Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duijndam Machines zet met tweede generatie aan het roer opvallend groeiverhaal voort

Tholen – Wat in de jaren zeventig begon met de noodgedwongen verkoop van enkele landbouwmachines door groenteteler Bert Duijndam uit Nieuwerkerk a/d IJssel, is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote, internationale speler in de in- en verkoop van gebruikte machines. Als echt familiebedrijf werd per 1 januari 2020 het stokje door Bert overgegeven aan zijn zoons Robbert en Maurijn. Met z’n tweeën gaan ze samen met hun vaste team dit opvallende groeiverhaal voortzetten.


Maurijn, Bert en Robbert Duijndam in de bedrijfshal vol machines

Spruitenplukker
Alvorens naar de toekomst te kijken eerst nog even terug in de tijd, want de opvallend start van het bedrijf is te mooi om niet even aan te halen. “De eerste machine die ik verkocht was een spruitenplukker”, vertelt Bert, oprichter en destijds groenteteler. “De omzet in het derde jaar nadat ik was begonnen met telen viel tegen en ik had net flink in machines geïnvesteerd. Om aan mijn verplichtingen te voldoen, besloot ik die machines weer van de hand te doen en tot mijn eigen verbazing was ik in een mum van tijd mijn hele inventaris tegen goede prijzen kwijt.”


Bert bij een spruitenplukker, ooit de eerste machine die hij verkocht

Bert ontdekte daarmee eigenlijk bij toeval dat er veel vraag was naar gebruikte machines en startte naast de kwekerij een handelsonderneming op, om zich daar vervolgens begin jaren negentig volledig op te gaan richten. “Ik houd van techniek, mechanisatie, vooruitgang en handel en voelde mij dus direct helemaal thuis in de machines.”

Online
Het internet speelt daarbij de laatste jaren een steeds belangrijkere rol. Zoon Robbert zette er, toen hij in 2012 in het bedrijf kwam, vol op in. Het resulteert in een website waarop vandaag de dag ruim 900 machines worden aangeboden, voor in vollegrondsteelten, de glastuinbouw, bloembollen, sierteelt en fruitteelt. Maar ook het verwerken en verpakken van product is steeds meer in trek en dus zijn ook hier machines nodig.

“Elke dag gaan er gemiddeld vier machines de deur uit en kopen we ook vergelijkbare aantallen weer in”, vult Maurijn, verantwoordelijk voor de inkoop en eveneens een zoon van Bert, aan. Maurijn stapte in 2016 in om het bedrijf nog verder te optimaliseren met o.a. steeds betere foto’s en video’s. “Zestig procent van de machines die wij verkopen gaan tegenwoordig zelfs zonder bezichtiging bij ons op locatie de deur uit.”

Dat laat zien dat klanten op onze expertise vertrouwen, aldus Robbert die de verkoop doet. “En dat vertrouwen willen wij niet beschamen door goede machines in te kopen. Machines worden gecontroleerd op een goede werking en waar nodig gerepareerd. Klanten kopen dus een goedwerkende machine tegen een veel lagere prijs dan een nieuwe machine.”

Prijs
Dat laatste is een belangrijke reden waarom telers in toenemende mate investeren in gebruikte machines. Ik zie onszelf graag als de communicerende vaten van de markt”, vertelt Bert. “Daar waar telers in een nieuwe teelt kansen zien, zijn ook andere machine benodigd. Die leveren wij tegen altijd een aanzienlijk lagere prijs dan bij nieuw. Voor bijvoorbeeld telers die regelmatig van teelt wisselen is dat interessant. De lagere ROI trekt ook internationale telers die eerst een teelt eens voorzichtig willen proberen regelmatig over de streep.”

Daarbij valt het de mannen op dat waar het in Europa vaak de middelgrote en kleinere ondernemers zijn die bij hen aankloppen, terwijl ook bedrijven buiten Europa Duijndam Machines weten te vinden. “Zulke telers in vaak wat meer afgelegen gebieden hebben een eigen werkplaats en weten de machines altijd goed in hun eigen processen in te passen.”

Groei
De coronacrisis zorgde begin dit jaar even voor een korte dip in de verkoop van machines, maar de dip duurde niet lang, vertelt Maurijn. “Na de eerste coronaschok is de vraag niet meer stilgevallen en zelfs nu, eind oktober, normaal een rustigere periode, is het druk.”

Duijndam Machines groeit dan ook continu en kijkt uit naar een nieuwe, grotere bedrijfslocatie. “Een bouwkavel van 2 hectare zou ideaal zijn. Of een overdekte bedrijfshal met minimaal 10.000 vierkante meter vloeroppervlak. Daarmee krijgen we de mogelijkheid om nog een grotere en interessante voorraad aan te houden. Daarnaast betekent meer ruimte ook prettiger werken.”  

Tot slot ziet Duijndam Machines ook groei in verkoop in consignatie. Dit houdt in dat Duijndam Machines de verkoop regelt en dat de machine bij de klant blijft staan. “Voor bepaalde installaties is het een uitkomst, want deze komen meer tot hun recht als ze nog netjes in lijn staan en werkend te zien zijn. Daarbij speelt ons netwerk en wereldwijde bereik een belangrijke rol.”

Machines of een compleet inventaris aanbieden kan via: inkoop@duijndam-machines.com 

Voor meer informatie:
Duijndam Machines
Tweede Tochtweg 127
2913 LR Nieuwerkerk a/d IJssel

+31 (0)180 632 088
www.duijndam-machines.com
info@duijndam-machines.com