1-15 juni 2021: Volop telers in beeld

Zowel Adri-Bom Lemstra, de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland, als onze eigen redactie waren op tour in mei en juni. Dat leverde de nodige verhalen met 'de teler in beeld' op. Hieronder een overzicht over de eerste helft van juni.

CourgetteFleur heet jonge Zwinkels welkom

Guus Zwinkels is het team van CourgetteFleur Zwinkels per vandaag komen versterken. "Daarmee krijgt ons team er een nieuw, ondernemend en enthousiast teamlid bij met frisse ideeën," zo vertelt vader Johan Zwinkels.

Simpele integratie standaard zonnepaneel in 3.20-tralie drukt investeringskosten

Tholen – Het gaat hard met het plaatsen van zonnepanelen in de glastuinbouw. Toch bleek eenvoudig vervangen van glas voor zonnepanelen op een 3,20 meter tralie vaak nog een brug te ver. Standaard panelen passen namelijk niet in het profiel en dus schieten de kosten omhoog, zeker als er panelen op maat gemaakt moeten worden.

Van Iperen wint Innovation Award 2021

Tholen - Tijdens een online bijeenkomst werd gisteren de winnaar van de Innovation Award 2021 bekendgemaakt. Deze komt dit jaar op de schouw te staan van Van Iperen, welke volgens de jury met GreenSwitch de meest veelbelovende (groene, duurzame, kostenbesparende) innovatie op de markt heeft gebracht.

“Amai, zo’n wortelpruik heb ik nog nooit gezien”

Tholen – Zeker in West-Vlaanderen is het nog een vrij gebruikelijk combinatie van teelten: sla en komkommer. Ook Kristof Van Dorpe van Vandogro combineert beide teelten met twee rondjes komkommer en ’s winters sla. Medio mei staat er in zijn beide serres van elk 7500 vierkante meter een traditionele teelt komkommer. Eén daarvan voor het eerst op perliet. Kristof is er enthousiast over en weet nu al dat hij volgend jaar in beide serres voor perliet kiest.

Jonge tomatenteler durft keuzes te maken

Tholen - Tomatenteler Primato uit Putte ging in 2015 in 2 jaar tijd van 0 naar 12 hectare. In eerste instantie met het plan om met grove trostomaten één soort te telen. Al snel werden dat meer soorten, die regelmatig wisselen. Zo werden dit seizoen een aantal gekleurde specialties niet gezet. Een weloverwogen keuze, exemplarisch voor hoe telers Kevin, Chelsey en Colin Pittoors, bijgestaan door vader Guy, de afgelopen jaren ook al de nodige bewuste keuzes maakten.

Adri Bom-Lemstra op bezoek bij tuinders in Erica

Afgelopen woensdag bracht de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra een bezoek aan komkommerbedrijf Drenthe Growers. Ze sprak er met de teler, regiovoorzitter Cees Ruhé en met enkele jonge ondernemers. “Het was erg inspirerend om de glastuinbouwgeneratie van de toekomst te horen over hun plannen waarin samenwerking centraal staat”, zo blikt ze terug op haar bezoek aan glastuinbouwgebied Erica.

"Afgelopen jaar hebben we 2.400 ton aan klasse III zachtfruit afgezet"

Tholen – In 2017 kreeg Manon Krijnen van een teler het verzoek om een afzetkanaal te vinden voor zijn klasse III fruit. "Deze teler gooide het klasse III fruit weg, wat natuurlijk enorm zonde is en zodoende ging ik op zoek en vond een klant voor het fruit", zegt Manon. In dat jaar leverde ze 50 ton overrijpe frambozen, aardbeien en bramen aan een fabrikant in Duitsland. Miss Berry was geboren.

Flevoplant laat organisatie meegroeien

Aardbeienopkweker en -vermeerderaar Flevoplant telt vanaf 1 juni drie nieuwe teamleden. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren in twee fases de kas uitbreidde, krijgt er met Erwin van der Werf een nieuwe Manager Operations bij, met Bart Wieten een Resourcemanager en met Stijn Haelermans een verkoopadviseur voor Duitstalige gebieden.

Kind Technologies verkoopt haar farma-activiteiten

De Nederlandse hightech-groep Kind Technologies verkoopt dochteronderneming Vimec Applied Vision Technology. Dat bedrijf voert kwaliteitsinspectie en procescontrole van farmaceutische glazen verpakkingen uit. Met de stap zet Kind Technologies vanaf nu volledig in op agritech, in het bijzonder op het gebied van Computer Vision, Robotica, AI en Data.

Uit deze Lierse serre komen Belgische EK-tomaten

Tholen – Aan rassenwissels zijn tomatentelers Anne Mortelmans en Stefan Van Craen uit Lier wel gewend. Als contractteler voor Stoffels Tomaten wisselt er regelmatig wat in de rassenkeuze. Ook dit jaar. Zo komen er met het EK Voetbal in aantocht momenteel tomaten in de kleuren van de Belgische vlag uit de serre om de Toma’Box van Stoffels mee te vullen. Ook nieuw dit jaar: bij Anne en Stefan worden de tomaten op perliet geteeld.

Lachende gezichten in Nispen bij eerste oogst met nieuw teeltsysteem

Het is goed toeven in de nieuwe Ventrio foliekas bij Robert van Aert (Van Aert Aardbeien) in Nispen. Na veel wikken en wegen is in 2020 de bewuste keuze gemaakt voor dit teeltsysteem en nu, na een periode van 6 maanden voorbereiding, is dan de oogst gaande. Een mooie oogst die voor lachende gezichten zorgt bij Harrie Pijnenburg en Marc van Tilburg (beiden van Delphy) en teler Robert.  

Kwekerij Overgaag koopt bedrijf Gebr E. & W. Valstar

Paprikatelers Ewout en Wibo Valstar uit De Lier verkopen hun bedrijf aan collega-paprikateler Kwekerij Overgaag. Dat hebben de telers afgelopen mei besloten. De Lierse telers wilden hun kas aan de Hooflaan graag aan een paprikateler verkopen en dat is (binnen één week!) gelukt.

Tomatenfamilie Vandevelde teelt voortaan ook paprika

Tholen – Tot februari stonden er in de nieuwste serre van de familie Vandevelde in Zedelgem tomaten onder belichting. Daarmee waren zij in België een van de eersten. Medio mei zijn de tomaten in West-Vlaanderen ingeruild voor jonge paprikaplanten in alle kleuren. Ook daarmee hopen zij straks één van de eersten te zijn, in Frankrijk wel te verstaan. Daar hebben de tomatentelers namelijk al een tomatenserre waarin ze de komende jaren ook paprika’s willen gaan telen. Henk Vandevelde van Delipa, de naam van het nieuwe teeltbedrijf, vertelt over het hoe en waarom van deze stap.

‟Je hoeft niet altijd naar Nederland om innovatieve kassen te zien”

Tholen - Tomaten, komkommers, paprika's en aubergines, de familie Scherzer is een gevestigde naam in de traditionele glastuinbouw, zowel in het Duitse Franken als daarbuiten. Een nieuwe project waarmee bedrijfsleider Stefan Scherzer bezig is zal daaraan zeker nog extra bijdragen: in november wil het bedrijf de eerste sla uit een nieuwe kas voor teelt op water op de markt brengen. Daarmee wordt het bedrijf een van de vier in de regio die met deze uiterst moderne teeltmethode werken.

 

Morgen de tweede helft van juni in dit overzicht.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven