Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

November 2020: Alle investeerders verzamelen

Tholen - Alsof al in november de eindejaarseindsprint werd ingezet, zo hard ging het met het nieuws in november. Het ene na het andere bedrijf kwam op de proppen met een overname, een nieuwe investeerder, verkoop van een kas, nieuwe aandeelhouders, een kas vol nieuwe belichting. Het ging maar door. 

Hieronder een bomvol chronologisch overzicht, met eerst maar alle managementberichten over overnames en investeerders.

Cogas Climate Control in nieuwe handen

Pascal Janzen en Michel La Crois hebben samen de aandelen van Jan Zantingh van Cogas Climate Control overgenomen. Janzen is reeds eigenaar en mededirecteur van Cogas Climate Control en Michel La Crois neemt namens Maurice Kassenbouw en Ammerlaan Construction de andere helft van de aandelen over.

Investeerder HAL stapt in bij Prins Group en Stolze

Stolze en Prins Group hebben een deel van hun aandelen verkocht aan HAL Holding. De investeerder stapt daarmee in in de kassenbouw en krijgt 60% van de aandelen van Stolze en 24% van de aandelen van Prins Group. 

Taks Handling Systems neemt Berkvens Greenhouse Mobility over

Taks Handling Systems uit Etten-Leur heeft alle aandelen overgenomen van Berkvens Greenhouse Mobility in Asten. De stap is mede mogelijk gemaakt door participatiemaatschappij Victus Participations, dat een deel van de aandelen van Taks Handling Systems en Berkvens Greenhouse Mobility heeft gekocht. 


Erwin Berkvens en Arie Meeuwissen

Kind Technologies neemt Martin Stolze over

Kind Technologies neemt Martin Stolze over. De hightech scale up breidt met de overname van de internationale specialist in auto-matisering van intern transport haar positie in de glastuinbouwsector uit. Kind Technologies is actief in de tuinbouw met haar merken KOAT en Crux Agribotics. 


Alex E. Kind, Martin Stolze, Wido Kruijswijk en Richard Vialle

Japanse ag-tech gigant in wording

Japanse Mitsui neemt 75% aandeel in Nederlands veredelingsbedrijf Totam

Mitsui & Co., Ltd. heeft een akkoord bereikt om een 75% aandeel in Totam Seeds bv te nemen, en tekende een aandelenaankoop-overeenkomst op 25 november 2020. Totam stamt af van Prominent, de grootste Nederlandse tomatentelersvereniging, en is een innovatief zaadbedrijf gebaseerd in Nederland, actief in onderzoek, veredeling, en de verkoop en marketing van hybride tomatenzaden voor het snelgroeiende kassegment. 

Conclusie: de Hollandse food- en agrisector is hot bij investeerders, aldus Ruud van der Vliet.

Hollandse food- en agrisector hot bij investeerders

Tholen - Avocadospelers Mission Produce en Organto kondigen onlangs een beursgang aan. Tuinbouwtoeleveranciers Codema, PB Tec, Boal, Van der Hoeven, Certhon, Stolze, Prins Group, Taks Handling Systems en Berkvens Greenhouse Mobility en tomatenteler Agro Care zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk eigendom van investeringsmaatschappijen, net als de food&agri terreinen ABC Westland en Fresh Park Venlo.

 
En dan door naar ander bedrijfsnieuws.

Eerste internationale telers ontdekken krachtpatser VDB Green Eater

Tholen - De afgelopen elf jaar maakten loonwerkers en telers kennis met de brute kracht van de VDB Green Eater. De krachtpatser maakt moeiteloos en in rap tempo om het even welk gewas tot snippers tijdens een teeltwisseling.

Wat vooral veel telers niet weten is dat niet de loonwerker die de machine gebruikt, maar de mannen Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw BV uit Moordrecht de bedenkers en makers van deze indrukkende machines zijn. 


René Slob en Willian van den Broek bij een Green Eater in aanbouw

Marco Vermeulen opvolger

Ilone Ammerlaan vertrekt bij Plantise

In overleg met de aandeelhouders, commissarissen en overige directieleden heeft Ilone Ammerlaan besloten om haar functie als algemeen directeur van Plantise definitief neer te leggen.

“Na drie intensieve, leerzame en boeiende jaren, onder meer als algemeen directeur van het fusiebedrijf Plantise, is de tijd rijp om het stokje aan de nieuwe directie over te dragen ”, aldus Ilone Ammerlaan.

Horticoop in transformatie: meer ledenvoordeel door focus op rendement

Tholen - Nog dit jaar verwacht tuinbouwcoöperatie Horticoop de transitie te formaliseren die dit jaar vol overgave is ingezet. In nauwe samenspraak met de telers, de leden, haalt men de banden weer terug aan, nadat de transactionele relatie door het afstoten van de groothandelsactiviteiten eind 2018 was afgenomen. Wel kenmerkt de nieuwe ledenbinding zich meer als investeerder en minder als klant.


Joris Elstgeest op kantoor bij Horticoop in Bleiswijk

In memoriam: Ruud Vlottes

In de nacht van zaterdag op zondag (7/8 november) is geheel onverwacht Ruud Vlottes overleden. Ruud was pas 56 jaar.

Ruud, trotse echtgenoot, vader van twee kinderen en nog trotsere opa van 7 kleinkinderen, was directeur van Huisman Scherming B.V., samen met zijn zoon Jack.

Han van der Helm stopt als komkommerteler maar blijft actief

Voor zover het in coronatijd kon, heeft Han van der Helm vorige week een klein afscheidsmoment gehad. De komkommerteler uit Nootdorp stopt na bijna vijftig jaar telen in een jaar dat qua prijzen goed was. Een mooi moment om te stoppen dus, al blijft de teler actief in de kas en met hobby's. 

Havecon koopt wijngaard voor bouw nieuw Noord-Amerikaans kantoor

Havecon North America, opgericht in 2011 en onderdeel van het Nederlandse Havecon Horticultural Projects, heeft een perceel grond gekocht voor de bouw van hun nieuwe Noord-Amerikaanse kantoor. Het gaat om 8 hectare grond. De aankondiging wordt gedaan op de dag dat Havecon 14 jaar bestaat.

Glastuinbouw reageert op nieuwe rol Sjaak van der Tak als voorzitter LTO Nederland

Tholen - De ledenraad van LTO Nederland heeft gisteren Sjaak van der Tak tot nieuwe voorzitter benoemd. Van der Tak is voor een periode van drie jaar benoemd en start op 1 januari 2021.

Van Gog Kwekerijen gaat hybride met eerste 5 hectare komkommers

Van Gog Kwekerijen teelde al belicht in de winter op 12,5 hectare onder SON-T, maar onlangs is in de kas in Helmond op 5 hectare ook de hybride belichting boven de komkommers aangegaan.


V.l.n.r.: Koen Vangorp (MechaTronix), Edwin Verhees (Van Gog Kwekerijen), Nico Luiten (Luiten Greenhouses), Marion van Gog (Van Gog Kwekerijen) en Timo van der Velden (Cogas Climate Control).

“wij komen alleen bij de teler als er teeltproblemen zijn”

Wise Use International met activeren micro-organismen terug van nooit écht weggeweest

Tholen – Het verhaal van bananenbomen in een kas in Kwintsheul die in 1995 ‘door het dak groeiden’ na toepassing van een speciaal natuurzuiver middeltje zal menig tuinder die al even meeloopt zich nog wel kunnen herinneren. Misschien niet exact de naam van het middel, maar zeker wel de opvallende resultaten die ook de kranten haalden.

Ook D. Wisman, Theo Wisman, haalde de krant. Samen met een compagnon zette hij destijds al vol in op een biologisch-dynamische aanpak en dat doet hij nog steeds, inmiddels onder de naam Wise Use International. Het bedrijf ontwikkelt celstimulatoren en plantversterkers en bouwt voort op alweer 27 jaar ervaring in het veld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een vinding van een Duitse professor, zo vertelde Theo ook al in de kranten in de jaren negentig. “Ik ben in feite microbioloog en heb mijzelf de kennis over micro-organismen eigen gemaakt.”

seizoensarbeiders verdienen het dat er naar hen geluisterd wordt"

Nature Fresh Farms oogst lof met docu over moeilijk jaar met zelfs een tijdelijke sluiting

"COVID-19 heeft de hele tuinbouwsector voor onvoorziene uitdagingen geplaatst. Als teeltbedrijven hebben we een belangrijke plicht: om als vitale sector actief te blijven en sterke gewassen te blijven telen en tegelijkertijd de gezondheidsmaatregelen zodanig na te leven dat onze teams beschermd zijn. Dit is een blijvende uitdaging voor alle teeltbedrijven, maar we zijn ons ervan bewust dat we beide zaken moeten aanpakken als we samen goed door deze pandemie heen willen komen." Was getekend John Ketler, vicepresident van Nature Fresh Farms. 

Duijndam Machines zet met tweede generatie aan het roer opvallend groeiverhaal voort

Tholen – Wat in de jaren zeventig begon met de noodgedwongen verkoop van enkele landbouwmachines door groenteteler Bert Duijndam uit Nieuwerkerk a/d IJssel, is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote, internationale speler in de in- en verkoop van gebruikte machines. Als echt familiebedrijf werd per 1 januari 2020 het stokje door Bert overgegeven aan zijn zoons Robbert en Maurijn. Met z’n tweeën gaan ze samen met hun vaste team dit opvallende groeiverhaal voortzetten.


Maurijn, Bert en Robbert Duijndam in de bedrijfshal vol machines

Agro Care koopt Barendse DC, paprikateler stopt

Tholen - Tomatenteler Agro Care heeft het areaal van paprikateler Barendse gekocht. Dat betekent dat de paprikateler stopt en het volledige areaal, 19 hectare kas, over gaat naar de tomatenteler. Die zal in de kassen tomaten gaan telen.


Léon en Petra Barendse

Paprikakwekerij Personal Vision wordt lid van Growers United

Met ingang van komend seizoen wordt paprikakwekerij Personal Vision uit Bleiswijk lid van coöperatie Growers United. Personal Vision treedt toe tot de productgroep paprika, waar het voor het merk PapriCo blokpaprika’s gaat telen. Roy Persoon, een van de drie eigenaren van de paprikakwekerij, ziet de samenwerking als een logische stap naar verdere groei. “Doen waar je goed in bent, daar gaat het om.”

Nevelinstallatie maakt moeiteloos ontsmetten pakstations en verwerkingsruimtes mogelijk

Tholen - In de nacht ligt het werk normaliter stil in de loods van tomatenkwekerij VW Maxburg. Tenminste dan zijn er geen mensen en geen tomaten in de ruimte te vinden. Wel klinkt er twee keer per nacht licht gezoem en dan wordt er een haarfijne nevel verspreid vanuit ventilatoren bovenin de ruimte. Het is (met water verdund) gestabiliseerde waterstofperoxide en dit zorgt ervoor dat alle oppervlaktes in de ruimte gedesinfecteerd worden. Het systeem is ontwikkeld om post-harvest productverlies te verminderen en cross-contaminatie tegen te gaan.

Toon Hopmans en René de Koning slaan handen ineen bij Reinigingswereld

Tholen - Traditiegetrouw is de teeltwissel in de groenten de drukste tijd van het jaar voor Toon Hopmans. Al jaren is hij actief met het reinigen van doeken en betonpaden met kokend water. Inmiddels is daar ook het dealerschap van Karcher en Empas reinigingsmachines bij gekomen. De activiteiten in het reinigen zijn dus feitelijk verbreed en vandaar ook dat het bedrijf na de verhuizing naar Hoogerheide de nieuwe naam “Reinigingswereld” draagt. En er is nog een nieuwe naam om te delen: sinds het najaar is een oude bekende aan de slag gegaan bij het bedrijf. René de Koning neemt de commerciële activiteiten binnen Reinigingswereld op zich.  

De Goeije Kroon investeert in duurzame kas

Investeren in coronatijd is spannend. Dat geldt ook voor Nancy Peeters van bedrijf De Goeije Kroon uit Dongen. Het bedrijf teelt aardbeien onder glas. Nancy en haar man Jeroen hadden net de financiering aangevraagd voor de bouw van een nieuwe, duurzame kas voor de productie van aardbeien, toen corona uitbrak. “We zijn toch blij dat we hebben doorgezet", vertellen ze tegen Rabobank.