Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toon Hopmans en René de Koning slaan handen ineen bij Reinigingswereld

Tholen - Traditiegetrouw is de teeltwissel in de groenten de drukste tijd van het jaar voor Toon Hopmans. Al jaren is hij actief met het reinigen van doeken en betonpaden met kokend water. Inmiddels is daar ook het dealerschap van Karcher en Empas reinigingsmachines bij gekomen. De activiteiten in het reinigen zijn dus feitelijk verbreed en vandaar ook dat het bedrijf na de verhuizing naar Hoogerheide de nieuwe naam “Reinigingswereld” draagt. En er is nog een nieuwe naam om te delen: sinds het najaar is een oude bekende aan de slag gegaan bij het bedrijf. René de Koning neemt de commerciële activiteiten binnen Reinigingswereld op zich.  

Nieuwe doekenwasser
“Hier liggen de onderdelen van de nieuwe machine en vanaf deze week ga ik ‘m in elkaar zetten. Vanaf misschien begin december, kunnen we dan per dag 7,5 hectare doek reinigen.” Aan het woord is Toon Hopmans, bij velen in de sector bekend van Hopmans Verhuur. Met dat bedrijf is hij al jaren actief in het ontsmetten van doeken in de tuinbouw. Het apparaat wat hij de komende weken in elkaar gaat zetten, is dan ook een nieuwe doekenwasser. Met gelijke techniek als het oorspronkelijke apparaat, maar wel geheel opnieuw ontworpen en met een dubbele zo grote capaciteit. “Zodat we meer telers kunnen helpen. We zien de vraag naar schone doeken toenemen. Door de druk van virussen is er meer aandacht voor een grondige teeltwissel”, vertelt hij. “Met een extra machine gaan we ook garanderen dat een van de twee apparaten altijd in een virusvrije kas blijft werken en ook dat is een extra garantie voor telers, mits telers er eerlijk over zijn of ze het gehad hebben.” In aanvulling op het reinigen met kokend water is er nu ook de mogelijkheid om de doeken vervolgens nog te ontsmetten met bijvoorbeeld Virkon of Menno florades. Hiervoor is een apparaat ontwikkeld dat de doeken door een ontsmettingsbad trekt. "Voordeel hiervan is dat je alleen water met geconcentreerd middel hebt, en geen extra waswater tijdens het reinigen gelijk middelen toe te dienen, wat de concentratie onzuiver maakt." 

Meer reinigen
Het reinigen van doeken is al jaren niet meer de enige activiteit van Toon. Met de combinatie van hogedruk en kokend water is hij ook actief in het reinigen van betonpaden met een desinfecterende werking – en zowel naar de verhuur van kleine apparaten die door de teler zelf bediend kunnen worden als naar het complet ontzorgen hierin is de vraag gegroeid. “Geen wonder als je het resultaat ziet. De vloer is weer als nieuw. Zeker als je te maken hebt met scheuren in het betonpad, kom je niet ver met alleen maar schrobben. Bovendien is dat ook niet echt efficiënt – met drie man sta je te poetsen en het lijkt misschien schoon, maar het is niet schoon . Door de combinatie van hogedruk en kokend water wordt er gereinigd en heb je al één desinfecterende werking– hetzelfde als wat er gebeurt bij onkruid koken”, verklaart René de Koning. Inderdaad – de René de Koning van loonbedrijf De 3 Koningen, dat meer dan drie decennia actief was in de glastuinbouw. Dit voorjaar is de verkoop van het bedrijf afgerond en aangezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan, is René gewoon weer terug in de tuinbouw. Met zijn jarenlange ervaring is hij bij veel telers een graag geziene gast en ondanks dat Corona het nu moeilijk maakt om ergens een bakkie te komen doen, krijgt hij al veel positieve reacties op zijn stap om bij Toon als commerciële man aan de slag te gaan. “Ook met het loonbedrijf hebben we altijd geprobeerd telers zoveel mogelijk te helpen – en eigenlijk doe ik dat nu gewoon weer.” 

Dealerschap
Naast het wassen en ontsmetten is Toon ook actief als dealer van Karcher reinigingsmachines en Empas . Sinds januari is het bedrijf daarom verhuisd naar een nieuwe locatie in Hoogerheide. “We hebben hier een showroom en voorzien ook in het onderhoud van de apparaten. Juist in deze tijd is er weer meer aandacht voor het schoonhouden van de kas. Helaas wordt er tegelijkertijd daardoor ook wel eens niet helemaal de juiste machine verkocht”, zegt Toon voorzichtig. “We zien dat machines vaak aangeprezen worden onder het motto ‘dat is de meest verkochte’, maar dat is niet altijd wat het beste aansluit bij de klant en dus ook niet wat wij willen leveren.” Dankzij zijn eigen ervaring als tuinderszoon en zijn technische inslag, zorgt Toon ervoor dat telers een maatoplossing krijgen. “Of het nou gaat om een grotere haspel, een andere pompcapaciteit of betere reiniging dat is voor ons geen probleem.”  

Droogijsstralen
“In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid, want ook het droogijsstralen komt er nog bij. Daarvoor produceren we ook zelf droogijs”, vertelt Toon. “Kortom, we leveren allerlei soorten oplossingen voor het schoonmaken en reinigen in en buiten de tuinbouw.” Vandaar ook dat het bedrijf inmiddels de overkoepelende naam Reinigingswereld draagt. Het reinigen is volgens Toon een activiteit die nog lang niet uitontwikkeld is en die zeker ook in de tuinbouw nog extra aandacht verdient. “Gelukkig zien we die aandacht ook toenemen, omdat telers er ook het resultaat van zien. We hebben laatst bij een teeltbedrijf in 3,5 uur het buitenterrein geveegd. Het leek schoon, maar toch haalden we er drie kuub afval vanaf. Grof blad en eikels, maar ook resten steenwol, draden, bladeren, stengels, clipjes...”, somt hij op. “Als een teler dat ziet, laten ze het vaker doen en ook preventief. Het is niet zo dat wat er schoon uitziet ook daadwerkelijk schoon is. En daar kunnen we oplossingen voor bieden.”  

Voor meer informatie:
Toon Hopmans
Reinigingswereld
Middenweg 15
4631 ST Hoogerheide
+31(0) 164 657 151
[email protected] 
www.reinigingswereld.nl