Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verdere EU-acties om oneerlijke handelspraktijken te bestrijden zijn noodzakelijk"

In de tuinbouw zijn prijsstelling en andere contractuele voorwaarden een sleutelkwestie, maar oneerlijke handelspraktijken (OHP) kunnen de goede werking in de weg staan. Daarom verwelkomt Copa-Cogeca het evaluatierapport dat deze week door de Europese Commissie is gepresenteerd over de implementatie van de richtlijn uit 2019 gericht op het bestrijden van deze praktijken. Een van de beperkingen is nog steeds het gebrek aan kennis van deze nieuwe mechanismen binnen de lidstaten.

De richtlijn werd aangenomen in 2019 en verbood 16 oneerlijke praktijken die negatieve gevolgen hadden voor telers en kleine leveranciers.

Het door de Commissie gepresenteerde rapport geeft een update over de implementatie van deze richtlijn. Positief is dat het rapport laat zien dat alle EU-lidstaten de richtlijn nu in nationaal recht hebben omgezet en geïmplementeerd, met de aanwijzing van een of meer bevoegde autoriteiten om klachten te ontvangen en de vertrouwelijke behandeling van informatie te waarborgen.

"Ondanks deze wetgeving blijven we oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen observeren zoals gerapporteerd door de Commissie. De meest voorkomende waren laattijdige betalingen voor bederfelijke of niet-bederfelijke landbouw- en voedselproducten (50% en 13%), betalingen die geen verband houden met een specifieke transactie (7%), betalingen die aan de leverancier worden gevraagd voor marketingacties (7%) evenals voor opslag, weergave en vermelding op de lijst (7%)", merkt Copa-Cogeca in een verklaring op.

"Helaas blijven we een significant percentage van 63% oneerlijke handelspraktijken zien die door retailers en groothandelaren worden uitgevoerd. Het rapport van de Commissie identificeerde dat ongeveer 41% van de gedetecteerde oneerlijke praktijken op retailniveau waren geïdentificeerd (47% in 2022), 36% op het niveau van de voedingsindustrie (27% in 2022) en 22% op het niveau van de groothandel (25% in 2022). In 2023 werden ongeveer 1.500 onderzoeken geopend, waarbij 17% resulteerde in het vinden van een bestrafte overtreding, goed voor circa €22 mln aan verzamelde boetes."

"Zelfs als de Commissie erkent dat het bewustzijn van het bestaan van EU-regels nog steeds
laag is (38% van de respondenten was op de hoogte), klaagt 30% van de respondenten niet over dergelijke praktijken uit angst om van de lijst te worden geschrapt of andere vormen van vergelding van de kopers te ondergaan. Dit is waarom anonimiteit (en niet alleen vertrouwelijkheid) moet worden gegarandeerd aan telers."

Christiane Lambert, voorzitter van Copa: "Dit rapport toont aan dat het essentieel is om het Europese mechanisme dat oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen bestrijdt te verbeteren. We moeten de lijst van verboden oneerlijke handelspraktijken herzien en bijwerken en daaronder "verkoop onder kostprijs" en "verkoop met verlies" opnemen. Daarom vragen we de Commissie, in het kader van de Europese verkiezingen, om haar evaluatiewerk in 2025 voort te zetten en een OHP 2.0 voor te stellen in haar komende werkprogramma."

Voor meer informatie:
Jean-Baptiste Boucher
Copa-Cogeca
Tel: +32 474 84 08 36 (België)
jean-baptiste.boucher@copa-cogeca.eu
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum: