"in het verleden hebben we ook nooit de makkelijkste weg bewandeld"

Stannuco bouwt nieuw en blijft paprika- en aubergineteelt combineren

Tholen - De plannen voor nieuwbouw bij paprika- en aubergineteler Stannuco in Wommelgem bestonden al een jaar of vijf, maar sinds maart dit jaar wordt er ook echt gebouwd aan zes hectare kas. De grond naast de deur is namelijk verworven en de omgevingsvergunning verkregen, zo laat teler Steven van Nuffelen weten. Hij geeft een update over de stand van zaken met de bouw en vertelt over het combineren van beide teelten.

"We hebben in het verleden ook nooit de makkelijkste weg bewandeld", steekt Steven van wal. "We teelden vier kleuren paprika's op zeven hectare. Dat doet niet iedereen."

Combinatie van teelten
Een combinatie met aubergines doen nog veel minder telers. "Wij vinden de laatste jaren te weinig vernieuwing in de paprikateelt", legt Steven uit. "Op basis van kostprijs kunnen we met een volledig nieuw project geen slag meer slaan."

Daarom zijn Steven en zijn vrouw Anja inmiddels voor het derde jaar aubergines gaan telen naast rode paprika's in een afdeling van 23.000 vierkante meter. "Dit was nodig om voldoende ervaring op te doen met de teelt van aubergines. Zodra de nieuwe kas af is, gaan we in het bestaande bedrijf van zeven hectare weer uitsluitend paprika's telen en vervangen we de aubergines voor groene paprika's."

Bouw sinds half maart
De bouw van de kas, aan de overkant van de straat, ging van start op 18 maart. De fundatie was in december 2019 al gestoken. "De kas, gebouwd door kassenbouwer Van Amelsvoort, is op het plaatsen van de kop- en zijgevel kanaalplaten na klaar. Dit staat gepland voor week 34."

Ook diverse andere onderdelen van het nieuwbouwproject zijn al af. "Het waterbassin is klaar en zal 35.000 kubieke meter water kunnen bergen. De bassins van de twee bedrijven worden gekoppeld."

Samenwerking 
Ook voor energie, arbeidsregistratie en klimaat worden de beide bedrijven gekoppeld, al 'kunnen de kassen ook los van elkaar fungeren', vervolgt Steven zijn uitleg. "De twee locaties komen onder hetzelfde vennootschap Stannuco BV. Met Kristof Schuddinck hebben we iemand in huis die zich de laatste veertien jaar heeft opgewerkt in het bedrijf. Hij heeft de laatste jaren heel veel taken op zich genomen."

Insectengaas 'een gewaagde stap'
Gevraagd naar de verdere technische specificaties vertelt Steven dat de kas o.a. uitgerust wordt met insectengaas. "Dat is al een heel gewaagde stap vinden wij zelf. We hebben de luchtramen dubbel zo groot gemaakt dan gebruikelijk is en als gevolg ook dubbel zoveel luchtingsmotoren en tandbanen. Dit om zo weinig mogelijk ventilatiecapaciteit te verliezen, al kan aubergineteelt wel hogere temperaturen verdragen dan veel andere teelten."


Foto's: LinkedIn Alweco.

Diffuus glas boven de aubergines
Deze week (week 24) wordt gestart met het plaatsen van het insectengaas door Alweco. Volgende week volgt ook de scherminstallatie, eveneens door Alweco.

Verder start in week 28 de aanleg van de hijsverwarming en zijn door Cogas enkele weken geleden de stadsleidingen geplaatst, zodat nu aan de gevelverdeelbuizen wordt gewerkt. 

Heel wat onderdelen passeerden de revue, maar geen kas kan zonder glas. Voor het glas maakten de telers een opvallende keuze. "We kennen geen andere teler die diffuus glas boven de aubergine gelegd heeft. Toch hebben we voor Vetrasol Zero Haze diffuus glas gekozen. We zullen moeten afwachten hoe het auberginegewas hierop reageert."

Op schema
Als alles volgens planning blijft lopen is de kas op 1 november klaar. "Alles ligt nu op schema, ondanks de coronacrisis." 

Komend voorjaar kan dan geoogst gaan worden. "Bogaerts Greenhouse Logistics zal een oogstsysteem leveren dat ons toelaat om de lange paden te oogsten zonder te veel te moeten wisselen van kar. Het tillen van kisten zal beperkt blijven."

Daarna gaan de aubergines naar de nieuwe sorteerhal van het bedrijf. Die zal 3500 vierkante meter groot worden en enkel voor de aubergines gebruikt worden. "Op het paprikabedrijf is de loods al vier keer vergroot, telkens bij iedere uitbreiding. Dit willen we nu vermijden", besluit Steven.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven