Bij de start van de nieuwe locatie gaan we beginnen met het verzamelen van data en die gaan we gebruiken om verder op te bouwen; de historische gegevens nemen we mee en daar trekken we conclusies uit. Het zou niet verstandig zijn om dit niet te doen als we hier wel de mogelijkheden voor hebben. Wat dat betreft hebben we het volle vertrouwen in de toekomst”.

Continuïteit in levering
De kruiden van Van Vugt worden geleverd aan horecagroothandels en supermarkten door heel Europa en worden verpakt volgens de wensen van de klant, in de juiste hoeveelheden en met private labels.
Naast klantgerichtheid en het brede assortiment onderscheidt Van Vugt Kruiden zich ook door het jaarrond leveren van het assortiment. “Continuïteit is het aller belangrijkste”, volgens Piet van Vugt. Deze beschikbaarheid van product wordt gegarandeerd door de samenwerkingen van Van Vugt Kruiden met verschillende teeltlocaties wereldwijd.

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
+31 (0) 10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl

Van Vugt Kruiden B.V.
www.vanvugtkruiden.nl
info@vanvugtkruiden.nl 

Piet van Vugt
06-5385 3518


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven