Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

16-30 april 2020: Blik vooruit, voor de sector als geheel en fusieteler Roots in het bijzonder

Tholen - Op 16 maart sprak premier Mark Rutte het Nederlandse volk toe, precies een maand later deed Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten dat. Hij riep de sector op de blik op de toekomst te richten: "Financiële steun gaat op lange termijn niet helpen, juist nu aan de toekomst werken wel", was zijn advies. 

Los van corona was ook bij diverse telers bedrijfsspecifiek de blik op de toekomst gericht. Zo fuseerden Kwekerij Rimato en Oussoren Trostomaten tot één onderneming met de naam Roots én bouwde FoodVentures in China een nieuw megaproject. 

Luc vd Knaap, Stefan Oussoren, Richard vd Knaap, Jasper Oussoren en Marcel vd Knaap   

Triest nieuws bereikte de redactie over het overlijden van Willem van Eldik. Op zondag 19 april overleed hij volledig onverwachts. "Willem kennen we als een zeer betrokken, enthousiaste en ondernemende collega. In de sector waar hij actief was, houtig kleinfruit, had Willem een zeer groot netwerk, maar ook daarbuiten (o.a. hardfruit- en de aardbeiensector) genoot Willem veel bekendheid en waardering. Op zijn eigen manier van werken, communiceren en aanpakken wist hij veel zaken voor elkaar te krijgen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van de ISFC (International Soft Fruit Conference), het initiëren van onderzoek naar winterteelt van bramen, alsook de vele relaties, nationaal en internationaal die hij van advies voorzag", zo deelde Delphy, zijn werkgever. 


Foto: Politie Hoogvliet in de kas bij Arthur van Geest

Triest nieuws, maar wel van een andere orde, kwam op 30 april uit Tinte. Daar zorgde een windhoos voor extra kopzorgen bij telers die toch ook al door corona lastige tijden doormaakten. Bij o.a. RedStar en komkommerteler Arthur van Geest rinkelde het glas. 

Kopzorgen ook bij Rob Baan van Koppert Cress, die o.a. in het NOS Journaal zijn zorgen uitte. Hij vreesde een 'tsunami aan rekeningen' in tijden waarin de afzet van zijn cressen volledig instortte. 

Verder haalde de Italiaanse landbouwmaffia het nieuws, in een serie-uitzending van het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde. Deel 1: De Italiaanse landbouwmaffia en het zwijgende convenant, deel 2: Geheimhouding op 'zwijgend' voedingsmiddelenconvenant opgeheven en deel 3: Wijzende vingertjes en 'een wassen neus' 

Van het toeleveranciersfront ten slotte ook de nodige nieuwtjes.

nieuw én bekend

Nieuwe speler op led-armaturenmarkt

Tholen - Met de ontwikkeling van de nieuwste led-armatuur moet er met alles rekening worden gehouden. Er is inmiddels veel kennis over deze types armaturen. Bij Gavita hebben ze de kennis kunnen bundelen. Zij lanceren nu hun nieuwste led-armatuur.

Mario Taal, sales manager Gavita: “Met de kennis van de sector én van Gavita hebben we een nieuwe armatuur voor ledlicht ontworpen. We hebben rekening gehouden met output, lichtrecept, behuizing, uitstralingshoek van het licht en passieve koeling.”

Ontvochtigen zonder aanpassingen van scherm

Tholen - Het belang van ontvochtiging in de kas is duidelijk: ziektes en plagen wil je zoveel mogelijk buiten de (kas)deur houden en een lage RV (Relatieve Luchtvochtigheid) levert een belangrijke preventieve bijdrage om het gewas gezond en sterk te houden. 

Tom van Veen en Marco Zwinkels

Jelle Boeters brengt extra 'stukje Nederland' in bij Filclair

Franse foliekassenbouwer gaat met Nederlands kantoor voor 'compleet pakket'

Sinds 1 april, geen grap, heeft de Franse kassenbouwer Filclair een kantoor in Nederland, middenin het Westland. Jelle Boeters is tegelijk met de opening van het kantoor bij het bedrijf in dienst getreden. Hij tekende met een glimlach zijn contract en werd na het naar buiten komen van het nieuws vorige week overspoeld met reacties die ongetwijfeld ook een glimlach op zijn gezicht toverden. Ook was men benieuwd naar zijn Frans. Dat is 'un petit peu'. 

Richard Broch van BrochKlus Mechanisatie:

“Dat ik handig ben werd al snel ontdekt”

Tholen – Het was zomaar een update op LinkedIn onlangs van Richard Broch: een spuitautomaat was bij een gerberakweker van de verwarmingsbuis gelopen door achterstallig onderhoud en dus was er opeens snel reparatie nodig.

Met enkele spanbanden wist Richard, aangekomen bij de kweker, het gevaarte weer op z’n plek te hijsen en daarna te repareren. Kweker blij, want het klusje was ‘snel gefikst’, en Richard blij, want ‘op locatie werken’, dat doet hij nu eenmaal graag. “Ik verkoop mijn eigen tijd en kennis.”

Besseling Techniek completeert nieuwe huisstijl

Wie omhoog kijkt, gaat het zien

Tijdens de HortiContact in februari werd officieel de aftrap gegeven van de nieuwe uitstraling en naam van Besseling Techniek, voorheen Besseling & All Techniek. Door de coronaperikelen is verdere promotie op beurzen niet van de grond gekomen, maar zodra de evenementen weer gehouden mogen worden, zal het bedrijf haar gezicht daar laten zien. En ondertussen doen de dekwassers hun werk, zoals ze dat, ook onder de oude naam, alweer meer dan dertig jaar doen.


De stand op HortiContact in de nieuwe huisstijl. Rechts op de foto Marco Smit en Jorien Plak-Schouten