Nog één keer 2021, met dank aan jullie

In december is in etappes heel 2021 nog een keer de revue gepasseerd. Al die overzichten hieronder nog één keer in één groot overzicht.

Januari 2021: Dirk, Janneke en Anita in één klap bekend

Nieuwe kassen, overnames, corona en ToBRFV... 2021 begon waar 2020 geëindigd was. In het overzicht van januari lichtten we enkele in het oog springende verhalen nog één keer uit.

Februari 2021: Sneeuwpret en sneeuwpech

Het was écht winter in februari. Sneeuwpret, schaatsen, maar ook heel veel schades waren het gevolg. Meerdere kassen stortten in. In dit overzicht een terugblik op deze sneeuwweek, én op al het andere nieuws uit februari 2021, want er gebeurde weer genoeg in de maand waarin onze eigen uitgeverij 25 jaar bestond.

1-15 maart 2021: Telen in Shanghai, in het VK, op Bonaire of als ZZP'er

Wat gebeurde er in de eerste helft van maart 2021? Genoeg, zo blijkt als we door de nieuwsbrieven 'bladeren'. Er waren overnames, persoonlijke nieuwtjes en ook persoonlijke verhalen van Nederlandse telers in binnen- en buitenland. Hieronder een overzicht.

16-31 maart 2021: Tuinbouw in de ban van boot in Suezkanaal

Halverwege maart stond de tomatenmarkt 'op zijn kop' en zat er een boot vast in het Suezkanaal. Met de kennis van nu weten we dat de tomatenmarkt dit jaar nog wel vaker 'bijzonder' te noemen viel, terwijl ook de effecten van de Suezbotenfile nog lang voelbaar zijn gebleven. Hieronder een overzicht met deze en andere in het oog springende artikelen uit de tweede helft van maart.

April 2021: Tomatentelers tonen wasserettes en hun bedrijfsopvolging

Al weer een aardig tijdje geleden zong Het Goede Doel ‘Ik heb getwijfeld over België’. Die songtekst kwam terug in een podcast waarin de voors en tegens van glastuinbouw in Nederland en België tegen elkaar worden afgewogen. Het leverde een interessant artikel op, dat in dit overzicht van de maand april terugkomt, naast de nodige fusie- en overnameberichten en positieve berichten vanuit de kassen bij telers.

1-15 mei 2021: Dure kassen en nuttige schimmels

Wereldwijde gekte op de grondstoffenmarkt maakt kassen duur. De tuinbouw ontkomt er niet aan. Dat concludeerde Annie van de Riet van AVAG in een artikel begin mei. Verder in dit overzicht: Coeur de Boeuf, op de fiets door Afrika en de diepte in met schimmels.

16-31 mei 2021: Volop activiteit bij telers, toeleveranciers en op de bouwplaats

Robots, fusies, ToBRFV, afbestellingen in paprikaland: allemaal serieuze berichten. Dat was ook een brand, waar een paprikateler samen met zijn zoon als brandweerman te hulp schoot, met succes. In dit overzicht de tweede helft van mei 2021.

1-15 juni 2021: Volop telers in beeld

Zowel Adri-Bom Lemstra, de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland, als onze eigen redactie waren op tour in mei en juni. Dat leverde de nodige verhalen met 'de teler in beeld' op. Hieronder een overzicht over de eerste helft van juni.

16-30 juni 2021: "Telers, word niet virusmoe"

Richting de zomer schoot de tomatenmarkt flink in beweging. De oorzaak (opnieuw) het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Verder in dit overzicht over de tweede helft van juni een uitgebreide terugblik op de carrière van Henk Koot, gamen in de tomatenkas en Paul Brabander en Dolf Fahner nemen afscheid.

Juli 2021: Wateroverlast, kasmeloenen en telers in de bioscoop

De zomervakantie zat eraan te komen in juli, maar voordat het echt zover was, kregen telers in het rivierengebied te maken met hevig noodweer. Als gevolg daarvan moest met man en macht het water uit kassen gehouden worden. Dit en meer in het overzicht van juli 2021.

Augustus 2021: Bedrijven bouwen aan toekomst en telers tonen ballen

De zomer staat vaak te boek als komkommertijd, maar toch gebeurde er weer genoeg in augustus. Zo toonde onder meer het consortium Atrium Agri zich zeer actief op overnamevlak, terwijl ook de tomatenmarkt met 'winterprijzen in het zomerseizoen' zich niet onbetuigd liet.

1-15 september 2021: Servitization, robotdokter, politiefilters en een 4e scherm?

De tuinbouw staat nooit stil en dat komt vaak ook tot uiting in innovatieve technieken of nieuwe ontwikkelingen. Enkele van die technieken en ontwikkelingen komen voorbij in dit overzicht, waarin we terugblikken op de eerste helft van september.

16-30 september 2021: Rinkelende alarmbellen en gerommel met ToBRFV

Als er al sprake was van komkommertijd met minder nieuws in de zomer, dan was die komkommertijd in de tweede helft van september echt wel voorbij. De nieuwsbrieven puilden bij tijd en wijle uit van het nieuws. Zo begonnen in de energieprijzen op te lopen, werden er her en der wat nieuwe robots en machines aangekondigd, net als opnieuw een activiteit op het fusie- en overnamefront en ook telers staan niet stil, zo bleek uit berichten van Wim Peters Kwekerij en L.A. van Schie.

1-15 oktober 2021: Evenemententijd

Met de laatste persconferentie nog vers in het geheugen is onderstaand overzicht vol evenementen in de eerste helft van oktober misschien een beetje wrang. Toch zetten we ze hier nog eens op een rijtje, al is het maar om na een nieuwe lockdown niet te vergeten dat er betere 'coronatijden' waren.

16-31 oktober 2021: Jackmania

Het was Jackpot in de laatste week van oktober. Jackpot voor diverse Nederlandse tuinbouwspelers, omdat zij de wereldberoemde Jack Ma op bezoek kregen en jackpot voor Jack Groenewegen, want hij mocht lunchen met het Koninklijk paar. Dit en meer in een overzicht van de tweede helft van oktober.

November 2021: Een vliegwiel, de Quote, jubilea en zilveren bolletjes?

We naderen het eind van 2021 met rasse schreden en ook het terugblikken in deze Special Jaaroverzicht zit er bijna op. Vandaag doen we november, morgen pakken we december beet en dan zit het erop. In dit overzicht een vliegwiel, de jaarlijkse terugkerende Quotelijst waarin iedereen toch altijd weer nieuwsgierig is, genoeg jubilerende bedrijven en ook iets met zilveren bolletjes.

December 2021: Maand van matchmaker en wereldbeker

In dit laatste overzicht met een terugblik, op deze keer de laatste maand van 2021, zouden opnieuw alle updates over de energiecrisis kunnen staan. Dat doen we niet. We pikken er enkele andere in het oog springende verhalen uit, en komen dan, los van de actuele marktupdates, toch nog wat energieverhalen tegen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven