Hightech wielen bladzuiger voor telers leiden tot 25% meer productiviteit

Wielenfabrikant Tente en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger die dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden. Resultaat: minder schade en meer productiviteit voor de teler.

"Dankzij de nieuwe wielen hebben we minder slijtage aan de bladzuiger, met een tot 25% hogere productiviteit als gevolg", zo toont gebruiker en paprikateler Art van Winden van Kwekerij de Lion zich tevreden. 


Teler Art van Winden

Om hun productie te optimaliseren, zijn telers zoals Art constant op zoek naar creatieve en innovatieve technieken, merkten ze bij Verhagen Leiden. Patrick le Maître, commercieel directeur bij de machinebouwer: "In september en oktober leggen bladzuigers elke dag heel wat kilometers af om de kassen te ruimen. We merkten dat klanten problemen ondervonden met wielen die tegen de rails in de kassen klapperen. Dat is niet alleen vervelend, maar zorgt ook voor meer slijtage en een snellere uitval van de machine." Bok- en zwenkwielen
De hightech bladzuiger is een hydraulisch aangedreven machine die op rails rijdt. Uniek zijn volgens Patrick de zwenkwielen van Tente die 360° draaien en automatisch terug in een van de twee nulposities komen, zodra ze worden opgetild. Daardoor raken de wielen de rails niet en gaat de machine een pak langer mee. “180° fixeerinrichting”, noemen de wielenexperts van Tente de techniek. Die combineert de voordelen van een bokwiel - een stabiel wiel dat niet zwenkbaar is - met die van een zwenkwiel - een wiel dat 360 graden draait. 

Een bijkomend voordeel is dat de opvangbak voor het bladafval dankzij de zwenkwielen gemakkelijker van het gangpad naar het middenpad kan worden geduwd. Patrick: "Daar wordt de opvangbak losgekoppeld van de bladzuiger en worden de opgeruimde bladeren in een container gestort. Dat werkt sneller én handiger voor de telers, wat de productiviteit bevordert."

Claude Cardoen, managing director van Tente Benelux: “Het wiel is dan wel de oudste uitvinding van de mens, maar we vinden het keer op keer opnieuw uit, op maat van onze klanten. Voor deze bladzuiger van Verhagen Leiden hebben we een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat de machine zijn werk beter doet en langer meegaat. Het is een innovatie waar de hele tuinbouwsector mee gebaat is.”


 
Voor meer informatie:
Patrick le Maître
Verhagen Leiden
+31 (0)71 2040561
info@verhagenleiden.nl
www.verhagenleiden.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven