Juli 2021: Wateroverlast, kasmeloenen en telers in de bioscoop

De zomervakantie zat eraan te komen in juli, maar voordat het echt zover was, kregen telers in het rivierengebied te maken met hevig noodweer. Als gevolg daarvan moest met man en macht het water uit kassen gehouden worden. Dit en meer in het overzicht van juli 2021.

Slatelers tonen zich flexibel

Tholen - Het voorjaar is altijd al een drukke periode, maar voor slatelers Arjan en Leonard Boer van From Boer was het dit jaar nog extremer. Eigenlijk is het dat zelfs al sinds de vorige lente. De coronacrisis, die langer duurde dan eerst gehoopt, en de verhuizing naar een nieuwe kas in Dinteloord vielen samen. Allebei vroeg het om de nodige flexibiliteit. Daarover bleken de telers te beschikken. En de nieuwe kas, die helpt daar straks ook bij.

Opening Delphy ISFC in 40 foto's

Tholen - Donderdagmiddag 1 juli is in Horst het Delphy Innovative Soft Fruit Centre geopend. Ruim honderd genodigden, geïnteresseerden  en projectpartners kregen de kans de nieuwste teeltfaciliteiten te bekijken op het terrein van Berry Briljant.

Faillissement voor algenproductie in kas Rijsenhout

Tholen - Afgelopen week is faillissement uitgesproken over Algae Innovations Haarlemmermeer. Het gaat om de productietak van Algae Innovations Netherlands.

Specialist gewasbescherming Jan Krouwer van Royal Brinkman gaat met pensioen

Overal zien we ze hangen op tuinbouwbedrijven: de gele of blauwe vangplaten voor het signaleren van vliegende insecten. Er was een tijd dat deze vangplaten nog niet voorzien waren van een telraster. En dan is het een hele klus om de honderden kleine insecten erop te tellen. Gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer van Royal Brinkman bedacht ooit de bedrukking met een telraster. Inmiddels kunnen we het ons niet meer anders voorstellen.

“Telers met eigen huisvesting hebben streepje voor bij arbeidsmigrant”

Tholen – Bij paprikateler Jansen Paprika uit Andijk ging het ‘snel’, hoefde het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden en dus staan er binnenkort modulaire woonunits naast de kas. Bij tulpenkweker Scheperswijk in het nabijgelegen Hem gaat dat ook gebeuren, maar hier ging er wel drie jaar overheen alvorens er groen licht was.

Watermeloenen uit het Westland bij Rungis

Normaal komen watermeloenen dit seizoen uit het gebied rond de Middellandse zee. "Met de komst van deze Hollandse watermeloenen uit het Westland komt daar verandering in", vertelt Gert Jan Zonneveld Piek  van AGF-groothandel Rungis. De Hollandse watermeloenen worden geteeld door Roel en Frans de Bakker van De Bakker Westland en zijn van van juli tot eind september beschikbaar bij Rungis.

Nederlander zet Dool France op de kaart

Tholen - Een Nederlander die de Franse tuinbouw kent als zijn binnenzak, dat is Jacco de Graaf. Jacco woont en werkt al 20 jaar in Frankrijk. Momenteel vanuit Angers. Via zijn voormalige werkgevers bij een tuinbouwleverancier en kassenbouwer heeft hij al jaren contact met TC van den Dool.  

Aardbeienteler vindt verdienmodel in geprofessionaliseerde huisverkoop

Tholen - Toen fruitteler Gijs van Herk 20 jaar geleden ‘van narigheid’ stopte met het telen van ijsbergsla en begon met het telen van aardbeien, wilde hij het anders doen. Weg uit de negatieve prijsspiraal die bij het telen van ijsbergsla onvermijdelijk was.

Arvesta neemt Benfried over

Arvesta neemt Benfried volledig over. Dat maken beide partijen deze week bekend. De overname past in de strategie van Arvesta, dat binnen de glastuinbouw al in meerdere bedrijven investeerde. Ingezet wordt op verdere internationale groei. Voor de klanten van Benfried verandert er met de overname zo goed als niets, zo beloven beide partijen. 

Peter Camyn overleden

Afgelopen vrijdag is op 58-jarige leeftijd Peter Camyn overleden. Hij was werkzaam bij Kwekerij 't Woudt.

Laatste koude kas wordt vervangen door een warme bij Noordam Plants

Tholen - “Het is bij ons nooit standaard, dus nooit saai,” lacht Raymond Zwirs van Zwirs Horti Projects. Ze bouwen vooral de wat kleinere, bijzondere kassen en bedrijfsruimtes.

Watermeloen uit serre is leuk, leerzaam en lekker

Tholen – Of de watermeloen uit de serre een blijvertje is? “Ja, wie weet.” Teler Lynn Vermeiren en brand manager Tom Verdonck van Tomeco lachen er geheimzinnig bij.

Piet van der Ende overleden

Op maandag 12 juli is Piet van der Ende overleden. Hij was oprichter en oud algemeen directeur van Van der Ende Groep. Zijn overlijden is met groot verdriet en diepe verslagenheid ontvangen.

Schenkeveld pakt uit: Première derde brand story in bioscoop

Tholen - Gisteravond is in zaal 1 van bioscoop Pathé in Delft de derde brand story van tomatenteler Schenkeveld in première gegaan. Met de brand story, nadrukkelijk geen 'gewone' bedrijfsfilm, willen de telers het bedrijf een gezicht geven en mensen binden. "Wie zich hierdoor aangetrokken voelt, past bij ons", vertelde Richard Hartensveld in een kort woordje vooraf. "Wij willen de topsportmentaliteit nastreven."

Van der Voort 75 jaar

Van der Voort bestaat 75 jaar. Over de jaren is het familiebedrijf gegroeid in hectare, mensen en rassen. Sinds vorig jaar staat de derde generatie aan het roer van de tomatenkwekerij en wordt de directie gevormd door Joost en Thom van der Voort.

Limburgse glastuinbouw houdt met succes kassen droog

Tholen - Veruit de meeste Limburgse glastuinbouwbedrijven zijn afgelopen weekend met de schrik vrijgekomen. Het water kwam soms héél dichtbij, maar de (nood)dijken hebben het gehouden. Dat leert een rondgang van de redactie vanochtend. In de loop van de week zal meer duidelijk worden over schades en ongemakken, al lijkt het onder water lopen van kassen uit te zijn gebleven.

"We hebben ut druueg gehalde"

Tholen - In Velden aan de Maas is afgelopen vrijdag in totaal 7 kilometer dijk verhoogd. Dit gebeurde door 1000 vrijwilligers. Tot deze grote groep vrijwilligers behoorde ook het merendeel van de medewerkers van BioVerbeek. Dit bio-tuinbouwbedrijf is zelf ook in Velden gevestigd. Er zijn in totaal 40.000 zandzakken neergelegd en de dijk bood bescherming aan verschillende tuinbouwbedrijven in de omgeving.

De slag die veredelaars moeten maken: ToBRFV

Tholen - De oplossing voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) komt er aan. Het is een kwestie van tijd. Marie Legendre en Arthur van Marrewijk, productspecialisten bij Syngenta, vertellen er meer over.

"De perceptie dat heel België vol serres wordt gebouwd is onterecht"

Tholen - Hoe Philippe Appeltrans van BelOrta de ontwikkeling van de kasgroententeelt in België ziet? Als uitdagend en dynamisch. Er zijn echter een aantal issues die de ontwikkeling van de kasgroententeelt kunnen belemmeren, zo vertelt hij in een uitgebreid visieverhaal waarin ook de ontwikkelingen in o.a. zachtfruit en bioteelt voorbijkomen. 

Waarschuwing voor massale verspreiding nieuw virus in Nederlandse komkommerteelt

Tholen – De afgelopen weken duikt het Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (CABYV) bij steeds meer Nederlandse komkommertelers op. Daarvan maken Ewoud van der Ven en Rens Smith melding. De adviseurs glasgroenten bij Delphy zijn verrast door hoe snel het van oorsprong mediterrane plantvirus zich sinds juni verspreidt. Boosdoener zijn luizen. Die zijn met het huidige middelenpakket echter niet eenvoudig te bestrijden.

 

Morgen staan we in deze Special Jaaroverzicht stil bij augustus.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven