1-15 mei 2021: Dure kassen en nuttige schimmels

Wereldwijde gekte op de grondstoffenmarkt maakt kassen duur. De tuinbouw ontkomt er niet aan. Dat concludeerde Annie van de Riet van AVAG in een artikel begin mei. Verder in dit overzicht: Coeur de Boeuf, op de fiets door Afrika en de diepte in met schimmels.

Coeur de Boeuf verovert steeds meer harten

Tholen - Hij is opvallend groot, geribbeld en bij voorkeur bij de oogst ook nog niet té rood: de Coeur de Boeuf. Diverse Belgische en Nederlandse telers hebben de van oorsprong Zuiderse soort in hun kas staan. Zij kunnen zich er mooi mee onderscheiden en merken dat de tomaat voorzichtig aan bekendheid wint. Ook dichterbij huis.

PDI-jubilarissen gaan vrolijk verder

Tholen - Als er regelmatig taart gegeten kan worden ter ere van jubilerende collega's, dan is dat positief. Positief voor het bedrijf, positief voor de collega's in kwestie en voor de rest van het personeel natuurlijk ook, want zij profiteren van de aanwezige ervaring én van een lekker stukje taart.

"Vraag naar glas is enorm"

Tholen - Een exportmanager die nooit op reis gaat. Het klinkt raar, maar met de coronapandemie in het achterhoofd is dat – helaas – een normale situatie. Philippe Gers begon een jaar geleden als exportmanager bij Van Looveren, dus hij kan erover meepraten. In de zomer kon hij gelukkig nog met de auto een aantal klanten bezoeken, maar landen als Canada en Australië zijn niet aan te rijden.

Influencer verkoopt 300.000 trostomaten in 4 minuten

Ook 300.000 trostomaten verkopen in vier minuten? Een optie is het inhuren van een influencer. Dat is in ieder geval hoe de Chinese kastelers van Haisheng het voor elkaar hebben gebokst.

Kant-en-klare bioreactor brengt weefselkweek weer terug naar hier

Tholen – Met de jaren is weefselkweek vanwege stijgende arbeidskosten naar het buitenland verhuisd. Als het aan ViVi Green Innovators ligt is dat echter binnenkort niet meer nodig. Dankzij automatisering van weefselkweek met een bioreactor besparen telers op arbeid, terwijl ook hygiënisch kweken is gegarandeerd. “Wij zijn erin geslaagd de techniek schaalbaar te maken zonder in te boeten op de sterke punten van de al bestaande, vaak op R&D-schaal toegepaste techniek”, vertelt Daan Mansveld, Sales Manager bij ViVi.

Frank Knevels ontdekt Afrika op de fiets, zelfs in komkommertijd

Tholen - Voor komkommerteler Frank Knevels (58) is de komkommertijd aangebroken, althans qua komkommerteelt, niet qua mountainbiken. Drie jaar gelden verkocht hij zijn bedrijf en sindsdien fietst hij zoveel als mogelijk om fit te blijven voor survivaltochten in Afrika.

Jaarlijkse doorlichting helpt Van der Avoird CO2 besparen

Tholen - Wie de parkeerplaats bij Van der Avoird Trayplant in het Brabantse Bavel oprijdt, ziet meteen al flink wat groen staan. Ziet er lekker fris uit, kun je denken, maar voor de producent van aardbeien- en frambozenstekplanten is het meer dan dat. “Het is belangrijk dat het hier een fijne plek is om te werken, maar het groen vormt ook een bufferzone, voor de wateropvang,” vertelt Peter van Hulten. “En de hovenier is een oud-medewerker die hier in de buurt voor zichzelf begonnen is.”

Consument trekt handel naar eetbare bloemen toe

Tholen - ‘Nee’ moeten zeggen is voor Peter van Wijgerden van Look & Taste een bewuste keuze. Sinds 2015 teelt hij gecertificeerde eetbare bloemen. Sinds 2019 zelfs jaarrond. Zijn product is populair. De vraag groeit. Zowel bij de consument als bij de handel. Diverse AGF-partijen stonden al bij Peter op de stoep om te praten over samenwerking. Dat ziet hij echter niet zitten. “Wij willen de consument juist zélf eetbare bloemen laten plukken.”

Zoektocht naar de (echte) oorzaak van een ToBRFV-besmetting

Tholen – Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is ooit in 2014 ontstaan in het Midden-Oosten, maar is nu een bedreiging voor elke teler, waar ook ter wereld. En daarbij maakt het virus geen onderscheid tussen wie er conventioneel of biologisch teelt.

Zijn de schimmels van toen eigenlijk nog wel dezelfde als die van nu?

Tholen – Schimmels de kas in brengen. Het is niet direct iets waar telers om staan te springen, maar toch is het wel degelijk nuttig. En leerzaam. Daarom is het wel een van de dingen waar Jantineke-Hofland-Zijlstra telers mee wil helpen. De adviseur-onderzoekster is op 4 januari gestart met haar eigen bedrijf Weerbare Plant.

 

Morgen staan we stil bij de tweede helft van mei in deze Special Jaaroverzicht.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven