Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

16-31 oktober 2020: Gevangen in een oude kas

Tholen - In de tweede helft van oktober werd de GreenTech gehouden. Online deze keer. Tijdens de nodige webinars was het leuk om van over de hele wereld mensen uit de sector te zien. Nationaal waren er ook genoeg (nieuwe) gezichten te zien. Zo vertelde Erik Rasing over zijn nieuwe bedrijf RasGrow Plants en werd bekend dat Friss Holding ruim 50 hectare grond op Waddenglas gaat kopen.

Aan de andere kant van het spectrum ook minder positieve berichten, met als uitschieters een teler die gevangen zit in zijn eigen oude kas én CLG Geothermie, dat failliet ging.

Een chronologisch overzicht.

Thijs van de Westelaken, mede-eigenaar Globe Plant:

"De vraag van onze klanten wordt specifieker"

Tholen - Thijs van de Westelaken begon jaren geleden als stagiair bij het familiebedrijf Globe Plant. Zijn enthousiasme voor het opkweken van planten ontstond tijdens zijn stage en het enthousiasme is nooit meer weggegaan.

Erik Rasing stapt met RasGrow Plants in opkweek zachtfruit

Tholen - Sinds dit voorjaar prijkt er een nieuwe naam op de gevel van een bedrijf voor aardbeienvermeerdering onder glas in Hout-Blerick. RasGrow Plants is die naam en het bedrijf staat onder leiding van Erik Rasing. Hij kwam tegen het eind van zijn studie in contact met teler Gerrit van der Werf om zijn ambities te verwezenlijken.

Coöperatie DOOR gaat verder als Growers United

Vanaf 15 oktober gaat Coöperatie DOOR verder onder de naam Growers United. In een online bijeenkomst zijn de nieuwe naam en het nieuwe verhaal aan de leden en medewerkers gepresenteerd. “De nieuwe naam past naadloos bij onze strategie van samen ondernemen. Daar ligt de kracht van de coöperatie die in 2013 is opgericht”, vertelt voorzitter Jack Groenewegen trots.

Voorzitter en directie toasten op de nieuwe naam Growers United. Van links naar rechts : Stefan van Vliet, financieel directeur – Erik de Jong, operationeel directeur - Jack Groenewegen, voorzitter – Jan Opschoor, algemeen directeur en Perry Dekkers, commercieel directeur

Dalsem X-AIR kas: "Een duurzame geïntegreerde complete oplossing voor de optimalisatie van het kasklimaat”

Tholen - "De Dalsem X-Air kas maakt gebruik van fysische- en plantbalansbasisprincipes om met minimaal energieverbruik een optimaal kasklimaat te creëren. De hedendaagse tuinbouw vereist nieuwe duurzame en energiezuinige teelttechnieken en -oplossingen”, vertelt Michael Ploeg, export area manager bij Dalsem.

reacties brancheorganisaties op faillissementsaanvraag CLG Geothermie BV:

"Méér dan zuur voor ondernemers en stap terug in energietransitie"

Directie en aandeelhouders van Californië Lipzig Gielen Geothermie hebben vorige week faillissement aangevraagd voor de geothermie bv in Grubbenvorst. Sjaak van der Tak en Jean Aerts namens Glastuinbouw Nederland, Léon Faassen namens De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) reageren teleurgesteld en verontrust. 

ISO Group, Van der Ende Groep en CE-Line winnen GreenTech Innovation Awards

Vanochtend is GreenTech Live & Online gestart met de uitreiking van de GreenTech Innovation Awards. De winnaars in de drie categorieën zijn de ISO Grade 8000 van ISO Group, de Nexus High Performance Reverse Osmosis van Van der Ende Groep en CELINE van CE-Line.

Nico Goossens, Goni:

“Deze Kerst óók tuinkers uit Sint-Katelijne-Waver, daar gaan we voor”

Tholen - De kwalificatie ‘slaboer’ ziet Nico Goossens van Goni niet als een belediging. Integendeel, hij is er trots op dat hij inmiddels net als zijn vader en grootvader sla teelt. Niet langer buiten, maar in een hightech kas, dat wel. De kas staat in Sint-Katelijne-Waver, is uitgerust met een mobiel gotensysteem om op water te telen en wordt momenteel uitgebreid om ook tuinkers te gaan telen. “Ja, ik ben sinds twee jaar ook tuinkersboer”, lachte Nico eerder dit najaar. De uitbreiding is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het bedrijf en ‘een mooie aanvulling op het slagamma.’


Grootvader Emiel, supermarktaankoper Christophe van Colruyt, vader Paul en Nico Goossens in de kas

Test in VF-cel brengt telen op Growfoam schuim dichterbij

Tholen – Waar telen op water als schoon en duurzaam te boek staat, staan ook de schuimsubstraten van Growfoam dat. Om telers in de toekomst makkelijk de omschakeling te laten maken naar dit nieuwe, schone teeltmedium wordt momenteel volop geïnvesteerd in het ontwikkelen van een optimale teeltstrategie.


Niels Steenvoorden van Growfoam en Rick van Schie van Artechno bij de AFV+ Junior waarin het teeltonderzoek werd gedaan.

Ton Habraken, Ludvig Svensson:

“Wat we uiteindelijk willen bereiken, is dat de teler een duurzamere teelt kan neer zetten”

Tholen -  “Er is soms nog niet genoeg kennis over de specifieke eigenschappen van het geïnstalleerde scherm bij de teler aanwezig waardoor ze niet het optimale uit hun klimaatscherm halen.” Dat constateerde Ton Habraken, kasklimaatexpert bij Ludvig Svensson. Om telers een handje te helpen, heeft Svensson ‘Climate House’ geïntroduceerd. Het is een nieuwe dienst om meer kennis te delen en samen met de teler het optimale resultaat te behalen.

Links Ton Habraken, rechts zijn collega Joost Haenen

Tuinder zit gevangen in oude kas en dreigt met gang naar rechter

Alsof de tijd heeft stilgestaan, zo zag de kas bij Maatschap B. Otten in IJsselmuiden eind 2018 eruit. En nog steeds. Niet dat teler René Otten niet heeft willen investeren in zijn kas. Nee, dat wil hij maar al te graag. Maar omdat hij al jaren in onderhandeling is met de gemeente om te kunnen verhuizen, stelde hij investeringen logischerwijs uit in afwachting van de verhuizing die er maar niet komt.


Archieffoto kas Maatschap B. Otten in 2018

Sunfresh-telers introduceren Formosa-papaya's uit Hollandse kas

Tholen - Alweer enkele jaren geleden waren de Sunfresh telers uit Venlo betrokken bij een proef met de Wageningen UR in een testkas in Bleiswijk om te kijken welke exoten geteeld kunnen worden in de Hollandse kassen. Uiteindelijk vielen exoten als mango's en avocado's af, maar bleken de Formosa-papaya's botanisch gezien het beste in de Nederlandse kassen te telen.

Vier Sunfresh-telers hebben gezamenlijk een BV opgericht om dit project te ontwikkelen, onder de naam Isodara Fruits. Enkele jaren later staat er bij één van de telers van Weyers in Wellerlooi een areaal van 4 hectare papaya's. De eerste testteelt is twee jaar geleden gestart, door de actuele uitbreiding van productie groeit het aanbod behoorlijk. 

Grootste rucolateler van Nederland vond oplossing tegen knolvoet

Twee jaar geleden kocht hij er een nieuwe tuin bij aan de Baakwoning in Naaldwijk. Opgeteld kwam hij daarmee uit op 14 hectare rucola. Maar de teelt op de nieuwe locatie wilde niet lukken. Het percentage uitval was enorm. Wat was er aan de hand?

In gesprek met Merijn Vreugdenhil en Groeispecialist Ron Kleijn van Van Iperen en Merijn Vreugdenhil, rucolateler, vertellen over het belang van schoon water en de inzet van schimmels in de rucolateelt. “Vorig jaar dacht ik er serieus aan om deze locatie vol te storten met beton en er caravans te stallen. Zo ernstig was het.”

Hufterproof hydroponics horizontaal: “Competitiever dan velen denken”

Tholen – Er kwam vorige week een vaas met kraakhelder water op tafel toen Maren Schoormans en Simon Kleinjan namens Viscon vertelden over de teelt op water oftewel hydroponics. Het is een teeltmethode die inmiddels allang niet meer níeuw is, al krijgt het wel extra aandacht nu investeerders ook kansen zien in de sector, vooral ook in vertical farming.


Maren Schoormans met de vaas met schoon, helder water uit het eigen hydroponics testsysteem

Koper glastuinbouwgrond Waddenglas bekend

De koper van glastuinbouwgrond op Waddenglas is bekend. Het is Friss Holding b.v. De holding is voornemens de grond te kopen. Friss heeft hierover overeenstemming bereikt met de gemeente Waadhoeke, de provincie Fryslân en RVO. De koopovereenkomst is deze week getekend, waarmee bij Sexbierum 'een van de meest duurzame glastuinbouwbedrijven van Nederland komt', zo delen de betrokkenen in een persbericht. 


Waddenglas fase I, situatie mei 2015. Enkel in 2011 werd tot nu toe 6 hectare gekocht. Daarna liep de verkoop moeizaam, waardoor de verkopende partijen voorzichtig werden en vooral niet 'te vroeg' wilden juichen. Nu kiest men er echter toch voor de koper bekend te maken en lijkt daarmee definitieve koop toch nabij.