Paprikatelers Hoogweg en Tas verzekeren zich van 125 ha grond

Tholen - Hoogweg Paprikakwekerijen en Tas Paprika hebben samen 125 hectare grond gekocht in glastuinbouwgebied Nieuwland, in de Noordoostpolder tussen Luttelgeest en Marknesse. Het gaat om de (voorlopig) laatste arealen in het gebied waar de telers 'niet in vierkante meters, maar in vierkante kilometers denken', zoals bestuurslid Bouke Wielenga van de Stichting Nieuwland eerder dit jaar nog aangaf

De paprikatelers zetten allebei af via Oxin Growers en hebben de grond 'netjes verdeeld'. De telers zullen afzonderlijk van elkaar gaan bouwen. Hoogweg verwacht dit in 2023 te gaan doen, Tas op z'n vroegst in 2022.

Hoogweg
Hoogweg bouwt momenteel nog aan 24 hectare kas in 2 fases. Het gaat om een 'kas zonder gas'. Met de uitbreiding komt Hoogweg op ruim 140 hectare glas uit, verdeeld over vijf locaties. De kassen in de Noordoostpolder worden verwarmd met aardwarmte en een biomassaketel. 


Bouw voor Tas in 2017

Tas
Tas Paprika teelt in Zevenhuizen en Luttelgeest op in totaal 40 hectare. In 2017 werd in Luttelgeest de bouw van 32 kas, in fases, afgerond. Tas wil de kassen in Luttelgeest in 2021 voor de helft verwarmen met aardwarmte. Daarom werd samen met collegateler Bernhard de Aardwarmte Combinatie Luttelgeest opgezet.  

Op de nieuwe grond hoopt Tas op z'n vroegst in 2022 te gaan bouwen, zo laat Onno Tas desgevraagd weten. Op termijn moet er 40 hectare glas bijkomen, in fases, net als bij de vorige nieuwbouwronde. Wel is het plan dit 'iets sneller' te doen dan destijds, al zitten er op de weg naar nieuwbouw altijd nog de nodige 'hobbels'. 

Nieuwland
Voorzichtig kijkt men in Nieuwland nu naar doorgroeien naar 1000 hectare. Daarvoor zou men dan 'de sprong (moeten) wagen naar de overkant van de Marknessertocht'. Stilstand is immers achteruitgang, waarbij naast areaal ook aandacht is voor duurzame energie, arbeid en scholing.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven