16-31 mei 2021: Volop activiteit bij telers, toeleveranciers en op de bouwplaats

Robots, fusies, ToBRFV, afbestellingen in paprikaland: allemaal serieuze berichten. Dat was ook een brand, waar een paprikateler samen met zijn zoon als brandweerman te hulp schoot, met succes. In dit overzicht de tweede helft van mei 2021.

Bom Group en V8 Architects tekenen voor kascomplex Floriade Expo 2022

V8 Architects uit Rotterdam heeft getekend voor het ontwerp van een kascomplex van 1 ha op de Floriade in Almere. Bom Group uit Hoek van Holland gaat het Kascomplex bouwen.

Telers met vertical farm blijven groeien én testen

Tholen – Wereldwijd ontdekken telers de mogelijkheden van vertical farming. Wel ontbreken er nog veel gegevens in de nog relatief nieuwe sector. Reden voor telers om alvorens écht op te schalen goed onderzoek te doen naar hun teelt én hun businesscase.

Microsoft wil telers Agriport gietwater geven

Microsoft, dat datacenters heeft staan in Middenmeer, baalt van alle negatieve publiciteit die daaromheen is ontstaan. Onder andere het gebruik van drinkwater om de datacenters te koelen ligt onder vuur.

In tien keer groter pand Elcinco altijd activiteit

Tholen - In 2019 betrok Elcinco een nieuw, groter pand in Wateringen. Ruim twee jaar later is het bedrijf met de opvallende naam er nog steeds mee in zijn nopjes. Zowel voor de montage- en demontagetak als voor de tak van het bedrijf dat zich bezighoudt met inzameling en recycling van accu’s, metalen en oude armaturen is het pand de uitvalsbasis.

Oogstrobot plukt 90% succesvol tomaten in Nederlandse kas

Een Israëlische multifunctionele oogstrobot is er vorig jaar in geslaagd met 90% succes een rij tomaten te oogsten zonder menselijke tussenkomst. Om de test uit te kunnen voeren ging robotontwikkelaar  MetoMotion een samenwerking aan met De Ruiter. De test werd in oktober 2020 uitgevoerd in het De Ruiter Experience Center.

Robot helpt teler vanuit klant denken

Tholen - Een rondje langs het gewas om te kijken hoe het ervoor staat. Voor tomatentelers hoort het erbij, maar als het aan Andreas Hofland ligt, wordt zo’n rondje voortaan een ontspannen wandeling.

Meesurfen op de fusie- en overnamegolf (?)

Er zit, zo weet Pieter Vellekoop van Flynth adviseurs en accountants, een extreem soort dynamiek in de glastuinbouw. Fusies en overnames zijn aan de orde van de dag, in zowel de teelt als de rest van de keten. Eén van de effecten daarvan is dat ondernemers Pieter (soms letterlijk) vragen of ze misschien ook moeten gaan fuseren of een ander bedrijf overnemen. Moet dat?

Aardbeiveredelaar zit met nieuwe kas dichter op praktijk

Tholen - Aardbei- en appelveredelaar Fresh Forward is verhuisd. In een nieuwe, volledig verbouwde kas van vier hectare zijn op dit moment de eerste proeven in volle gang. In de nieuwe kas is het voor de veredelaars mogelijk verschillende teeltsystemen te testen. "Daarmee kunnen we voorafgaand aan de proeven bij telers zelf al de eerste praktijkgetrouwe stap zetten met een nieuwe selectie", legt Koen Merkus uit. 

De black box die biostimulant heet

Tholen - Het woord biostimulant dekt aardig de lading van een verschijnsel dat zich echter moeilijk laat definiëren. Het is immers geen meststof, geen gewasbeschermingsmiddel en geen standaard voedingsstof; het kan zowel een microbiële als een non-microbiële basis hebben; en het moet helpen tegen zogeheten abiotische stress, maar zoals bekend grijpt abiotische op talloze manieren in elkaar met alle mogelijke vormen van biotische stress. Tegelijk is/doet het dat allemaal een beetje.

"Vanuit diverse landen regent het afbestellingen paprika's, positieve signalen prijsopleving komkommers"

Tholen - Tekort aan licht, koud weer en de coronamaatregelen zorgen voor de nodige uitdagingen in de kasgroentenafzet. Commercieel directeur Ton van Dalen van Oxin Growers geeft een update over het marktbeeld van tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. "Historisch hebben we het nog niet gezien dat de paprikamarkt zo slecht is voor de tijd van het jaar, zeker niet in deze Pinksterweek."

 

Verstoord evenwicht in zeecontainers trekt een wissel

Tholen - Eén van de grootste uitdagingen van de tuinbouwsector is momenteel het tekort aan grondstoffen. Voor een belangrijk deel wordt dat veroorzaakt door transportproblemen. Hoe zit de transportvork in de steel? 

Eerste hulp bij ToBRFV

Tholen - Dit was de titel van het webinar dat vorige week werd georganiseerd door DCM voor tomatentelers in België en Nederland. Er kwamen diverse specialisten aan het woord.

Paprikateler en zoon blussen samen grote brand

Paprikateler en brandweerman Ewout Valstar en zijn zoon Yannick stonden vorige week 'samen aan de straal' bij een grote brand in Den Haag. Omroep West ging daarom bij de teler langs in de kas voor een portret

Kwekerij Het Westland en Powergrow fuseren

Kwekerij Het Westland en Powergrow willen per 1 januari 2022 samen verder gaan. Met het samengaan spelen de beide bedrijven in op de schaalvergroting die plaatsvindt in de markt van groenten en fruit, zowel aan de zijde van de aanbieders als bij afnemers.

"Als ik de bouwplaats oploop, dan kan ik meestal wel Nederlands of zelfs Limburgs spreken"

Tholen - Na enkele jaren voor zichzelf en voor Nederlandse bedrijven werkzaam te zijn geweest, schoof Hans Koopmans zijn werkplek een flink eind naar het oosten op. Toen hij van baan wilde switchten, bleef zijn vizier op Duitsland gericht.

Taart voor de telers aftrap jubileumjaar The Greenery en Coöperatie Coforta

The Greenery en Coöperatie Coforta bestaan dit jaar 25 jaar. Onder het mom, 'wie jubileert trakteert' heeft elke aangesloten teler van Coöperatie Coforta / The Greenery deze week een lekkere jubileumtaart ontvangen. In oktober 2021 bestaat Coforta/The Greenery 25 jaar. Dit viert Coforta/The Greenery samen met alle telers en medewerkers. Er vinden dit jaar diverse activiteiten plaats voor telers en medewerkers. Onderdeel van de feestelijkheden is de actie Taart voor een Teler.

Minder koploosheid én (nog) meer kwaliteit in de opkweek met specialistisch teeltadvies

Tholen – Eén Griek, één Fransman in Nieuw-Zeeland en één Nederlander, zoveel specifiek op plantenkwekers gerichte teeltadviseurs kent Hans van Herk van Propagation Solutions. Sinds drie jaar is hij daarom zelf ook ingestapt in deze specifieke tak van sport. Wereldwijd helpt Hans plantenkwekers met het opschroeven van de kwaliteit én waar nodig met het oplossen van teeltproblemen in de opkweek. “Vanaf het moment dat ik ben begonnen, zijn de vragen blijven komen.”

 

Maandag een overzicht van de eerste helft van juni 2021. 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven