1-15 oktober 2020: Tuinbouw op tv

Tholen - We naderen het eind van 2020. Ook met onze Special Jaaroverzicht. Deze week hebben we er nog vier te gaan. Vandaag de eerste helft van oktober, waarin VEK Adviesgroep aansloot bij Atrium Agri, Enza Zaden een ToBRFV-doorbraak had, uitzendbureaus onder vuur kwamen te liggen na tv-uitzendingen én anderzijds de glastuinbouw internationaal erkenning kreeg dankzij een Netflix-documentaire.

Een chronologisch overzicht.

"we begonnen allebei in een net nieuw gebouwde kas"

Arjan en Gerard jubileren bij Gebr. van Duijn

Tholen - Deze maand zijn zowel Arjan Wensink als Gerard van Vossen 25 jaar in dienst bij aubergineteler Gebr. van Duijn. Een moment om even feestelijk bij stil te staan, zowel door Arjan en Gerard zelf als door het bedrijf, dat half november de nieuwste kas verwacht vol te planten.

25 jaar terug troffen beide mannen een bedrijf dat net een kas aan het bouwen was in Steenbergen. Gerard: "Ik had de akkerbouwschool gedaan in Goes, was in het leger geweest en na een kort baantje daarna kwam ik terug bij mijn vader thuis. Die wilde geen kostgangers en dus moest ik solliciteren."Benefits of Nature stopt ermee: "Te weinig draagvlak vanuit de sector"

Het bestuur van Benefits of Nature (BON) heeft na overleg met haar leden besloten haar werkzaamheden per 30 september 2020 te beëindigen. De reden hiervoor is gebrek aan draagvlak vanuit de sector. "Om de werkzaamheden van onze neutrale stichting in goede orde voor te zetten is het het draagvlak niet groot genoeg", aldus het bestuur. 

Enza Zaden presenteert doorbraak in zoektocht ToBRFV-resistentie

Enza Zaden heeft een oplossing gevonden waarmee tomatentelers het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) kunnen aanpakken. Het tomatenveredelingsteam van het bedrijf heeft een gen geïdentificeerd dat een hoge resistentie biedt tegen het zich wereldwijd snel verspreidende virus dat flinke schade aan gewas en vruchten aanricht. Het is met recht een doorbraak te noemen.

Tuinbouw verbaast vriend en vijand en kijkt alweer over coronacrisis heen

Tholen - In maart 2019 zette minister Carola Schouten net als 35 vertegenwoordigers uit de tuinbouw een krabbel onder het Tuinbouwakkoord. Anderhalf jaar later is het, zoals te verwachten was, nog zoeken naar concrete resultaten, zo werd duidelijk tijdens een digitaal Nationaal Tuinbouwcongres.

uitzending Keuringsdienst van Waarde

Kritiek op vooral uitzendbureaus is repeterend verhaal geworden

Tholen - In navolging van een tweedelige tv-serie over misstanden in o.a. de tomatenteelt in Zuid-Europa ging de Keuringsdienst van Waarde gisteravond op zoek naar misstanden in Nederland. Er werd een bezoek gebracht aan een tomatenteler, uitzendbureaus, vakbond FNV en rondgebeld onder verontwaardigde Nederlandse consumenten, supermarkten en anonieme ooggetuigen. De conclusie? Na een rondje wijzen, wijst iedereen vooral naar de uitzendbureaus.


Teler Ruud Dukker stelde zijn kas open voor de Keuringsdienst

"Hè, hè, eindelijk erkenning voor glastuinbouw"

De glastuinbouw is in zijn nopjes met de complimenten van bioloog sir David Attenborough. Zijn uitspraken werden dan ook driftig op de socials gedeeld. Het Algemeen Dagblad deed een rondje en kwam erachter dat men hoopt dat ook Rutte/Den Haag in gaat zien wat de tuinbouw allang weet. "Wij zijn briljant in wat we doen, maar niemand die het ziet."

Michiel van Ginkel verlaat ZON-organisatie per 1 februari 2021

"Na bijna 6 jaar met succes leiding te hebben gegeven aan Koninklijke ZON, gaat Algemeen directeur Michiel F. van Ginkel, de organisatie per 1 februari 2021 verlaten", zo meldt de coöperatie.

Bouwstof van AR-glas gespoten bij 4Evergreen

Paprikateler 4Evergreen heeft in Westdorpe een nieuwe kas laten bouwen. Inmiddels is het tijd om het bouwstof van het AR-glas te verwijderen, zo deelt Dennis Grootscholte in een filmpje.

Bananen als Gelders streekproduct dankzij kas bij WFC

Eind 2018 presenteerden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) de eerste oogst van Nederlandse bananen. Sindsdien wordt er hard aan gewerkt om van deze ‘Nederbanaan’ een echt Gelders streekproduct te maken. Aan de Nedergroep de eer om de eerste productie van Nederbananen mogelijk te maken door op het World Food Center-terrein een kas te plaatsen waar op ruim 400 m2 bananenplanten komen te staan.

Arbeidsmigrant werkt, maar woont niet in Westland

Westland slaagt er maar niet in om 2.0000 extra slaapplekken voor arbeidsmigranten te realiseren in de gemeente ondanks afspraken met de gemeente Den Haag.

Het resultaat: arbeidsmigranten in tentjes in het Haagse Bos én 'spierballentaal' van Haagse gemeentepolitici die niet langer op Westland willen wachten, terwijl het zelf heel veel arbeidsmigranten huisvest en er onmenselijke situaties ontstaan.

Gisteren besteedde Nieuwsuur er een tv-item aan waarin Hans Thunissen van Polska Porada, de verantwoordelijke Haagse en Westlandse wethouders én ex-wethouder Karin Zwinkels aan het woord komen. 

"teler kan nu nog slimmer telen"

Hoogendoorn Growth Management introduceert IIVO

Op 8 oktober 2020 heeft Hoogendoorn Growth Management een exclusief lanceringsevenement georganiseerd om haar grootste innovatie tot op heden te introduceren: IIVO. Het is volgens de ontwikkelaars 'niet gewoon een nieuwe alles-in-één procescomputer, maar veel meer dan dat'. IIVO is een ‘next level’ klimaatcomputer.


Martin Helmich en Peter Hendriks, de nieuwe CEO van Hoogendoorn Growth Management.

Duijvestijn Tomaten doet in nieuwbouw ervaring op met tal van innovaties

De eerste helft van het gloednieuwe kassencomplex van Duijvestijn Tomaten, tegenover de huidige locatie aan de Komkommerweg in Pijnacker, is gereed. De afgelopen week zijn de eerste planten in de kas gezet. De tweede helft zal gereed zijn omstreeks december.

De eerste generatie Duijvestijn plant symbolisch de eerste planten voor de nieuwe generatie

brancheorganisaties willen nog geen harde conclusies trekken

Agro-Nutrimonitor: Telers ervaren tomatenmarkt als ondoorzichtig

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft marge-onderzoek gedaan in o.a. de tomatenmarkt en de resultaten van dat onderzoek afgelopen vrijdag gepresenteerd. Enkele conclusies uit het onderzoek zijn dat supermarkten 4% verlies maken op biotomaten en dat telers in zijn algemeenheid de tomatenmarkt als ondoorzichtig ervaren.

Meiny Prins op tv: "Nederland onbewust al voorbeeld van telen in de stad"

Er komt een nieuwe groene revolutie aan die vraagt om het telen van de toekomst zonder nadelige gevolgen voor het milieu. O.a. Meiny Prins mocht er gisteravond over vertellen in een uitzending van VPRO Tegenlicht gisteravond op tv.

"serieuze internationale interesse boven verwachting"

Plantalyzer oogstprognose-robot nu rijp voor praktijk

Berg Hortimotive Group, bestaande uit Berg Hortimotive en HortiKey, heeft de eerste serie Plantalyzer oogstprognose-robots voor tomaten overgedragen aan Royal Brinkman. De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. “We zijn enorm trots op het resultaat van de samenwerking”, reageert directielid Ramon Verdel van Royal Brinkman. “Hier zitten telers echt op te wachten.”


Ramon Verdel (links), Marco van der Velden (midden) en Andreas Hofland (rechts) bij de eerste serie Plantalyzers bij Berg Hortimotive Group

"Onmogelijke eisen aan huisvesting leggen boel lam"

Met een tweetal tv-uitzendingen werd recent nog maar weer eens het huisvestingsprobleem voor arbeidsmigranten aan de kaak gesteld, waarvan afgelopen donderdag specifiek in Westland. Het deed bij Marc Govers van BlueBlox de wenkbrauwen fronsen. Zelf zit hij als leverancier van modulaire huisvesting aan tafel bij lokale overheden en kent hij de problemen. Al is hij over de 'problemen' eigenlijk heel duidelijk: 

"Zeg niet: 'Het kan niet, maar zeg: Het kan wél onder deze voorwaarden. Wat er nu gebeurt, is dat er onmogelijke eisen gelden, waardoor er per saldo niets gebeurt en de overheid zelf de mistanden faciliteert, waarmee ik bedoel dat nu vrijwel iedere gemeente eigenlijk zegt: ‘Niet hier', omdat de arbeidsmigrant niet kan stemmen en de omwonenden wel."

VEK Adviesgroep sluit aan bij Atrium Agri

VEK Adviesgroep sluit zich aan bij Atrium Agri, een samenwerkingsverband van gerenommeerde bedrijven in de glastuinbouw. VEK en Atrium gaan samen optrekken rond totaalprojecten binnen de nationale en internationale tuinbouw. Algemeen directeur Willem Nat is trots: “Ons gehele team staat als één man achter deze stap.”  

En toen ging, halverwege oktober, de horeca weer dicht. De 'coronaloze' zomer werd daarmee alweer snel iets van 'een ver verleden'.

Koppert Cress, Rungis en Van Gelder reageren op horeca-lockdown

Tholen - De horecasluiting valt rauw op het dak van de AGF-horeca-leveranciers. "Vier weken komt erg hard aan", reageert Rob Baan van Koppert Cress. "Nederland is onze thuismarkt en dat doet ontzettend zeer. We waren net weer aan het opkrabbelen en zaten weer op 80% van de productie, maar daar zullen we nu weer dik onder gaan zitten."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.