Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkwekers bijgepraat over belichting en ToBRFV

Tholen - Een honderdtal plantenkwekers en aanverwante bedrijven uit binnen- én eindelijk ook weer buitenland is deze week bijeen tijdens het jaarlijks terugkerende International Propagation Seminar. In twee dagen tijd krijgen bezoekers de kans bij te praten, kennis te delen en vandaag ook om een kijkje in de keuken bij enkele Nederlandse bedrijven te nemen.

Gisteren werd het kennis- en netwerkevenement, dat wordt georganiseerd door Flier Systems, Grodan en Propagation Solutions, geopend met een middag vol lezingen over uiteenlopende onderwerpen, maar met als rode draad: betere en ook duurzamere jonge groenteplanten opkweken. 


Er had zich in Bodegraven een (inter)nationaal gezelschap verzameld. Bekijk hier de fotoreportage. 

Vertical farming
Na een kort inleidende praatje van Hans van Herk van Propagation Solutions en een voorstelrondje van alle aanwezigen van de organiserende bedrijven Flier Systems en Grodan was het aan Ted Duijvestijn de eer om het lezingengedeelte af te trappen. Ted besprak de stand van zaken op zijn bedrijf, liet het wereldberoemde Netflix-filmpje zien en bracht ook het onderwerp vertical farming ter sprake. Heeft dat toekomst voor plantenkwekers? Ted is overtuigd van wel en dan zeker niet alleen om tomaten in te telen of tomatenplanten in op te kweken, maar juist ook om uitdagende klimaten mee te telen.

Geen gewasbeschermingsmiddelen, wel belichting
Op dat moment komt er ook belichting aan te pas. Net als veel productietelers passen ook plantenkwekers belichting toe en in navolging van die productietelers experimenteren ook plantenkwekers met ledbelichting in hybride of zelfs 100%-vorm. Bij Gipmans Planten kozen ze in 2017 voor hybride belichting, zo vertelde Verkoopmanager Marcel Janssen, vanuit de zaal bijgestaan door Teler R&D Frank Huijs. Misschien wel de belangrijkste reden voor deze stap was de wens om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen. In 8000 vierkante meter kas hangt een 50-50 verhouding HPS en LED, goed voor 100 micromol.

Eén jaar later volgde ook de investering in 18 LED-klimaatcellen. Hier goed voor 300 micromol. In zowel paprika als komkommer ziet de plantenkweker goede resultaten. In paprika zien de telers een stabiele kieming en verwacht men op termijn de pluggen geautomatiseerd naar de blokken te kunnen verplanten, omdat de jonge planten zich hier nu veel beter voor lenen. In komkommer valt het de plantenkwekers op dat ze jaarrond een stabiele plant kunnen produceren en die ook jaarrond op die manier goed kunnen uitleveren. 

Lastiger bleek tomaat. Teelt in de LED-cel had geen (positief) effect op de kieming en ook bleek de eerste tros te hoog in de plant te ontstaan. Met tomaten opkweken in de LED-cel is de plantenkweker daarom voorlopig gestopt. 

100% LED boven vruchtgroenteplanten
Als afwisseling tussen al het sprekersgeweld kreeg de zaal na de presentatie van Marcel een video voorgeschoteld. Daarin vertelde de Duitse plantenkweker Achim Gernert van Jungpflanze Gernert over de stap die hij in 2019 zette om in een nieuwe kas van 2 hectare warmte groenteplanten op te gaan kweken onder 100% LED. Volgens Hans van Herk, die de lezingen aan elkaar praatte en ook als presentator optrad in de video in de kas bij Achim, wereldwijd een unicum.

De plantenkweker toonde zich, zowel in de video als tijdens een vragenronde in de zaal, positief. Zijn gevoel zegt hem dat de opkweek onder 100% ledbelichting goed gaat. Daarbij speelt voor hem zekere ook de energiebesparing die hij realiseert mee. Wel zijn de investeringskosten hoger dan bij HPS. Reden voor de plantenkweker om bij een nieuwe belichtingsstap, in een kas van 1,8 hectare, voor hybride belichting te kiezen.

Biologie en biostimulanten
Na een pauze was het de beurt aan Marvin Koot en Arjo van Lenteren van Biobest om, ook letterlijk in videobeelden, in te zoomen op biologische bestrijders in de plantenopkweek. Vervolgens mocht Erik Jaspers van PlantoSys de Europese wet- en regelgeving over biostimulanten uit de doeken doen, gevolgd door enkele succesverhalen met biostimulanten in de opkweek van onder meer kool en sla. Eén van de succesvolle stoffen bleek silicium, waarbij Erik als tip voor toepassing in tomaat deelde om nanobubbletechniek te gebruiken. Op die manier neemt zelfs een tomatengewas, dat van nature silicium minder makkelijk opneemt, de stof goed op met als resultaat onder meer stevigere, hardere bladeren die minder gevoelig zijn voor bijtende en zuigende plaaginsecten.


Het was fijn bijpraten bij het fraaie fort

ToBRFV
Ines van Marrewijk van Groen Agro Control mocht de lezingenronde afsluiten. Zij die, zeker met een flink najaarszonnetje schijnend op hun rug, waren afgedwaald, deden er goed aan weer wakker te schieten. Ines ging namelijk de diepte in over het gevreesde Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Het virus is inmiddels wereldwijd aanwezig en laat zich voorlopig lastig bestrijden.

De virusspecialiste deelde met de zaal onder meer tips over het vroegtijdig herkennen van virussymptomen in jonge tomatenplanten. Zij merkte daarbij direct op dat zijzelf tot op heden nog nooit symptomen van ToBRFV in de opkweek van tomaten heeft gezien, al kan dat volgens haar best ook zo zijn omdat het virus zo moeilijk te herkennen is.

Dat konden de aanwezigen alleen maar beamen. Zij maakten zich na de laatste presentatie op voor het diner en zullen vandaag in groepen op bezoek gaan bij diverse Nederlandse bedrijven.

Voor meer informatie:
International Propagation Seminar
www.internationalpropagationseminar.com