Priva zet volautomatische bladsnijrobot voor tomatenteelt in de markt

Priva introduceert op 28 september tijdens de Greentech Kompano: volgens het Lierse bedrijf de eerste autonome, volautomatische bladsnijrobot voor de tomatenteelt in de wereld. Een serie van 50 robots is in productie. De eerste Kompano’s zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers. 

De Kompano beweegt zich zelfstandig door de kas naast de andere medewerkers. Hiermee wordt 24/7 autonoom blad snijden mogelijk. 

Met de robot speelt Priva in op vraagstukken waarmee telers worstelen. Een belangrijke is arbeid, oftewel het vinden van vakkundig en betaalbaar personeel. Robotica biedt hiervoor een oplossing, volgens Priva. Kompano verhoogt de continuïteit en voorspelbaarheid van de dagelijkse werkzaamheden, terwijl de kosten gelijk blijven of lager worden, zo belooft het Lierse bedrijf.

Door vele variabelen, de complexiteit en de continue veranderende omstandigheden in een kas vragen telers om intelligente en gebruikersvriendelijke technologie gecombineerd met operationele robuustheid en duurzaamheid. Priva heeft de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw. Na een periode van onderzoek, ontwikkeling en doorontwikkeling met telers in de praktijk, is Kompano nu gereed voor gebruik in de markt.

Alternatief voor handmatig blad snijden
Kompano is ontworpen om 24/7 blad te snijden. Het is volgens de ontwikkelaars wereldwijd de eerste robot die gebruikers een economisch haalbaar alternatief biedt voor het handmatig ontbladeren van tomatenplanten. Slimme algoritmes en een gepatenteerde end-effector garanderen een doeltreffendheid van meer dan 85% bij een wekelijkse reikwijdte van 1 hectare.

Kompano maakt het beheren van arbeid voor telers gemakkelijker. De robot is eenvoudig te bedienen met een smart device en kan worden aangepast aan de voorkeuren en eisen van de gebruiker. Kompano werkt naast de medewerkers en neemt de meer arbeidsintensieve taken voor zijn rekening. Telers krijgen ondersteuning bij het opleiden van hun personeel om de Kompano te bedienen. Tevens is Kompano Care, een uitgebreid service programma, beschikbaar om de teler te ondersteunen.

Co-creatie
Priva heeft de Kompano ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse tomatentelers, technologiepartners en experts. Samenwerking, geduld, doorzettingsvermogen en intensieve betrokkenheid van telers bleek essentieel, volgens Priva: alleen gebruikers van de Kompano kunnen de toepasbaarheid van de robot goed beoordelen in de praktijk.

Kompano is uitvoerig getest in meerdere kassen in Nederland. Priva heeft samen met MTA in Helmond de robot uitontwikkeld en productierijp gemaakt. Een serie van 50 robots is bij MTA in productie. De eerste Kompano’s zijn inmiddels geleverd en draaien bij telers.

Op termijn wordt de Kompano-lijn uitgebreid met een bladsnijrobot voor komkommers en oogstrobots voor de tomaten- en komkommerteelt.

Introductie Kompano
De officiële introductie van de Kompano vindt plaats op de Greentech in de RAI Amsterdam op 28 september om 13.00 uur. Priva is te vinden op stand 363.

Voor meer informatie:
Priva
contact.priva@priva.nl 
www.priva.com
 
www.privakompano.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven