Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge generatie geeft Italiaanse radijsteelt Ortolanda nieuwe impuls

Tholen - Na ruim 20 jaar Italiaanse radijsteelt, ging Willem-Jan Coolbergen van Ortolanda Borgo-Grappa de laatste jaren steeds meer nadenken over de toekomst. "Ik zit hier namelijk vooral vanwege de teelt en het bedrijf. Verder blijf ik een Nederlander, kijk ik nog Nederlandse tv en is het als fervent kitesurfer nog altijd mijn favoriete vakantieland."

Zoon Melchior heeft dezelfde passie voor de radijsteelt. "Samen met Ruud en Monique Cornelissen zijn zij nu veel in Italië. Super leuk om die jonge generatie erbij te hebben. Ik heb hier jarenlang in mijn eentje vanuit Nederland gezeten en heb nu opeens veel jeugd om me heen. Dat geeft een mooie stimulans. Voor ons is dat ook een belangrijke aanleiding geweest om onze teelt in Italië verder uit te bouwen en te professionaliseren. Zo is de bouw van nieuwe kassen momenteel in volle gang", vertelt Willem-Jan.

Was in het verleden de teelt in Italië vooral op de winter gericht, tegenwoordig wordt de Italiaanse radijs steeds meer jaarrond geleverd. "Eigenlijk kunnen we van seizoenen niet meer spreken, want we hebben geen periode meer dat we niet telen. Wel blijft de periode van half november tot half april de periode waarin we de meeste radijs telen, maar de grote uitdaging wordt in feite de periode die nu aanbreekt. Er zijn ook weinig spelers die in de zomer radijs telen in Italië, al worden het er wel meer. Zo wordt er alleen al hier in het gebied door drie telers losse radijs geteeld", vertelt Willem-Jan.

Volledig handmatige oogst
Ortolanda heeft zelf in Italië zo'n 45 hectare aan kassen. Met collega-telers die voor Ortolanda telen komt het areaal in de winter op zo'n 70 hectare uit, terwijl het areaal in de zomer tussen de 20 en 30 hectare ligt. Automatisering van de oogst is in Italië volgens Willem-Jan niet aan de orde. "We telen hier in half open kassen en zijn enorm afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom is het werken met machines lastig. Omdat wij voor de hoogste kwaliteit gaan, kiezen wij ervoor om alles met de hand te oogsten."

"Dat maakt de uitdaging op het gebied van arbeid wel groter. We werken met zo'n 180 personeelsleden uit vooral India en Italië, die we graag jaarrond aan het werk willen houden. De kunst is om als familiebedrijf ook voor hen een familieband te creëren, waarin we de verschillende culturen respecteren en het vooral ook leuk houden met elkaar. We willen het bedrijf hier in Borgo-Grappa verder professionaliseren, maar daarin zijn we wel afhankelijk van onze mensen."

Terugblikkend op het Italiaanse avontuur, spreekt Willem-Jan van een geweldig succes. "Toen we met de families Cornelissen en Coolbergen dit avontuur begonnen, hadden we dat nooit durven dromen. Überhaupt was het de vraag of we bij 30 graden goed radijs konden telen, maar de keuze voor dit Latina-gebied is een hele goede keuze gebleken, met prima teeltomstandigheden."

"Vanaf de start hebben we ons gefocust op het beleveren van supermarkten door Europa, vooral buiten Italië. Met een supermarkt als Lidl hebben we al jaren een nauw partnership, waarmee we door heel Europa programma's voeren. De uitdaging voor de komende jaren wordt om het aantal afzetlanden verder uit te breiden", vertelt Willem-Jan. Voorlopig ligt zijn toekomst in Italië, maar dat is volgens de teler geen straf. "We krijgen veel Nederlanders op visite. Deze week is mijn vader ook over. Hoe mooi is het om met drie generaties hier aan de slag te zijn!"

Voor meer informatie:
Willem-Jan Coolbergen
Ortolanda Borgo-Grappa
+39-3335887983
[email protected]
www.ortolanda.com