16-30 juni 2021: "Telers, word niet virusmoe"

Richting de zomer schoot de tomatenmarkt flink in beweging. De oorzaak (opnieuw) het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Verder in dit overzicht over de tweede helft van juni een uitgebreide terugblik op de carrière van Henk Koot, gamen in de tomatenkas en Paul Brabander en Dolf Fahner nemen afscheid.

Tomatenteler ziet: meer zuurstof, meer vrucht én een schone silo

Tholen – Na een korte duik in de gietwatersilo met dagvoorraad bij tomatenteler Paul van Paassen wist een duiker dit jaar genoeg: “Deze silo kan ik voortaan overslaan Paul, want deze is brandschoon.”

Telers (her)ontdekken het zonlichtspectrum

Tholen – In de kruiden- en slateelt bij Urban Agrotech en op de onderste laag in de sla-opkweek bij From Boer is het (nagenoeg) donker, maar toch schijnt er vaak de zon. Het kan omdat er binnen een exacte kopie van zonlicht hangt in de vorm van een armatuur van producent Rofianda.

Naamswijziging voor tomatenscout

Pascale Tammes, eigenaar van HOdds, is voortaan eigenaar van Variety Matching. Dat is de nieuwe naam van het bedrijf dat sinds 2014 scout naar innovatieve en betere tomatenrassen voor tomatenproducenten en supermarkten. 

“Bij mijn introductie als voorlichter had ik geluk dat ik al sla kon snijden”

Tholen – Tientallen jaren gaf Henk Koot teelttechnische advies in de glastuinbouw en kwam hij bij veel telers over de vloer. Eerst in overheidsdienst, later namens Vortus, een adviesbureau dat hij zelf opzette samen met Siem Voogt.

Scholieren gamen in kassen CombiVliet

Tholen - Hoeveel CombiCoins heb jij vandaag gehaald? Onder scholieren in de kassen bij tomatenteler CombiVliet is dat tegenwoordig een heel gebruikelijke vraag.

Areaal tomaat Vlaanderen daalt voor het eerst in jaren

Tholen - Het areaal tomaat in Vlaanderen is in tien jaar tijd met ongeveer 200 hectare toegenomen tot boven de 600 hectare. Dat blijkt uit de nieuwe kennistool die de vijf Vlaamse provincies onlangs presenteerden.

Ten opzichte van vorig jaar is het areaal wel geslonken met 10 hectare, zo blijkt uit perceelsaangifte over 2021

Dolf Fahrner na 42 jaar in AGF-sector met pensioen

Tholen - "Toen ik in 1979 solliciteerde op de functie van kassier bij veiling de Kring in Bleiswijk, had ik niet het vermoeden dat de daaropvolgende ruim 42 jaar in het teken zouden staan van groentetelers, handelshuizen en afzetorganisaties. Het waren hele mooie jaren, waarin ik brede kennis heb opgedaan van alle aspecten binnen de keten van groenten en fruit", vertelt Dolf Fahrner. Na bijna 42 jaar gaat de AGF'er met pensioen, al stelt hij zich nog beschikbaar voor coaching en advies aan telers die zelf hun afzet hebben georganiseerd. "Het contact met de telers is wel een rode draad in mijn carrière geweest."

Eerst meten, dan wassen met nieuw wasmachineconcept

Tholen – Wat is de gedachte achter wassen? Met die vraag in het achterhoofd heeft Industrial Product Solutions een nieuw wasmachineconcept voor trays, floats en kratten ontwikkeld.

"Na 21 jaar voor de eerste keer geen draadalg in het bassin"

Tholen - Afgelopen maart heeft Ultramins een USAF ultrasone zender in het bassin van Dekker Glascultures geplaatst. Tomatenteler Frank Dekker: "Tot op heden is er geen enkele draadalg te bekennen en dat is uniek te noemen, het bassin is namelijk 21 jaar oud en er was hier ieder jaar overlast door draadalg."

Prijswinnend ras sterkt HW Seeds in gekozen koers

Tholen – Of ze er een stukje taart op hebben gegeten? Nee, dat niet, maar voor Arie van der Windt en Roel Huisman van HW Seeds was de prijs die de Canadese teler Nature Fresh Farms onlangs won met hun ras Kazuti wel een fijne erkenning. “Het laat zien dat we op de goede weg zijn.”

Paul Brabander neemt afscheid van PB tec

Per 1 juli neemt Paul Brabander afscheid van technisch installatiebedrijf PB tec. Samen met zijn broer Koen Brabander en later ook Richard Schmit, heeft Paul het bedrijf opgebouwd en ontwikkeld tot één van de marktleiders in elektrotechniek, watertechniek en automatisering binnen de tuinbouwsector.

"Telers, word niet virusmoe"

Tholen - ‘Het virus’ is nog steeds actueel. “Ik heb het idee dat het zelfs alles overschaduwt in de glastuinbouw,” vertelt Jos Veugen van Frans Veugen Bedrijfshygiëne. Met ‘het virus’ bedoelt Jos het Tomato Brown Rugose Fruif Virus (ToBRFV). “We zien veel meer aanvragen op het gebied van virus- en bacteriecontrole dan op het gebied van gewasbescherming. Karrendesinfectie en hygiënesluizen lopen dit jaar veel harder dan vorig jaar.”

Teler, bereid u voor op toelatingen die ingetrokken gaan worden

Tholen - “De afgelopen weken heb ik door de versoepelingen die golden voor de verspreiding van het Covid-virus weer meer praktijkbedrijven kunnen bezoeken, weer ‘live’ presentaties kunnen geven en bezoekers kunnen ontvangen op ons Certis Innovation Center in Naaldwijk”, vertelt Joop de Hoog van Certis Europe. “Qua ontwikkeling van ziekten en plagen verliep het voorjaar van 2021 door de koude start anders dan anders. Er was echter soms al vroeg meeldauw in bijvoorbeeld paprika. Dat is één van onze aandachtspunten”, vervolgt hij.

“We liggen al bij boven verwachting veel telers”

Tholen – 2020 was een jaar van flink investeren voor perlietproducent Willems Perlite uit Gent. Er werd in de fabriek een nieuwe oven en mattenlijn geplaatst. Daarmee produceert men voortaan naast de bekende perlietblokken ook perlietmatten op maat en op grote schaal.

Tomatenmarkt in beweging door ToBRFV

Tholen – De Belgische tomatenmarkt is de laatste weken flink in beweging. De producties zijn al weken hoog, maar de prijzen houden desondanks goed stand. Vooral de stijgende lijn in de prijs van trostomaten valt op. De markt voor losse tomaten is stabieler.


Morgen blikken we terug op juli.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven