Augustus 2021: Bedrijven bouwen aan toekomst en telers tonen ballen

De zomer staat vaak te boek als komkommertijd, maar toch gebeurde er weer genoeg in augustus. Zo toonde onder meer het consortium Atrium Agri zich zeer actief op overnamevlak, terwijl ook de tomatenmarkt met 'winterprijzen in het zomerseizoen' zich niet onbetuigd liet.

Paprikateler schermt nauwkeuriger met nieuw digitaal systeem

Voor het Westlandse familiebedrijf Kwekerij Overgaag was 2020 een belangrijk jaar. De paprikakwekerij breidde uit met ruim 4,4 hectare nieuwbouw en groeide daarmee door naar een totaalareaal van ruim 28 hectare.

Alcomij neemt belang in Ventiguard

Alcomij heeft een strategisch belang genomen in Ventiguard. Deze participatie volgt kort op een recente, voor het gaasbedrijf positieve, gerechtelijke uitspraak in een octrooizaak. Beide bedrijven zijn al enige tijd met elkaar in gesprek en het positieve vonnis was doorslaggevend voor de transactie.

Telers krijgen steun bij uitbreiding aardwarmte

Telers Harting Holland en De Bruijn Tomaten, Warmtebedrijf Westland en Shell zetten vaart achter hun plannen voor het uitbreiden van de bestaande aardwarmtewinning met het project ‘Aardwarmte Delfland’ in De Lier.

Sla op water of in een goot?

Tholen - Het is een bekend beeld: een kas vol met grote bakken, gevuld met water, waar sla op drijft. Ook in Duitsland een gangbare methode in de slateelt, al zie je daar wel een kentering. Albert van Dam, managing director van Trintech, ziet dat steeds meer slatelers weer op goten gaan telen.

Friese aardbeienkwekerij wisselt van eigenaar

Tholen - Met ingang van 2 augustus is aardbeienkwekerij APM Berlikum van eigenaar gewisseld. Teler Aart Cornelissen heeft zijn bedrijf verkocht aan tomatenteler Cock van Overbeek en zijn dochter Marlies en schoonzoon René van Wingerden. 

“Complete kassenbouwprojecten pakken wij flexibel(l) aan”

Tholen - De afgelopen jaren ondersteunde Flexibell Greenhouse Systems de nodige complete kassenbouwprojecten met technische ondersteuning, leveringen en supervisie, hoofdzakelijk in China. Daar heeft Flexibell diverse eigen productielocaties van kassystemen tot diverse andere kasmaterialen en dus lag een focus op het tuinbouwgroeiland voor de hand.

Aansluiting JB Hydroponics zorgt voor groei binnen Atrium Agri

JB Hydroponics, gespecialiseerd in teeltsystemen en substraten, is als zevende partner aangesloten bij het samenwerkingsverband van Henk Verbakel (Havecon), Edward Verbakel (VB Group) en Koen Brabander (PB tec). "Een volgende stap in de groeistrategie van Atrium Agri kon niet uitblijven," vertelt het team. 

Duurzamere substraten doen niet langer onder voor veen en steenwol

Tholen – Is het mogelijk aardbeien en tomaten te telen op een substraat met hernieuwbare grondstoffen zonder opbrengstverschillen ten opzichte van een teelt op veen en steenwol? Ja, zo wijst grootschalig internationaal vergelijkend onderzoek uit. Op Proefcentrum Hoogstraten zijn gisteren de resultaten uit het vier jaar durende onderzoek gepresenteerd en was een laatste proefteelt te zien.

Looije Agro Technics bouwt aan de toekomst

Tholen – Sinds vorig jaar bestaat de directie van bouwmanagement-bureau Looije Agro Technics niet langer uit één, maar uit drie leden. Naast het al sinds de oprichting van het bedrijf in 1999 vertrouwde gezicht van Martin Looije staan nu ook Mark Looije en Tom van Zundert aan het roer. Zij hebben tegenwoordig de operationele leiding, terwijl Martin een meer adviserende rol aan heeft genomen. Ook blijft hij betrokken bij speciale projecten.

Tomato Masters start dit jaar nieuwe uitbreiding

Tholen - Tomatenteler Tomato Masters laat in november een nieuwe kas bouwen in Deinze. De telers krijgen er 5 hectare bij, waarmee ze op 21 hectare uitkomen, verdeeld over 4 serres. 

"ToBRFV zorgt voor winterprijzen in het zomerseizoen"

Tholen – De combinatie van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) en het slechte zomerweer in België en Nederland zorgt voor een kleiner aanbod in tomaten, wat resulteert in hogere prijzen. Zo levert Rotom minder tomaten dan voorgaande jaren op de export. "Onder meer Spanje kiest omwille van de hoge prijzen nu meer voor eigen productie en Portugese tomaten", zegt Philippe Degré van Rotom Tomatoes.

"Hightech Nederlandse kas duurzaamste van heel Europa"

Hightech kassen zijn een deel van de oplossing voor de huidige wereldwijde voedselproblematiek. Zo kunnen groenten worden verbouwd met fors minder land (75+% minder dan bij andere teeltmethoden). Voor mensen in de sector geen geheim meer, maar om ook de buitenwereld te overtuigen helpt onderzoek. 

“Investeerders kijken inmiddels wel door een beetje volatiliteit in de tuinbouw heen”

Tholen – Het aantal fusies en overnames in de glastuinbouw gaat dit jaar en komende jaren flink stijgen. Daarmee stijgt ook het aantal private equity partijen dat zijn intrede doet in de sector, al zijn er meer opties om te groeien. Ook voor telers, die in verhouding met het overnamegeweld in de tuinbouwtechniek nu nog wat achterblijven, zeker in Nederland.

"Met introductie cress en zeedruif juíst in deze tijd hebben we ballen getoond”

Tholen - Als je als teler je richt op de bovenkant van de markt en dat ook nog eens met speciale cressen en kruiden, toch een nicheproduct, dan sneuvelen er altijd wel soorten. Dat was bij Koppert Cress de afgelopen anderhalf jaar in coronatijd niet anders dan anders.

Nieuwe kasklimaatoplossing geeft homogeen kasklimaat met slimme luchtverplaatsing

Klimaatcomputers regelen momenteel in kassen het klimaat. Dat doen zij op basis van vaak een beperkt aantal meetboxen in de kas. Het in 's-Gravenzande gevestigde Caeli brengt daarom nu een nieuwe kasklimaatoplossing op de markt die volgens de ontwikkelaars wel inzicht heeft in de klimaatverschillen in de kas. 

"Wauw, wat een ongekend ras is dit jongens!"

Tholen - Vorig jaar ontdekte YouTube-vlogger en paprikafan Kalvijn in GroentenNieuws dat er een paprikaras naar hem vernoemd is. Gisteren ging hij 'zijn' ras 'ff checken' en proeven. 

Vrijdag gaan we door met terugblikken met de eerste helft van september.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven