1-15 oktober 2021: Evenemententijd

Met de laatste persconferentie nog vers in het geheugen is onderstaand overzicht vol evenementen in de eerste helft van oktober misschien een beetje wrang. Toch zetten we ze hier nog eens op een rijtje, al is het maar om na een nieuwe lockdown niet te vergeten dat er betere 'coronatijden' waren.

Dit was GreenTech Live & Online 2021

Tholen - Het had wat voeten in de aarde, maar vorige week vond er dan toch weer een GreenTech plaats. Officieel GreenTech Live & Online, want het werd een compacte beurs in aangepaste vorm. Een tachtigtal exposanten was in de RAI in Amsterdam present en uiteindelijk wist toch nog heel wat nationaal en internationaal bezoek de beurshal te vinden.

Delphy en WUR openen vertical farm in Bleiswijk

Tholen - Delphy Improvement Centre en de glastuinbouw- en bloembollenunit van Wageningen University & Research - Glastuinbouw & Bloembollen hebben een vertical farm laten bouwen. Op vrijdag 1 oktober werden deze officieel geopend door gezamenlijk de vlaggen te hijsen op het Horti Science Park in Bleiswijk. 

We nemen u mee: 15 jaar terug én 15 jaar vooruit

Tholen - Delphy Improvement Centre en de business unit glastuinbouw van Wageningen University & Research organiseerden gisteren een kennisevent dat in het teken stond van de uitdagingen waar de glastuinbouw de komende 15 jaar voor staat. In de afgelopen 15 jaar hebben ze samen aan de Violierenweg onderzoek geïnitieerd en innovaties geïmplementeerd, en hiermee naar eigen zeggen bijgedragen aan een duurzame en rendabele glastuinbouw. Met deze kennisdag stonden ze stil bij 15 jaar onderzoek, en keken vooruit en ging in op de uitdagingen van de komende 15 jaar. 

'Papiermakers' en prijzen op Nationaal Tuinbouwcongres 2021

Tholen - 2,5 jaar na de ondertekening van het Nationaal Tuinbouwakkoord kwam de tuinbouw gisteren in het Bomencentrum in Baarn bijeen voor een eerste evaluatie. Het evenement trok vooral veel 'papiermakers' aan, zo bleek al snel.

Waterevent in teken van gas

Tholen - Het is een beetje flauw om te stellen, maar buiten de lezingen om werd er vooral gespeculeerd over de gasprijs. Deze is zoals bekend “gestoord” en een zwaard van Damocles is nu eenmaal moeilijk te negeren.

Fotoreportage Nederlanders en Belgen op Fruit Attraction 2021

Tholen - Na anderhalf jaar was de Fruit Attraction deze week weer de eerste gelegenheid voor de AGF-sector om elkaar in breder verband internationaal te ontmoeten. En daar werd volop gebruik van gemaakt! Hoewel het niet zo druk was als andere jaren, was er gezien de omstandigheden sprake van een prima opkomst. Wij hebben weer zoveel mogelijk Nederlanders en Belgen op de foto gezet om nog even na te genieten van de beurs.

Agro Businessclub Westland op bezoek bij VB

Tholen - In het atrium, de grote glazen kas bij het nieuwe kantoor van VB, is de Agro Businessclub Westland gisteren door gastheer Edward Verbakel bijgepraat over de bouw van het nieuwe bedrijfspand van VB en de ambities van Atrium Agri. Verder sprak Matthijs Jasperse van Florpartners over zichtbare en onzichtbare relaties binnen bedrijven en waren er nog een borrel en een rondleiding. Daarmee was het programma tijdens het eerste echte bedrijfsbezoek van de club sinds februari 2020 goed gevuld. Een man of vijftig was present.


Naast evenementen ook nog enkele niet-evenementartikelen uitgelicht.

Praktische herfsttomaat heeft prima plekje in tomatenmarkt

Tholen - In het najaar kleuren de kassen bij sommige komkommertelers langzaam rood. Eigenlijk net zoals de bladeren aan de bomen in de herfst. Het is te danken aan de teelt van herfsttomaten, waarvoor telers aan het eind van de zomer hun komkommergewas inruilen voor tomatenplanten.

Nieuwe onderzoekkas voor Valto

Op 1 oktober kreeg Valto de sleutels van een kas met 17 afdelingen aan de Hoefweg in De Lier, waarmee directeur Thorben Looije een volgende stap zet in zijn groei-ambitie. Het onderzoek naar nieuwe, natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen werd tot nu toe gedaan op verschillende locaties.

Belangrijke les uit proeven met nieuw LED-armatuur: Grafiek voor absoluut vocht móet aan

Tholen – “Ary, zit je nu toch weer in de kas?” De afgelopen anderhalf jaar kreeg Ary de Jong van HortiTech regelmatig zulke opmerkingen. Mensen zijn verbaasd dat hij na zijn overstap van Demokwekerij Westland naar HortiTech tóch weer in de kas met teeltproeven bezig is.

Tomatenteler past slimme sensoren toe als hulpmiddel voor zijn teeltsturing

Tholen – Tomatenteler Koos van der Burg uit Berkel en Rodenrijs loopt al een tijdje mee. Hij bracht nog bezoekjes aan het Proefstation voor de Tuinbouw in de tijd dat ‘je bij binnenkomst allerlei meetapparatuur aan de planten zag hangen waarvan je dacht: ‘Wat moet ik daarmee?’

Energiecrisis vergt maximale flexibiliteit van opkwekers vruchtgroenteplanten

Tholen - Als glasgroentetelers besluiten hun kassen (langer) leeg te laten liggen, dan zijn het de opkwekers van tomaten-, komkommer- en paprikaplanten die daar nu de gevolgen van ervaren. Zij krijgen veel vragen van telers over wat er mogelijk is qua opschuiven, zo leert een rondgang van de redactie. En zelfs annuleringen en storten van net opgekweekte jonge planten zijn al gemeld.

Nieuw tijdperk voor Benfried én broers

Tholen - Niet mauwen maar bouwen, daar zijn ze van bij Benfried. De hands-on-mentaliteit krijg je meteen mee bij binnenkomst. Vertel je Fried Koop, eigenaar van Benfried, dat het interview voor het gemak wordt opgenomen, dan staat hij meteen klaar met een leuke anekdote.

Snoeptomatenteler Vitensa maakt overstap naar biologische glasgroenten

Tholen - Snoeptomatenteler Vitensa uit Vierpolders gaat omschakelen naar biologische glasgroenten. Recent kreeg de teler akkoord van biocertificeringsinstantie Skal. Deze week staan er voor het laatst tomaten op steenwol in de kassen. In de zomer van 2022 volgt de eerste bio-oogst.

Frambozenteler ruilt paprika's in voor aardbeien en gaat verder als zachtfruitbedrijf

Op het bedrijf van Kees en Geert-Jan van Tuijl in Zaltbommel worden aan het eind van dit seizoen de paprika's ingeruild voor aardbeien. Over enkele weken is het bedrijf daarmee een gespecialiseerd zachtfruitbedrijf.

 

Morgen blikken we terug op de tweede helft van oktober 2021.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven