Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GLB-vereenvoudigingsvoorstellen definitief aangenomen in Brussel

Gisteren stemde het Europees Parlement in met de voorstellen van de Europese Commissie om de aanhoudende administratieve druk op boeren te verlichten. Daarmee krijgen EU-lidstaten vanaf 2025 meer ruimte én soepelere criteria wat betreft het Europese Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Dat betreft eisen voor bodembedekking, vruchtwisseling en het uit productie nemen van bouwland.

LTO is verheugd dat het Europees Parlement én de Europese lidstaten de noodzaak om de regeldruk voor boeren en tuinders te verminderen erkennen en de voorstellen van de Europese Commissie steunen. LTO roept de minister van LNV op om de voorstellen, die inmiddels dus officieel aangenomen zijn, over te nemen voor de resterende periode van het huidige GLB (2025-2027).

"Minister Adema heeft reeds toegezegd deze voorstellen te implementeren, maar het komt aan op de details. Zo heeft de Europese Commissie onlangs ook richtlijnen gepubliceerd over hoe lidstaten beter kunnen omgaan met overmacht, zoals extreme weersomstandigheden, waardoor boeren GLB-verplichtingen niet altijd (strikt) kunnen naleven. Denk hierbij aan 'kalenderlandbouw' – het op, of vóór, een bepaalde datum moeten zaaien, weiden of oogsten."

"LTO is verheugd met het feit dat alle drie de Europese instituties: De Europese Raad, Het Europees Parlement en de Europese Commissie erkennen dat er meer flexibiliteit nodig is voor boeren en tuinders, om zo de administratieve lasten te verlichten. Er is namelijk al geruime tijd sprake van stapeling van regels en regeldruk op het boerenerf. Met die trend wordt nu gebroken. Tegelijkertijd zijn deze voorstellen goed voor de Europese voedselsoevereiniteit en helpen ze om de inkomens van boeren en tuinders te verbeteren. De flexibiliteit betekent echter geen trendbreuk in het beleid voor een duurzame en veerkrachtige landbouwsector in Nederland. Zo kent het GLB ook de ecoregeling, het agrarisch natuurbeheer (ANLb) en mogelijkheden voor investeringen in jonge boeren en innovatie."

"Evenwicht tussen meer flexibiliteit en behoud ambitie"
Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) ziet dit als een belangrijke eerste stap om de bezorgdheden binnen de sector aan te pakken. "Deze aanpassing is exact onze boeren gevraagd hebben tijdens de boerenprotesten. We hebben met deze urgente procedure snel actie ondernomen voor minder administratieve lasten en meer flexibiliteit voor onze landbouwers en lidstaten. Zonder onze milieu-ambitie af te zwakken. Concreet zorgen we voor een definitieve schrapping van de verplichting tot 4% braakligging, worden landbouwbedrijven kleiner dan 10 hectare vrijgesteld van controles en boetes in het kader van de basisvoorwaarden en krijgen lidstaten de mogelijkheid om hun nationale landbouwplannen twee keer per jaar aan te passen en tijdelijk af te wijken van bepaalde voorwaarden bij onvoorziene klimaatomstandigheden. Maar er moet meer gebeuren. In de volgende legislatuur moeten we kijken naar een versterking in de keten, betere prijszetting, focus op generatievernieuwing en een evenwicht tot boeren en natuur. Beleid voor onze boeren, maak je met onze boeren."

Bron: LTO

Publicatiedatum: