Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juni 2020: Teler in beeld

Tholen - In juni mochten 'we' weer eens echt de deur uit. Tomatoworld werd bezocht door ondergetekende, om kennis te maken met de sinaasappelolie van Oro Agri, een nieuw middel waarmee telers in Nederland plagen kunnen gaan bestrijden. Telers kwamen we er helaas niet tegen, maar zij stonden wel volop op de nieuwsbrief.


V.l.n.r. Helma Verberkt (Glastuinbouw Nederland), Carol Pullen (Oro Agri), Ike Vlielander (Dümmen Orange) en Martien Melissant (Oro Agri) tijdens de presentatie van Oroganic, sinaasappelolie voor telers.

Bedrijfsnieuws was er ook, waarbij wij deze maand Van der Hoeven uitlichten. Zij kregen met Arvesta een investeerder aan boord met een minderheidsbelang. 

En dan nog, voor de 'fotocollage', de Autonomous Greenhouse Challenge. Die werd dit jaar gewonnen door Team AuTomatoes


Toasten bij de winnaars. Het hele team van AuTomatoes bestaat uit Leonard Baart de la Faille, Lars Kerkhof, Tamas Keviczky, Niek Bouman, Neil Yorke-Smith, Gerdine van Donge, Moaaz Labash, Tim Tijsma, René Beerkens, Evripidis Papadopoulos en Godfried Dol.

video-update van de feestvierder(s)

Kees en Mart van Veen 50 jaar

Kees van Veen van Agro Care is gisteren, 1 juni, 50 geworden. Daarom is er vandaag op alle locaties taart én zijn er twee Abrahampoppen te vinden op Honderland.

Twee, want ook de tweelingbroer Mart, die bij Greenpack werkt, is jarig geweest. Reden voor feest, een blik in het fotoarchief, een looprek en vooral ook veel lol bij de collega's zo is te zien in een filmpje.

Miss Berry is op zoek naar klasse III zachtfruit

Tholen - Miss Berry, dat klinkt als een schoonheidstitel maar doelt op het tegenovergestelde. Miss Berry, ofwel Manon Krijnen, zoekt juist de buitenbeentjes binnen het segment zachtfruit en zorgt ervoor dat deze bessen nog een tweede leven krijgen.  Uitval bedraagt bij telers tussen de 5 en 15 procent, afhankelijk van de teeltmethode en de weersinvloeden, is de inschatting van Manon. Ook overschot en, in sommige gevallen, afgekeurd product van de handel kan Manon meenemen in dit proces.

Tuur Galle over samenwerking en installatie teeltsystemen door Codema:

“Eén aanspreekpunt voor alles scheelt tijd die aan afstemming verloren gaat”

Afgelopen maanden is er op de nieuwe locatie in Roeselare, België van tomatenkwekerij Gabel hard gewerkt. De officiële oplevering vond eind april plaats, maar de eerste tomatenplanten werden al in maart geplant.

Gabel teelt tomaten op drie locaties, die gezamenlijk 19 hectare beslaan. Voor hun 10 hectare nieuwe kas in Roeselare neemt Tuur Galle, zoon van oprichters Franky Galle en Els Vanackere de leiding.

en gaat verder als Bio Looije SL

Jos Looije neemt teelt- en afzetbedrijf Luis Andujar Quality SL over

Jos Looije neemt tomatenteelt- en afzetbedrijf Luis Andujar Quality SL volledig over en zal verder gaan onder de namen Looije Almeria SL en Bio Looije SL

Luis Andujar Quality in Spanje is het moederbedrijf van Luis Andujar SLU en Luis Andujar Bio SL. In de toekomst zullen deze bedrijven onder de namen Looije Almeria SL en Bio Looije SL opereren.

"in het verleden hebben we ook nooit de makkelijkste weg bewandeld"

Stannuco bouwt nieuw en blijft paprika- en aubergineteelt combineren

Tholen - De plannen voor nieuwbouw bij paprika- en aubergineteler Stannuco in Wommelgem bestonden al een jaar of vijf, maar sinds maart dit jaar wordt er ook echt gebouwd aan zes hectare kas. De grond naast de deur is namelijk verworven en de omgevingsvergunning verkregen, zo laat teler Steven van Nuffelen weten. Hij geeft een update over de stand van zaken met de bouw en vertelt over het combineren van beide teelten.

"We hebben in het verleden ook nooit de makkelijkste weg bewandeld", steekt Steven van wal. "We teelden vier kleuren paprika's op zeven hectare. Dat doet niet iedereen."

Verse wasabi van Hollandse bodem

Sinds vele jaren levert Rungis verse wasabi uit Japan, maar nu is er ook volop wasabi van Nederlandse bodem verkrijgbaar bij de groente- en fruitleverancier voor wie verse wasabi ‘één van de favoriete producten’ is. Opvallend: niet alleen de wortels zijn verkrijgbaar.

René Welles over komkommerafzet:

"Dit jaar zit ik aan de goede kant omdat ik niet afhankelijk ben van de dagmarkt"

Tholen - De laatste vijf jaar neemt komkommerteler René Welles uit Grubbenvorst de afzet van zijn komkommers zelf ter hand. Dat komt hem dit jaar niet slecht uit. "We weten allemaal hoe dramatisch de prijsvorming op de dagmarkt is. Daar heb ik dit jaar helemaal geen last van dankzij de vaste afspraak die ik met mijn klant heb gemaakt."

Internationale fotoprijs voor sla op water bij Siberia Maasbree

Afgelopen dinsdag werden door de World Photography Organization de winnaars van de Sony World Photography Awards 2020 uitgereikt. Daarin werd de foto ‘Siberia Lettuce’ van de Italiaanse fotograaf Luca Locatelli beloond met de derde prijs. Op de foto is slateelt op water bij Siberia in Maasbree te zien.

Joost van Luijk (Hot Pepper King) lanceert webshop:

"Ik zie toekomst in rechtstreekse verkoop aan de consument"

Tholen - De eerste bestellingen zijn opgehaald en verzonden en daarmee is de webshop die peperteler Joost van Luijk van Hot Pepper King vorige week online zette officieel gelanceerd. "Het voor ons een leuke manier om de 'peperdiehards' te beleveren", vertelt de teler die ondertussen de prijsvorming in de markt nog niet helemaal mee vindt vallen. "De buitenlandse aanvoer is nog hoog."

Rob Baan geeft bij NOS update over stand van zaken Koppert Cress:

"Door dit gedoe moet ik terug naar gas"

Zelfs met een sinds eind april tot 50% gestegen omzet is het voor Koppert Cress 'nog steeds een drama' en 'heel spannend', zo vertelde Rob Baan gisteren aan de NOS. De omroep kwam na de uitzending eind april opnieuw de stand van zaken opnemen. Niemand is ontslagen, maar wel is een locatie dicht gegaan en gaat men terug naar gas, al wil Baan dat 'eigenlijk niet.'  

Schenkeveld maakt zich op voor fase 3 en 4 uitbreiding

Tholen - Afgelopen donderdag zijn de handtekeningen gezet voor de aankoop van land om kas West en kas Zuid te kunnen gaan bouwen bij Schenkeveld Schiphol. Het is het vervolg op de bouw van twee keer 11 hectare in 2017 en 2018. "Met deze aankoop hebben we alle grond die we nodig hebben om naar de geplande 44 hectare in totaal op deze locatie te groeien", vertelt Richard Hartensveld.

Wilbert van Dijk teelt samen met zijn dochters

"Biologische teelt is me met de paplepel ingegoten"

Teler Wilbert van Dijk kreeg de tuinbouw en biologisch telen met de paplepel ingegoten. Bio van Dijk in Schalkwijk is een echt familiebedrijf. "Zo’n 42 jaar geleden is ons bedrijf opgericht door mijn vader. Hij was in die tijd één van de eerste biologische glastuinders. Ik heb vanaf jongs af aan op het bedrijf mee geholpen. Toen ik klaar was met school ben ik fulltime gaan meewerken en in 1996 heb ik alles van mijn vader overgenomen."

Opleidingskas Westdorpe stopt door structureel gebrek aan geschikte kandidaten

Tholen - Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) Glastuinbouw in Westdorpe sluit na het oogstseizoen dit jaar de deuren. Het is een besluit vanuit drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten die samen het bestuur van het Zeeuws-Vlaamse sociaal werkbedrijf Dethon uitmaken, waaronder de kas valt. Een structureel gebrek aan geschikte kandidaten voor de specifieke re-integratietak en oplopende kosten liggen aan het besluit ten grondslag.

Kwekerij Het Westland timmert aan de weg met puntpaprika in driekleurenmix

Tholen - Na een jarenlange zoektocht op zoek naar drie uniforme rassen zoete puntpaprika voor in een driekleurenmix heeft teler Thimo van Marrewijk van Kwekerij Het Westland dit jaar de juiste combinatie gevonden. Reden om nu echt met het uitrollen van de mix, die de afgelopen jaren al wel tot tevredenheid van diverse retailers in het schap te vinden was, te beginnen. “Ook ikzelf sta nu volledig achter mijn product en dus heb ik dit jaar het vak met kleurtjes uitgebreid.”

YouTuber en paprikafan Kalvijn ziet 'eigen ras' online: "Jaaaa, top dit"

Tholen - Het hebben van een 'eigen' paprikaras is een hele eer. YouTuber Kalvijn viel die eer ten deel toen veredelingsbedrijf Syngenta het ras PR09518 naar de paprikafan noemde.

Dat laatste is hem niet ontgaan, zo was vanochtend te zien op Instagram waar hij onder een GroentenNieuws-artikel over het ras postte: "Hahahaha wow jaaaaa top dit".

Een overname volgens het boekje: Hermans-Walter wordt Bakker Sweet Peppers

Hij stond al een tijdje vermeld als mede-eigenaar op de website van Kwekerij Hermans-Walter, maar onlangs droegen eigenaren Wim en Annette Hermans uit Sevenum hun paprikabedrijf écht over aan hun opvolger Frank Bakker. De komende maanden werken ze nog één dag per week mee om alles rimpelloos te laten verlopen. Maar ze zijn het er alle drie al lang over eens: de overname was en is er een uit het boekje, zo vertelden zij aan Jos Caubo van Royal ZON voor nummer 3 van ZON Magazine 2020.


Frank Bakker (l) en Wim en Annette Hermans (Foto: Jos Caubo)