NVWA doet inval bij 2 bedrijven

Zelf een middeltje maken tegen ToBRFV? Niet doen.

Rechercheurs van de NVWA-IOD hebben dinsdag 21 september de locatie van 2 bedrijven en een woning in Zuid-Holland doorzocht. Deze 2 bedrijven worden ervan verdacht dat zij samenwerken bij het maken en gebruiken van een niet-toegelaten middel om het zeer besmettelijke plantenvirus ToBRFV te bestrijden. De rechercheurs hebben bij beide bedrijven bedrijfsadministratie in beslag genomen, er is strafrechtelijk onderzoek gestart.

ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) is een relatief nieuw en een zeer besmettelijk tomatenvirus dat zich snel verspreidt via contact. Op dit moment staan 29 bedrijven in Nederland onder toezicht van de NVWA vanwege een besmetting met het virus. EU-lidstaten zijn verplicht de introductie en verspreiding van dit zogenaamde quarantaine-organisme tegen te gaan. Het niet-toegelaten middel bevat vermoedelijk een zwakke stam van het virus. Wanneer planten hiermee worden behandeld, is er feitelijk sprake van het verspreiden van het virus. Dit is verboden. Een vermoeden van aanwezigheid van dit virus of een vastgestelde besmetting moeten direct bij de NVWA worden gemeld.

Besmette planten
Eerder tijdens dit onderzoek stuitten de rechercheurs in Zuid-Holland op een kas met daarin met ToBRFV besmette planten. Vermoedelijk werd in deze kas geƫxperimenteerd met het virus. Dat is alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is afgegeven. Dat was hier niet het geval. Ook was de aanwezigheid van het virus niet gemeld bij de NVWA, terwijl dat wel verplicht is.

Uit nader onderzoek kwamen 2 bedrijven uit Zuid-Holland naar voren, die vermoedelijk in de aangetroffen kas een middel maakten en gebruikten waarmee het tomatenvirus kan worden bestreden. Ook dat is niet toegestaan. Een middel tegen plantenziekten, plagen en onkruiden mag alleen worden gebruikt als het in Nederland is toegelaten.

bron & beeld: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven