16-31 oktober 2021: Jackmania

Het was Jackpot in de laatste week van oktober. Jackpot voor diverse Nederlandse tuinbouwspelers, omdat zij de wereldberoemde Jack Ma op bezoek kregen en jackpot voor Jack Groenewegen, want hij mocht lunchen met het Koninklijk paar. Dit en meer in een overzicht van de tweede helft van oktober.

Jack Ma vereert glastuinbouwbedrijven met een bezoek

Tholen - Jack Ma, bekend als de oprichter van Alibaba, was in Nederland samen met zijn zakenpartner David Yu en bezocht maandag de glastuinbouw. Jiayan Cai en Pierre Bell van Flexibel Systems Group organiseerden het bezoek aan World Horti Center, Growers United, Rijk Zwaan en Anthura met hulp van Dutch Sino Business Promotion, vertaler Liu Mao van Van der Knaap Group of Companies. Hieronder het fotoverslag van de organisatoren. 

Jack Groenewegen luncht met Máxima en Willem-Alexander

Tomatenteler Jack Groenewegen zat gisteren aan tafel met het koninklijk paar. Hij was uitgenodigd voor de jaarlijkse uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde. Jack is een bekend gezicht in de sector en een van de boegbeelden van tomatentelersvereniging Prominent. 

Willem van Dorssen met pensioen

De immer goed gemutste, prettig charmante Willem van Dorssen zwaaide vrijdag af. Na 22 jaar samen met Ton Frensch actief te zijn geweest in hun eigen onderneming is het tijd voor zijn welverdiende pensioen en zijn geliefde hobby’s zoals klassieke auto’s en zijn stichting Pinguïns on Tour, waarmee jaarlijks diverse Rally’s worden
georganiseerd voor het goede doel.

Ondernemersclub groeit in glastuinbouw

Tholen – Vanaf de tiende etage van een kantoortoren in Rotterdam kijkt Special Purpose Projects sinds juni uit over (een deel) van haar werkgebied. Sinds 2019 werkt de ondernemersclub al intensief samen met diverse tuinbouw(techniek)bedrijven, die men bij wijze van spreken zo in de verte aan zou kunnen wijzen.

Ontwikkelaar speciaal oogstmes voor komkommers in het zonnetje gezet

Tom Houben uit Sevenum is onlangs door de gemeente Horst aan de Maas uitgeroepen tot 'Starter van het derde kwartaal'. Tom is namelijk op 1 juli, naast zijn werkzaamheden bij Christaens Group, ook een eigen bedrijf gestart. Met dat bedrijf, Top-3d, ontwikkelde hij een ergonomisch oogstmes voor komkommers dat ook virusverspreiding moet voorkomen. 

Bladgroententeler moderniseert in stappen

Tholen - Tuinderij J. van den Berg uit Ridderkerk is bezig met een investeringsplan. De modernisering is gestart in 2014 en Albert-Jan van den Berg hoopt het in 2024 afgerond te hebben. Dan hangen er overal de nieuwe schermen van Phormium, met de bijhorende installatie, staat er een nieuw waterbassin, is er een stukje kasdek vervangen, zijn 200 zonnepanelen geïnstalleerd, zijn corridoren vernieuwd én is het erf vervangen.

Amerikaanse oogstrobot plukt snacktomaten bij Greenco

Tholen - Op het moment zal het erom spannen met de energiekosten, maar normaliter is arbeid in de teelt van snacktomaten veruit de grootste kostenpost. “En van arbeid, maakt het oogsten het grootste deel uit,” vertelt Ab van Marrewijk van Greenco. Sinds eind augustus rijdt er daarom een oogstrobot door de kas van Greenco in Helenaveen. Het gaat om een prototype van de Virgo, van het Amerikaanse bedrijf AppHarvest. De ontwikkelaars van de robot zien ook kansen in andere gewassen, als aardbeien en (snack)-komkommers.

Groeiend Rijk Zwaan noteert omzetgroei van 4%

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft in het boekjaar 2020/2021 een netto-omzet van 498 miljoen euro behaald. Dit is een groei van 4% ten opzichte van vorig jaar. De voorgaande jaren groeide de omzet met 8,5% en ruim 6%

Syngenta komt in 2022 met aangepaste Sweetelle met ToBRFV-resistentie

Het snoeptomatenras Sweetelle van Syngenta is in heel wat kassen te vinden. Arthur van Marrewijk, technical product development specialist bij het veredelingsbedrijf, blikt terug op het afgelopen Sweetelle-seizoen met onder meer virus- en energieuitdagingen en heeft nieuws: er komt in 2022 een aangepaste Sweetelle op de markt. Het ras zal beschikbaar zijn voor proeven en als alles voldoet, kunnen alle producties overgenomen worden in 2023.

Telers starten zelf Greenport Noord op: “Samen als sector serieuze gesprekspartner worden”

Tholen - De vrijdag is voor een groepje telers uit Drenthe sinds februari ‘Greenportdag’. Zij zijn bezig Greenport Noord op te zetten en al goed onderweg. Vrijwel alle collega’s uit Drenthe, Friesland en Groningen die zij al spraken, doen mee.

Morgen blikken we terug op november.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven