Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We stevenen af op een harde Klexit"

Tholen - Het hing al een tijdje in de lucht, maar of hij er ook echt zou komen...? "Mensen hebben eigenlijk een beetje met de kop in het zand gezeten. Iedereen dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar het kan snel gaan, dat zie je nu maar weer." Dat zegt Eduard van Haver tot Gort, transitiemanager exitstrategieën bij de Zonnebank, gevraagd naar zijn mening over het aanstaande vertrek van het klimaat uit de Europese Unie.

Zwaar weer
Dat het niet botert tussen de EU en het klimaat, is al langer duidelijk. Maar dat de verhoudingen zo snel zouden verzuren, is ook voor klimaatadviseur Gerrit Koppert-Punneke een verrassing. "Hier hadden onze klimaatmodellen geen rekening mee gehouden. Je houdt natuurlijk altijd een slag om de arm, maar zelfs met de meest behoudende berekeningen hadden we dit scenario niet voorspeld."

Hoe nu verder? Eduard pleit voor extra investeringen in een ultieme poging het klimaat binnen de EU te houden. "We moeten zorgen dat er weer een gunstig klimaat ontstaat, waardoor men zich weer hier wil vestigen. Concreet kun je dan bijvoorbeeld denken aan het verhogen van de temperaturen, zodat het voor buitenlands klimaat aantrekkelijker wordt om in de EU een filiaal te openen. Zoals het er nu voorstaat, stevenen we af op een harde Klexit en dat moeten we koste wat het kost zien te voorkomen."

Kansen
Een Klexit, of deze nu hard of zacht is, is nauwelijks reden tot optimisme, zou je zeggen. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Dagobert Zwinkels, CEO van kassenbouwer Glasdicht, ziet kansen: "Mooi toch? Dit is dé kans om heel Nederland glasdicht te maken. We hebben nu miljoenen hectares in ons land waar niks mee gedaan wordt. Ik zeg: bouw daar kassen op."

Moet Nederland dan miljarden tomaten gaan verbouwen? "Nee, dat zeg ik niet," vervolgt Dagobert. "Maar als je heel Nederland onder glas zet, kun je daarin een ideaal klimaat creëren, 365 dagen per jaar. Nederland kan dan een soort natuurreservaat worden en ik zie dan ook kansen om hier een 'mini-Dubai' neer te zetten voor de toeristen. Maar er zijn legio andere ideeën denkbaar.”

Stip op de horizon
Om die ideeën vorm te geven, is Glasdicht in gesprek met diverse ministeries om een stuurgroep op te richten, vertelt Dagobert. "Dat moet uiteindelijk leiden tot een aanjaagcommissie, die gaat kijken naar een stip op de horizon. Het doel is daarbij om in 2050 een energietransitie te realiseren en 10 miljard monden te voeden. Als we met z'n allen in onze kracht gaan staan, kan Nederland de ultieme trekker worden op het wereldtoneel. Laat die Klexit maar komen!"