December 2021: Maand van matchmaker en wereldbeker

In dit laatste overzicht met een terugblik, op deze keer de laatste maand van 2021, zouden opnieuw alle updates over de energiecrisis kunnen staan. Dat doen we niet. We pikken er enkele andere in het oog springende verhalen uit, en komen dan, los van de actuele marktupdates, toch nog wat energieverhalen tegen.

Innovatie met gasbranders komt precies op juiste moment

Ook in de glastuinbouw kan men niet meer om het Internet of Things heen. Samen met Siemens maakte Zantingh het mogelijk om haar gasbrander-installaties bij telers over de hele wereld op afstand te monitoren.

"Bijna 40% meer geoogst dankzij implementatie filosofie Plant Empowerment"

In de zomer van 2021 voltooide BASF Vegetable Seeds haar tweede volledige groeiseizoen in lijn met de Plant Empowerment-filosofie op haar Nunhems-locatie in 's-Gravenzande. Met ondersteuning van het multidisciplinaire team is de teeltstrategie inmiddels in de praktijk gebracht, met een totale opbrengst van 121 kg per m2.

Noordhuys groeit door overnames naar 38 hectare

Noordhuys Tomatoes is de nieuwe eigenaar van Gebr. de Groot Kwekerijen uit Harmelen en Kwekerij van der Houwen uit Steenbergen. Daarmee voegt het bedrijf 22 hectare toe aan zijn bestaande locaties in Oude-Tonge en Tinte, waardoor het areaal groeit naar 38 hectare. Daarnaast wordt al vele jaren door Noordhuys Packing de dienst van verpakken uitgevoerd voor externe telers uit binnen- en buitenland. 

"Steeds meer aandacht voor een alternatief op gas"

Sinds het begin van dit jaar ziet men bij TK-Topboiler een groeiende vraag naar een alternatief op gasgestookte ketels, en dan met name de e-boiler. De techniek bestaat al even, maar door de grote initiële investering en de prijs van elektriciteit was dit lang geen optie. Tom van Reeven: "Nu zien we steeds meer draagvlak ontstaan vanwege de hoge gasprijzen en het oog op de toekomst."

Financiële matchmaker in glastuinbouw koppelt graag teler aan financier

Tholen – Wie geld nodig heeft, klopt aan bij de bank. Logisch, toch? Ja, maar tegenwoordig zijn er veel meer financieringsopties. Om ondernemers daarin wegwijs te maken en hen te helpen andere vormen van financiering te vinden heeft Santen & Gasille een nieuwe loot aan de stam: Santen & Gasille Finance. Dit bedrijf is geïntegreerd in alle onderdelen binnen het bedrijf (glastuinbouw, bedrijfsonroerend goed) en heeft ook de kennis en kunde uit de sector in huis.

Twee telers gevolgd in sombere documentaire over Nederlands wietexperiment

Het gaat er al jaren over, maar van een teeltruimte vol legale wiet is het nog steeds niet gekomen binnen het experiment gesloten coffeeshopketen. Gisteravond was een documentaire over het aanloopproces te zien, met daarin diverse betrokkenen, waaronder twee telers. Twee totaal verschillende telers.

Ortolanda neemt kas mee naar Californië

Tholen - Bij radijsteler Ortolanda Melderslo zijn kassenslopers momenteel bezig met het afbreken van de kas aan de Vondersestraat in Horst. Over twee weken is de kas volledig afgebroken. De 2,7 hectare glas zal worden verplaatst naar glastuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst. "Dat de kas in Horst gesloopt moest worden, was al langer bekend, maar de keuze om de kas aan te houden en elders opnieuw te bouwen, die is recent gemaakt," legt Monique Cornelissen uit.

Meer CO2 voor glastuinbouw niet zonder slag of stoot

Tholen - Een beetje teler of tuinbouwkenner hoef je niet te overtuigen van het belang van CO2. Voor hen is het niets 'vies', zoals soms in de publieke of politieke opinie soms het geval lijkt, maar iets nuttigs. Drie gespecialiseerde sprekers tijdens de Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland afgelopen dinsdag wezen daar nog maar eens op. Eén van hen was Dennis Medema, Themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland. Hij nam in grote lijnen de huidige stand van zaken door wat betreft de toekomstige beschikbaarheid van CO2.

Tuinbouw viert winst Max Verstappen

Zo'n vijfduizend Nederlanders waren gisteren live bij de winst van Max Verstappen. Onder hen ook bekende tuinbouwgezichten. Wie niet live bij de Grand Prix van Abu Dhabi was, vierde het elders. In beide gevallen leverde het euforische posts op social media op.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven