1-15 september 2021: Servitization, robotdokter, politiefilters en een 4e scherm?

De tuinbouw staat nooit stil en dat komt vaak ook tot uiting in innovatieve technieken of nieuwe ontwikkelingen. Enkele van die technieken en ontwikkelingen komen voorbij in dit overzicht, waarin we terugblikken op de eerste helft van september.

Paprikateler sorteert weer zelf op vernieuwd bedrijf

Tholen - Dit voorjaar liet paprikateler De Groentuin in Merksplas zijn twee kassen aan elkaar verbinden met een nieuwe sorteerloods. In mei begonnen de sorteerinstallaties te draaien. Het betekent dat de paprika’s voortaan bij de teler zelf over de band gaan. Gele en rode paprika’s, want met de nieuwste investering werd wel besloten vanaf dit jaar te stoppen met de teelt van oranje.

Analyse: Rendement belichte en onbelichte tomatenteelt Vlaanderen ontloopt elkaar niet veel

De tomatenteelt in Vlaanderen is de laatste jaren licht toegenomen in areaal. Telers telen er tegenwoordig allerlei soorten tomaten, van 'standaard' los en tros tot allerlei specialties. 

Servitization van installaties: Bedrijfszekerheid van apparatuur in de kas

Tholen - Het uitgangspunt van servitization is dat service en onderhoud niet langer als kostenpost worden gezien. Het is een extra verdienmodel voor de teler. Het draait allemaal om bedrijfszekerheid. Installateurs leveren niet alleen meer hun apparatuur, maar ook bedrijfszekerheid. En dat komt de teelt ten goede.

Puntpaprikateler verpakt efficiënter met nieuw systeem

In Meer in België teelt Leo Uijtdewilligen van Vergo Kwekerijen op 7,5 hectare zoete puntpaprika. Leo teelt én verpakt. Voor dat laatste zocht hij een systeem om de paprika’s efficiënter te kunnen verpakken. En hij heeft de oplossing gevonden.

Vertify verkoopt aandelen in World Horti Center Expo

Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk / Demokwekerij Westland) verkoopt per 1 september 2021 haar 50% aandeel in het onderdeel World Horti Center Expo aan mede-eigenaar Greenport Food & Flower Xperience (GFFX). Daarmee wordt die laatste 100 % eigenaar van WHC Expo. De onderzoeksactiviteiten van Vertify in het WHC worden gewoon voortgezet. 

Aardbeien Demodag 2021: "We moeten koploper blijven"

Tholen – Afgelopen vrijdag vond de Aardbeien Demodag plaats in Horst. Vorig jaar kon de dag niet doorgaan door corona, maar nu was het weer mogelijk om een dag speciaal voor de aardbeienteelt in Nederland te organiseren. Het evenement vond plaats op het terrein van veredelingsbedrijf Limgroup en er kwamen zo’n 100 standhouders en 300 geïnteresseerden op af.

Tomatenteler Geert Neerinck: "Tomabel was een schot in de roos!"

Zijn grootvader was actief in de vlasteelt, zijn vader teelde daarna o.a. schorseneer en wortelen, maar inmiddels is de familie Neerinck tomatenteler. Ook worden er in Ingelmunster aardbeien geteeld.

"Autonome kasapparatuur niet veel anders dan robotmelkers"

"Twintig jaar geleden begon de zuivelsector met de transformatie van het robotmelken. Met de laatste verbetering in AI en robotica sluit de tuinbouw zich nu bij deze revolutie aan," zegt Itamar Zisiling van MetoMotion.

Certhon presenteert tomatenoogstrobot

Tholen - Sinds april helpt een multifunctionele robot tomaten oogsten in een Westlandse kas. De robot is het resultaat van de samenwerking tussen kassenbouw- en kastechniekbedrijf Certhon en Denso, het Japanse autotechniekbedrijf dat vorig jaar besloot in het bedrijf uit Poeldijk te investeren.

Meer vraag naar productierassen in het Europese snacktomatensegment

Tholen - De digitale variant van de Enza Zaden Tomato House Fair trok eerder deze zomer minstens zoveel aandacht als de fysieke variant en ook de komende weken wordt er veel digitale aanloop verwacht in de najaarseditie. Niet gek – er is genoeg waar tomatentelers mee te stellen hebben.

Meer energie besparen met een vierde scherm?

Tholen - In relatief korte tijd is het aantal schermdoeken in de kas opgeschaald bij veel teeltbedrijven. Waar voorheen de standaard één scherm was, hangen er nu soms drie boven elkaar.

Fotoreportage: 40 jaar Svensson Nederland

Tholen - Zelfs bij Ludvig Svensson zijn ze na anderhalf jaar corona best wel klaar met schermen. Niet met die uit de kas natuurlijk, maar wel met de computerschermen waar we zoveel achter hebben gezeten. Het was gisteren dan ook bijzonder gezellig, toen met elkaar het glas geheven werd op het veertigjarig bestaan van Ludvig Svensson Nederland. 

Krachtenbundeling voor marktintroductie bladkniprobot komkommers

De VDL Groep en Bosman Van Zaal bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de CropTeq bladkniprobot, een innovatieve robot die binnen afzienbare tijd beschikbaar komt voor hogedraad komkommerkwekers.

Ridder introduceert nieuw positiebepalingssysteem voor in de kas

Posities van planten, personen en objecten in de kas tot op 10cm nauwkeurig lokaliseren. Dat kan een nieuw, door Ridder ontwikkeld en gepatenteerd systeem dat luistert naar de naam Ridder CoRanger. Het systeem moet processen in de kas met positiebepaling inzichtelijker maken en daarmee efficiënter en nauwkeuriger plaats laten vinden. “Met CoRanger tillen we precisietuinbouw naar een hoger niveau," klinkt het in Maasdijk.

Jaarrond aardbeienteelt kan niet zonder bakken stomen

Tholen - Als er jaarrond aardbeien worden geteeld, staat het stomen van de bakken regelmatig in de agenda gepland. Bij Kwekerij Loos in West-Brabant is dat welgeteld zes keer per jaar.

Rassen kijken tussen de containers

Tholen - De Inspiratiedag van Syngenta vond vrijdag plaats in de Rotterdamse haven. Tussen imposante containerschepen werd een grote groep telers ontvangen in Futureland.

Start-up ontwikkelt robotdokter en droomt van oogstrobot

"Als ergens in een kas een ziekte uitbreekt, en je bent er snel bij, kan je nog een groot deel van de oogst redden." Dat weten telers, maar ook Soheil Jananshahi en Koel Bol van Mythtronics. Zij ontwikkelen een kleine modulaire robot die met verschillende softwarepakketten verschillende taken voor telers kan uitvoeren, waaronder ziektedetectie. Eén robot dekt ongeveer één hectare.

Het nut van politiefilters, ook in de tuinbouw

Tholen - Wanneer Ajax en Feyenoord voetballen, is er traditioneel politie aanwezig. “In de regel doen ze niks, ze zijn passief aanwezig, soms buiten beeld. Als het verkeerd gaat, grijpen ze in. Zo werken ook ‘politiefilters’ in het water,” vertelt Stefan Bakker van Netafim Netherlands. De politiefilters zijn dus aanwezig in het watersysteem, maar grijpen doorgaans niet in, alleen in noodgevallen.

Maandag blikken we verder terug, dan op de tweede helft van september.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven