16-31 maart 2021: Tuinbouw in de ban van boot in Suezkanaal

Halverwege maart stond de tomatenmarkt 'op zijn kop' en zat er een boot vast in het Suezkanaal. Met de kennis van nu weten we dat de tomatenmarkt dit jaar nog wel vaker 'bijzonder' te noemen viel, terwijl ook de effecten van de Suezbotenfile nog lang voelbaar zijn gebleven. Hieronder een overzicht met deze en andere in het oog springende artikelen uit de tweede helft van maart.

“Na een hectisch verhuizingsjaar draait alles nu als een tierelier”

Tholen – Bij het opbouwen van een nieuwe website, die vandaag live gaat, doken de mannen van Van Marrewijk Tomaten in Dinteloord nog eens in de archieven. Daarbij werd een foto van in de jaren ’20 van de vorige eeuw gevonden. Zo lang gaat het van oorsprong Westlandse familiebedrijf al terug, al ontbreekt een precieze oprichtingsdatum. Wel zwart-op-wit staat de startdatum van de bouw van de nieuw kas in Dinteloord, waar de telers na de laatste verhuizing vanuit Delfgauw inmiddels ruim drie jaar telen.

Grote telers realiseren hogere verkoopprijzen

Grote tuinbouwbedrijven verdienen vaak meer geld dan kleine. Dat komt niet omdat ze minder kosten hebben per kilo product, zoals vaak wordt gedacht, maar omdat ze hogere verkoopprijzen ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van Evert Jan Los waarop hij op 10 maart promoveerde. De Wageningse promovendus onderzocht de bedrijfsgegevens van 250 Nederlandse tomatentelers met een lening bij de Rabobank.

Theo op ontdekkingstocht in eigen hightech kas in achtertuin

Tholen - In Holland staat een huis en in Wognum staat een kas. Een hightech kas, midden tussen de woonhuizen. Het is een speciaal project van techneut Theo van Lieshout. Na zijn pensionering is hij gaan bouwen en inmiddels eet hij, samen met zijn vrouw, drie keer per week uit eigen kas. 

"Extreem veel vraag naar cherrytros-, cocktail- en snoeptomaten"

Tholen – “De tomatenmarkt staat volledig op zijn kop. Eind februari lagen de prijzen voor een kilo trostomaten onder de één euro per kilo, inmiddels zijn de prijzen bijna verdubbeld en liggen ze tussen de €1,80 en €2,-“, laat Peter Parms van Rotom Tomatoes weten. “Inmiddels zijn de prijzen voor trostomaten wel wat aan het zakken tot een normaler niveau. Naar verwachting zullen de prijzen voor trostomaten langzaam blijven zakken, omdat de grote binnenlandse producties langzaam aan het opstarten zijn.”

UV-C-robot klaar voor dagelijks gebruik bij drie pilootbedrijven

Tholen - Meeldauw, ook wel witziekte genoemd, maakt het aardbeientelers al jaren lastig. Reden voor Coöperatie Hoogstraten en Proefcentrum Hoogstraten om voor de telers op zoek te gaan naar een oplossing. Die werd gevonden in de toepassing van UV-C.

Hollandse hete pepers winnen aan belang in peperhandel die 'hete business' blijkt

Tholen – In de tien jaar dat Hamid Haddouch handelt in pepers heeft hij nog niet meegemaakt dat de Hollandse habaneropepers uit de kas zo vroeg zijn. Betere technieken en kennis van het gewas zorgen steeds vroeger voor goede kwaliteit pepers. Het maakt dat Hamid met zijn bedrijf Chili & Pepper vanaf week 12 volop van start kan met product van eigen bodem. “Ik verwacht een goed seizoen, zeker aan het begin, want het aanbod uit importlanden is momenteel aan het beperken.”

Slateler zoekt gulden middenweg in 2021

Tholen - Hoewel hij zichzelf persoonlijk meer als vollegrondsteler ziet dan als serreteler, is Ortwin Ceulemans van Crotoni dat wel. In ieder geval ’s winters. Dan komt er uit meerdere serres, die de slateler huurt, rode en groene eikenbladsla, Lollo Bionda en Lollo Rossa. In mei gaat het vervolgens naadloos over op de buitenteelt en blijven de serres even leeg. Tegelijkertijd neemt dan het assortiment flink toe. “Wij geven de consument met onze alternatieve slasoorten namelijk de versiering voor op hun bord.”

Nieuwste kas Schenkeveld wordt onbelicht

Eind dit jaar wil Schenkeveld tomatenplanten poten in de derde kas van Schenkeveld Schiphol. Schenkeveld bouwt in Rijsenhout een kassencomplex van 44 hectare. Momenteel wordt kas Zuid gebouwd. In 2022 volgt daarna kas West, waarmee het complete project, waarbij gekozen is voor een klaverbladconstructie, af is.

Aardwarmte Vogelaer maakt van nood een deugd

Tholen – Tuinders hebben een warmtevraag waarin aardwarmte op duurzame wijze voorziet. Tegelijkertijd heeft een aardwarmteproject een elektriciteitsvraag. Om daar een duurzame invulling aan te geven investeert Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk in een  warmtekrachtkoppeling. En een bijbehorend wkk-gebouw, dat gebouwd wordt door Twins Bouw. Met deze stappen wordt straks het gas dat meekomt bij het boren naar aardwarmte omgezet in elektriciteit.

Biotelers laten de plant zelf het buffet kiezen

Tholen – Voor biotelers is de bodem belangrijk. Dat is algemeen bekend. Tegelijkertijd is er nog veel onbekend over diezelfde bodem. Wim van Marrewijk van Sustainable Botanics verdiept zich in de bodem, voor en mét biotelers. “Voor een groot gedeelte is wat ik doe pure data-analyse.”

Bamboestokjes vast in Suezkanaal

Tholen - Het containerschip dat vast zit in het Suezkanaal is voor de helft los. Dat wil zeggen, de achterkant dobbert weer, de voorkant zit nog stevig in de zandbak. Dit veroorzaakt 's werelds grootste file, die tal van logistieke processen wereldwijd in de wielen rijdt.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven