April 2021: Tomatentelers tonen wasserettes en hun bedrijfsopvolging

Al weer een aardig tijdje geleden zong Het Goede Doel ‘Ik heb getwijfeld over België’. Die songtekst kwam terug in een podcast waarin de voors en tegens van glastuinbouw in Nederland en België tegen elkaar worden afgewogen. Het leverde een interessant artikel op, dat in dit overzicht van de maand april terugkomt, naast de nodige fusie- en overnameberichten en positieve berichten vanuit de kassen bij telers.

Totam Seeds schakelt naar meer specialties

Tholen – Eind november vorig jaar werd bekend dat het Japanse Mitsui 75% van de aandelen in Totam Seeds overnam. Daarmee is het Nederlandse tomatenveredelingsbedrijf, in 2010 ontstaan vanuit telersvereniging Prominent, in staat om flinke stappen te zetten in de markt. CEO Fulvio Berton en Commercial Manager Ruud Leerdam vertellen wat de plannen zijn. Een ding is zeker: Totam Seeds gaat de komende jaren veel zichtbaarder worden.

Tuinbouw bijgestaan met raad en draad

Tholen – “Alles heeft invloed op dat ‘gekke’ klemmetje”, zegt Jan van Gaalen van Blok’s Draadvorm met een vrolijke lach op zijn gezicht. Met de jaren deden diverse stukjes innovatief draadwerk hun intrede in de tuinbouw. Denk bijvoorbeeld aan de draadspantklem die na geluiden uit de markt in 2002 in Den Haag werd bedacht en geproduceerd. Ook vandaag de dag blijven de machines nieuwe draadproducten uitspuwen, veelal maatwerk op verzoek van de klant.

Eerste aardbeien uit nieuwe kas De Goeije Kroon

Aardbeienbedrijf V.O.F. de Goeije Kroon bestaat 15 jaar en verdubbelt haar glasareaal. Er is een nieuwe, duurzame kas gebouwd.

Inmiddels zijn de eerste aardbeien uit de nieuwe kas geleverd. Een goede reden voor The Greenery om dit bedrijf eens extra in het zonnetje te zetten.

ToBRFV in de tomaten: wasserettes en resistenties

Zullen we de tomatenkas in gaan? "Nee," antwoordt Richard Hartensveld van Schenkeveld als de tv-ploeg van EenVandaag het hem vraagt.

Tomaten telen gaat hand in hand met een eigen kledingwasserij

De medewerkers bij Prominent Innovatiecentrum Groeneweg liepen al enige tijd in bedrijfskleding. “Op een aantal locaties werd zelfs een professionele in-huis wasserij ingericht", vertelt Cornelis de Rijke, Algemeen Manager. "In eerste instantie leek het mij een complex project, maar omdat ik besefte dat we er op die manier zeker van zouden zijn dat onze bedrijfskleding geen verspreider is van het virus, zocht ik contact met XL Bedrijfskleding voor een eerste gesprek."

Terug in de tijd met Cees den Boer

Cees den Boer was de eerste directeur van de Nederlandse vestiging van Ludvig Svensson. Hij, man met een visie, stond daarmee aan het prille begin van het succes van Svensson Nederland, gesteund door zijn sterke vrouw Annie.

Hugo Plaisier en Clarinda Gros-den Boer gingen bij de 81-jarige Cees langs om hem te feliciteren met 40 jaar Svensson Nederland. En om terug in de tijd te gaan. 

Bosman Van Zaal 100 jaar kassenbouwer

In 1921 bouwt Jur Bosman, aannemer uit Aalsmeer, de eerste houten kas voor sierteeltproducten. Dit was het begin van de stevige positie die Bosman Van Zaal nu heeft ingenomen in de internationale  tuinbouwsector.

Rondje CIS met Stefano: "Even geduld, maar dan komt alles weer goed"

Tholen - Quizvraag: wat zijn de CIS-landen? Voor hen die bekend zijn met de recente wereldgeschiedenis misschien geen al te moeilijke vraag. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie verenigden een aantal voormalige USSR-republieken zich in de CIS (of GOS op z’n Nederlands).

Herkenbaar eigen groentenmerk zorgt voor groei in meer dan alleen paprika

Tholen – Njoy is al sinds 2013 het eigen merk van Diosa Fruit. Na jarenlang de vertrouwde zwarte doos gebruikt te hebben werd het tijd voor een nieuw jasje.

Vrachtwagen in je pand is ongewenst bezoek

Tholen - Het zal je maar gebeuren … een vrachtwagen die naar binnen rijdt. Roland van Gulik van XL Bedrijfskleding kreeg zaterdagmiddag een vrachtwagen op bezoek. Gelukkig was er niemand binnen. Roland: "Dat is echt een groot geluk bij een ongeluk. Het had anders heel slecht afgelopen. Er is door een stalen paal heen gereden. Onvoorstelbaar gewoon. Die vrachtwagentrekkers hebben zo veel kracht. Ze zijn niet te stuiten."

Dit kan een teler doen met chemie en groen

Tholen - De tuinbouw maakt werk van groene gewasbescherming. Dat is de conclusie na een digitaal rondje gewasbeschermingsproeven gistermiddag. De resultaten van proeven met middelen die al op de markt zijn én van middelen die in de pijplijn zitten zijn veelbelovend.

Ik heb getwijfeld over België

Tholen - In vergelijking met de Nederlandse tuinbouw is België vaak een wat ondergeschoven kindje. Maar laten we onze Hollandse roeptoeter thuis en kijken we gewoon eens, dan kunnen we allicht van elkaar leren. Zo is er, weet Ruud Matthijssen van de Rabobank, in de Belgische tuinbouw dikwijls meer oog voor kwaliteit, en houdt bijvoorbeeld het meer pragmatische energiebeleid ons fanatieke ‘van het gas af’ mantra een spiegel voor.

Kwekerij Duijvestijn verzekert zich van bedrijfsopvolging

Tholen – Als zoon van tomatenteler Nico Duijvestijn werkte Nick altijd al mee in de tuin van zijn vader. Sinds afgelopen najaar doet hij dat echter als mede-eigenaar van het familiebedrijf in Honselersdijk. Samen met zijn vader runt hij 5,5 hectare kas op 2 locaties.

Bosman Van Zaal neemt CMW Horticulture in Engeland over

Bosman Van Zaal uit Aalsmeer gaat haar activiteiten in het Verenigd Koninkrijk uitbreiden met de overname van CMW Horticulture, gevestigd in East Yorkshire. De naam CMW Horticulture blijft ongewijzigd, het aanbod van producten en diensten blijft hetzelfde en ook het volledige team blijft aan het bedrijf verbonden, zodat service en onderhoud van alle kassen en kasinstallaties gegarandeerd is.

Bas Lagerwerf pleit voor 'een ASML met groene vingers'

Tholen - Toen Bas Lagerwerf in 2007 directeur werd bij Berg Hortimotive, verwonderde hij zich erover dat het vaak over de kas ging, maar veel minder over de toeleveranciers, die toch zo’n belangrijke rol spelen in die kas. Dat moest anders kunnen: producten en diensten moesten meer naar de voorgrond.

Internationaal klimaattechniekbedrijf neemt minderheidsbelang in Priva

De Viesmann Groep en Priva Groep gaan samenwerken. Bij de samenwerking komt een kapitaalinjectie kijken van Viesmann in Priva. Het Duitse bedrijf heeft daarmee een minderheidsbelang verworven in het Lierse bedrijf. 

Oude armaturen van harte welkom in Wateringen

Tholen - “Het zijn nog steeds hele mooie, aluminium armaturen”, vertelt Rico van Selm van Elcinco terwijl hij naast een pallet ingesealde oude lampen staat. Wie met zoveel liefde over oude lampen spreekt, heeft er óf goede herinneringen aan óf is actief in het inzamelen en recyclen. Dat laatste is Elcinco. Bij het Wateringse bedrijf voorzien ze de komende tijd een flinke stroom aan oude generatie armaturen en daar weten ze wel raad mee.

Steeds meer Chinees glas op Nederlandse kas

Tholen - Een prachtig lentezonnetje dat schittert op het dek van een eindeloos grote kas - Hoe Nederlands wil je het hebben? Nou ja, Nederlands... De Nederlandse glastuinbouw floreert al jaren dankzij Chinees glas. De leveranciers zijn het afgelopen decennium zelfstandig hun product gaan exporteren naar de Nederlandse telers. Inmiddels zijn honderden hectare kas voorzien van product afkomstig uit China. Voor Planti, een van de grootste producenten, is mede door de coronacrisis het moment daar om een Nederlandse vestiging op te richten. Tobias de Zwart is de nieuwe Nederlandse vertegenwoordiger van het bedrijf.

Tuinbouw zit in datagedreven kas bovenop teelt van de toekomst

Tholen - Vanochtend is in Honselersdijk 's werelds eerste publiek toegankelijke datagedreven kas in Tomatoworld geopend. Dat ging, hoe kan het ook anders bij zo'n kas, online met een druk op de knop.

Schade aan oogstkarren doet teler kiezen voor UV-ontsmetting

Met de huidige virusdruk willen telers graag hun oogstkarren goed ontsmetten. Zo ook Brian Leenders van Van Gog Kwekerijen. Hij besloot echter begin dit jaar dat het wel anders moest. De reden: schade aan oogstkarren. De oplossing: droog ontsmetten, met UV. 

Morgen blikken we verder terug, dan op de eerste helft van mei.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven