1-15 September: Telers groeien, stoppen en krijgen nieuwe naam

Tholen - September begon met nieuws over thee. Ja, echt, thee, van 'Theelers', een viertal telers uit Nederland hebben samen een theemerk opgezet. Van het telersfront kwam verder nieuws over flinke groei (125 hectare grond!), een nieuwe naam én stoppen als familiebedrijf.

Vier telers lanceren gezonde thee: Theelers

Vier Nederlandse telers lanceren vandaag, op Duurzame Dinsdag, een thee met de smaak en kracht van bromelia, basilicum, curry en laurier: Theelers. De kruidenblend is volgens de telers niet alleen erg lekker, maar is ook zeer geschikt voor mensen die hun suikerspiegel in balans willen houden. Theelers is vanaf heden te koop via Theelers.nl. In de toekomst zullen nieuwe varianten van Theelers op de markt verschijnen.

De vier bedrijven achter Theelers zijn Gova, Corn.Bak, Kruidenaer en Westlandpeppers. Zij leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen via BioBased Greenport West-Holland, het programma van Greenport West-Holland dat zich onder meer bezighoudt met reststromen en inhoudsstoffen. Gezamenlijk onderzochten ze welke oplossingen ze konden ontwikkelen door hun gewassen samen te voegen, uitgaande van de kracht van de individuele producten.

Paprikatelers Hoogweg en Tas verzekeren zich van 125 ha grond

Tholen - Hoogweg Paprikakwekerijen en Tas Paprika hebben samen 125 hectare grond gekocht in glastuinbouwgebied Nieuwland, in de Noordoostpolder tussen Luttelgeest en Marknesse.


Bouw voor Tas in 2017 

"wij zijn al klanten verloren omdat ze enkel gasloos product willen"

BioVerbeek bijt zich vast in biomeiler

Tholen - Al jaren wil de Limburgse bioteler BioVerbeek van het gas af. Sinds drie jaar zet de teler vol in op een biomeiler om warmte op te wekken, nadat eerder een houtwkk vanwege verzet en aardwarmte geen optie bleken. 

Nu stuit echter ook de biomeiler, die naast warmte ook compost oplevert, win-win dus voor een bioteler, op fel verzet van omwonenden en (dus) koudwatervrees bij overheden. Fons Verbeek vertelt erover in een podcast van energietransitiespecialist Remco de Boer. "Je bent continu in de verdediging."


Fons, Jac en Leo Verbeek. Foto: Nautilus Organic, de biologische telerscoöperatie waarbij BioVerbeek is aangesloten

Harry Dullemans overleden

Op 1 september is Harry Dullemans overleden. Hij werd 78 jaar. Harry was de oprichter van Agrolux. Bij het Lierse bedrijf zullen ze Harry erg missen. 

Vorig jaar vertelde hij in het kader van de serie Andere Tuinbouwtijden nog dat hij in zijn werkkamer bleef knutselen aan een nieuw armatuur en dat de telefoon nog onverminderd doorrinkelde. Lees het verhaal hier terug.

'nen bezóndere mins is neet mier...

Overlijdensbericht Wim Gipmans

Wim Gipmans, grondlegger van Gipmans Planten uit Venlo, is 30 augustus jl. op 73-jarige leeftijd overleden. Het familiebedrijf verliest niet alleen de man wiens harde werken en doorzettingsvermogen een voorbeeld was voor iedereen, hij was ook een man die nog altijd zeer betrokken was en dagelijks een bezoekje aan diverse locaties en kantines bracht, zo staat in het overlijdensbericht.

overige telers blijven buiten schot

Curator kijkt naar Kaaij voor terugvordering GMO FresQ

Tholen - De meeste oud-FresQ-telers hoeven niet te vrezen voor een terugvordering van onterecht verkregen GMO-subsidie. Het gaat om 52 miljoen euro, waarvan 47 miljoen subsidies.

De curator heeft de mogelijkheid onderzocht, maar 'grove nalatigheid' aan de kant van de telersvereniging maakt dat de telers, op Kaaij Brothers na, buiten schot blijven.

Kaaij wordt verantwoordelijk geacht voor de intrekking van de GMO-erkenning en daarom richt de curator nu zijn pijlen op dit tomatenteelt- en afzetbedrijf. De hoogte van het te vorderen bedrag moet nog duidelijk worden.

Aubergineteler Greenbrothers mag 7 hectare bijbouwen

Vorige week is door de gemeenteraad van Moerdijk unaniem toestemming gegeven voor de bouw van 7 hectare kas voor aubergineteler Greenbrothers. De teler uit Zevenbergen groeit daarmee naar ruim 18 hectare glas.

Drie generaties Verkade klaar voor staartje laatste tomatenteelt

Tholen - Het gewas staat er mooi op bij de Firma M. Verkade aan De Poel in Monster. Reden voor drie generaties tomatentelers om er een mooie foto van te maken. Het is voor de telers namelijk hun laatste teelt voordat komend voorjaar de kas overgaat naar buurman Koppert Cress. Dat werd eind vorig jaar al aangekondigd.


Foto: LinkedIn Yanick. V.l.n.r. drie generaties, te weten Yanick, zijn 89 jarige opa Joop, zijn vader Marien en zijn oom Gerrit. De Firma Verkade begon in 1992 met tomaten telen, nadat Joop Verkade daarvan verschillende andere gewassen teelde.

Atlantic Growers, Zuidgeest Growers en Vitapep verder als Frestia

De drie bedrijven Atlantic Growers, Zuidgeest Growers en Vitapep waren al nauw verbonden met elkaar. Nu is deze samenwerking verder verstevigd en smelten de bedrijven samen tot één onderneming onder de vlag Frestia.

De directie van het nieuwe Frestia bestaat uit Wim Zuidgeest (algemeen), Marc Zuidgeest (operationeel) en de nieuwe directieleden Frank Barendse (financieel) en Patrick Franken (marketing en sales).


V.l.n.r. Marc Zuidgeest, Frank Barendse, Patrick Franken, Wim Zuidgeest

Izak Heijboer voor de vijfde keer vader

Goed nieuws uit Zeeland. Collega Izak Heijboer is opnieuw vader geworden: op 8 september is zoon Juda geboren. "Tien pond schoon aan de haak", aldus een trotse en dankbare Izak. 

Nieuwe kas Koppert Cress niet direct helemaal vol, wel verrassend

Tholen - Tomatentelers uit de kas, Koppert Cress in de kas, maar met wat? Dat was de vraag ten tijde van de aankondiging eind 2019, en ook nog in juni middenin de coronadip, maar inmiddels weten Rob Baan en zijn team wel wat er komend voorjaar in de nieuwe kas geteeld zal gaan worden. "Reken op verrassende producten zoals men van ons gewend is, die eigenlijk niet kunnen, maar die wij nu toch gaan doen", licht Baan enigszins mysterieus en met de lach terug op zijn gezicht toe. 


De zeedruif Moai Caviar werd begin september geïntroduceerd 

Metamorfose voor De Gier Drive Systems

Tholen - "We hebben de basis gelegd om een enorme sprong voorwaarts te maken op het gebied van innovatie en waardevolle partnerships." Was getekend, Rob Sandberg van De Gier Drive Systems.

De fabriekshal van het bedrijf was al flink uitgebreid. De aanschaf van nieuwe machines en de geoptimaliseerde intern logistieke route maakt dat er op het gebied van efficiency een flinke stap gemaakt is.


Maeve van Spronsen, Rob van Luxemburg, Rob Sandberg, Ruud Schenkels, José Damen, Arne van 't Oor, Robert Langelaan, Priya Harnam en Wouter Heezen

Nieuw pand VB Group laat zien ‘dat het anders kan’

Tholen – “Kijk”, wijst Edward Verbakel vanuit zijn nieuwe kantoor naar buiten, “daar zie je gewoon de containers op de schepen die op de Nieuwe Waterweg varen. Daar zouden zomaar onze producten in kunnen zitten, alleen moet de boot dan wel de andere kant op varen.”

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.