Januari 2021: Dirk, Janneke en Anita in één klap bekend

Nieuwe kassen, overnames, corona en ToBRFV... 2021 begon waar 2020 geëindigd was. In het overzicht van januari lichtten we enkele in het oog springende verhalen nog één keer uit.

Maar de (persoonlijke) nieuwtjes: Roel Janssen keerde terug in de tuinbouw, VD Holland kocht 12 hectare grond voor een nieuwe paprikakas, Van Adrichem Kwekerijen ging verder met tomaten én komkommers (en zou later niet de laatste teler blijken die vanwege virusproblematiek deze keuze maakte), Taks Handling Systems nam Buitendijk Slaman over, Jaap Zegwaard, uitvinder van het buisrailsysteem, overleed, Arie Boot nam afscheid bij Gakon, komkommerteler Verbaarschot voegde 4 hectare toe aan het areaal toe, Piet van der Wel trad toe tot de directie van Schenkeveld, Gakon, Priva en Anima Trading formaliseerden hun samenwerking, Koppert Cress verkocht een kas aan Frestia én BOAL Group nam Alumat Zeeman over. 

En dan over naar nog enkele opvallende verhalen.

Westlandse tuinder met afgesloten waterleiding onderwerp allereerste Jeugdjournaal

Het was 5 januari 1981 toen een Westlandse tuinder zijn waterleiding afsloot na het aantreffen van een giftig ontsmettingsmiddel in zijn leidingwater. Het allereerste NOS Jeugdjournaal opende ermee en nu veertig jaar later blik men op die uitzending terug. 

Dirk terug op de tuin

Na het WK darts waarin 'Aubergenius' Dirk de kwartfinale haalde, was hij gisteren weer terug op de tuin bij Van Onselen Aubergines. Omroep West was erbij voor een reportage. Vrije dagen komen niet voor in het arbeidsethos van de darter, zoveel was duidelijk.

Janneke en Anita vervoeren onze AGF

Je ziet ze veel op de weg, maar een kijkje in de cabine krijg je niet vaak. Zeker niet bij vrouwelijke truckers, want die zijn veruit in de minderheid.

In het tv-programma Meiden Die Rijden, waarvan gisteren de eerste uitzending op NPO 3 te zien was, werden o.a. Janneke en Anita geïntroduceerd. Het gaf een mooi kijkje in het truckersbestaan, samengevat door Anita in vijf woorden: "Gas geven, vreten, slapen, douchen."


Janneke (links) en Anita (rechts)

Cees Overgaauw, PB-tec:

“Zonder beschermengel had ik nu nog in de hete woestijn gestaan”

Tholen – Van Rusland tot Saoedi-Arabië reisde Cees Overgaauw in de jaren ’70 en ’80 de hele wereld over om zijn kennis te delen in de installatietechniek. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. “Nee, saai was het nooit. Ik maakte heel wat mee tijdens deze reizen”, vertelt Cees. In het kader van de serie ‘Andere Tuinbouwtijden’ blikt hij terug. Cees vertelt over zijn mooiste avonturen en herinneringen.

Tomaten telen op perliet, waarom niet?

Tholen – “Al een aantal dagen na het planten, zaten de wortels in de mat.” Het is voor tomatenteler Pieter Hoogerbrugge van Kwekerij Hoogerbrugge in Lepelstraat iets dat opvalt, want hij teelt dit seizoen samen met broer Erik voor het eerst op perliet.

38% opbrengst Vlaamse tomatenteler op conto WKK

Een gemiddelde Vlaamse tomatenteler met een warmtekrachtkoppeling (WKK) naast de kas haalt tegenwoordig meer dan een derde van zijn opbrengsten niet uit de verkoop van tomaten, maar uit de WKK. Uitgangspunt van die WKK is dat de installatie de teler van energie voorziet én rendabel helpt telen.

Morgen het overzicht van februari 2021.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven