16-30 september 2021: Rinkelende alarmbellen en gerommel met ToBRFV

Als er al sprake was van komkommertijd met minder nieuws in de zomer, dan was die komkommertijd in de tweede helft van september echt wel voorbij. De nieuwsbrieven puilden bij tijd en wijle uit van het nieuws. Zo begonnen in de energieprijzen op te lopen, werden er her en der wat nieuwe robots en machines aangekondigd, net als opnieuw een activiteit op het fusie- en overnamefront en ook telers staan niet stil, zo bleek uit berichten van Wim Peters Kwekerij en L.A. van Schie.

NPM Capital neemt belang in kassenbouwer Kubo

Investeringsmaatschappij NPM Capital heeft een minderheidsbelang genomen in Kubo, ontwikkelaar van hightech kassen voor de tuinbouw. Met de ondersteuning van NPM, dat in de tuinbouw ook bekend is vanwege een investering in tomatenteeltbedrijf Agro Care, wil het Westlandse familiebedrijf uit Monster haar positie als wereldwijd leidende speler op het gebied van state-of-the-art kasconcepten verder uitbouwen. Wouter Kuiper, CEO van Kubo: "We bouwen aan een platform onder de naam Kubo. Dat platform zal verder worden uitgebouwd." 

Extra krachtige gotenreiniger haalt einde 200+ meter lange teeltgoot zonder problemen

Tholen – Wat hebben een teeltgoot en een rioolbuis gemeen? In ieder geval dat je ze niet zomaar even schoonspuit als ze eenmaal vies zijn. Zo bekeken is het niet gek dat ruim- en reinigingswagenbouwer IPSAM Technology en tomatenteler Den Berk Délice elkaar vorig jaar vonden bij de ontwikkeling van een mobiele teeltgotenreinig- en ontsmettingsmachine.

Priva zet volautomatische bladsnijrobot voor tomatenteelt in de markt

Priva introduceert op 28 september tijdens de Greentech Kompano: volgens het Lierse bedrijf de eerste autonome, volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt in de wereld. Een serie van 50 robots is in productie. De eerste Kompano’s zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers. 

Kassen van Groenland Organics verkocht

De twee kassen van bio-teler Ron van Dijk van Groenland Organics zijn beide recent verkocht. Dit aan respectievelijk een gangbare aardbeienteler en een kersenteler. "Een bericht met een lach en een traan, want wat zijn er veel prachtige biodynamische groenten geteeld in deze kassen", vertelt Michael Mackaay, directeur a.i. van Nautilus Organic, de biologische telerscoöperatie uit Emmeloord waarvan Ron meer dan 25 jaar lid is geweest.

Zweefplatform voor dekwasser: Geen sprookje, maar realiteit van Noord-Hollandse bodem

Als een vliegend tapijt uit het sprookje van 1000 en 1 nacht, zo 'vliegt' de Roofmaster dekwasser tussen de kassen. Met de dekwasser, of kasdekreiniger uit Heerhugowaard maken telers al sinds de introductie dertig jaar geleden hun daken en goten schoon. 

“Bij groei van een bedrijf is het van belang dat de organisatie ook meegroeit”

Tholen - Als nieuwe financieel controller bij Peter Dekker Installaties hoeft Leon Delhez zich niet te vervelen. Hij neemt de taken over van financieel directeur Gabriel van Oostenbruggen, die in de nabije toekomst met pensioen zal gaan.

Eerste regenwaterbassin in Nederland voorzien van energie-opwekkend afdekzeil

Tholen - Genap heeft een rijke geschiedenis in waterprojecten, nu al 70 jaar. Dick van Regteren, sinds 2007 eigenaar van het bedrijf, is vanaf 1999 onderdeel van die geschiedenis. In dat jaar trad hij in dienst van Genap als verkoper buitendienst voor de grond-, weg- en waterbouwprojecten. Meer dan twee decennia dus, waarin hij het nodige heeft meegemaakt.

Plantenkwekers bijgepraat over belichting en ToBRFV

Tholen - Een honderdtal plantenkwekers en aanverwante bedrijven uit binnen- én eindelijk ook weer buitenland is deze week bijeen tijdens het jaarlijks terugkerende International Propagation Seminar. In twee dagen tijd krijgen bezoekers de kans bij te praten, kennis te delen en vandaag ook om een kijkje in de keuken bij enkele Nederlandse bedrijven te nemen.

Zelf een middeltje maken tegen ToBRFV? Niet doen.

Rechercheurs van de NVWA-IOD hebben dinsdag 21 september de locatie van 2 bedrijven en een woning in Zuid-Holland doorzocht. Deze 2 bedrijven worden ervan verdacht dat zij samenwerken bij het maken en gebruiken van een niet-toegelaten middel om het zeer besmettelijke plantenvirus ToBRFV te bestrijden. De rechercheurs hebben bij beide bedrijven bedrijfsadministratie in beslag genomen, er is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Technische groothandel zet zelf ontwikkelde doseertechnieken in de markt

Tholen – De laatste jaren heeft Power Plastics een transformatie doorgemaakt. Nog steeds verkoopt de groothandel vanuit eigen magazijn de complete range aan materialen voor watertechnische installaties. Daarnaast echter verkoopt het bedrijf uit Rijnsburg steeds vaker ook zelf ontwikkelde producten. Recente voorbeelden zijn de Power Pulse Venturi, een vier-in-één doseeroplossing, en een lineaire doseerkraan. Wat deze producten speciaal maakt en hoe Power Plastics de laatste jaren van een groothandel ook een ontwikkelingsbedrijf is geworden, vertellen Business Developer Niels van Rooyen en Managing Director Maurice di Stefano.

Wim Peters Kwekerijen verlaat ZON en start eigen verkoop

Per 1 januari 2022 neemt Wim Peters Kwekerijen in Someren de verkoop van tomaten in eigen hand. "Dit is een logische stap in de ontwikkeling van het bedrijf dat meer kansen wil pakken en klantgericht produceert", aldus de teler. De verkoop is in handen van Maurice Langeslag. Lisa Peters zal hem ondersteunen op het gebied van marketing.

Fotoreportage: Grootste dakserre van Europa geopend in België

Tholen- De plannen voor het realiseren van een onderzoekscentrum voor de tuinbouw in Roeselare waren indrukwekkend, aangezien het bovenop de kistenloods van de REO Veiling zou komen te staan, en de uiteindelijk gerealiseerde dakserre is dat zeker ook. Afgelopen vrijdag werd Agrotopia officieel geopend. De 9.000m2 grote dakkas, die 15 miljoen heeft gekost, is de grootste in zijn soort in Europa. “De dakserre wordt een stuwende kracht voor innovatie in de sector”, vertelt gedeputeerde Bart Naeyaert. 

Denis Dullemans en Nico van der Houwen nemen afscheid van Agrolux

Tholen - Per 1 oktober gaat Agrolux er anders uitzien. Denis Dullemans en Nico van der Houwen, twee vaste gezichten van het bedrijf, nemen afscheid. “We zijn gestart als luis in de pels en uitgegroeid tot marktleider. Nu is het aan anderen om die positie verder uit te bouwen.”

"Het wordt een spannende winter, dat staat vast"

Tholen - De huidige marktsituatie met extreme energieprijzen is ongekend. Dat stelt Corné van Steekelenburg van energiemanagementbedrijf Samax. Het bedrijf, dat dit jaar 10 jaar bestaat, is energiespecialist in de tuinbouw en adviseert en ontzorgt 33 tuinbouwondernemingen op energiegebied. Daarnaast is men ook gezamenlijk datadiensten aan het opzetten.

Hightech wielen bladzuiger voor telers leiden tot 25% meer productiviteit

Wielenfabrikant Tente en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger die dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden. Resultaat: minder schade en meer productiviteit voor de teler.

Derde generatie treedt officieel toe bij tomatenteler L.A. van Schie

Tholen - Gisterochtend zijn bij tomatenteler L.A. van Schie in Kwintsheul de handtekeningen gezet waarmee Wes van Schie als derde generatie nu officieel met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 mede-eigenaar is. Een speciaal moment voor het Westlandse familiebedrijf, zeker omdat ook met opa Leo de eerste generatie erbij aanwezig was.

Zaadje schittert op Seed meets Technology

Tholen - Het is voor de fijnproevers, maar die kunnen er dan ook goed terecht. Voor bedrijven die zaad behandelen, tellen, wegen, primen, verbeteren en wat al niet meer is Seed meets Technology in de Kop van Noord-Holland deze week de place to be. 

 

Morgen pakken we de eerste helft van oktober beet.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven