Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Gog Kwekerijen gaat hybride met eerste 5 hectare komkommers

Van Gog Kwekerijen teelde al belicht in de winter op 12,5 hectare onder SON-T, maar onlangs is in de kas in Helmond op 5 hectare ook de hybride belichting boven de komkommers aangegaan.

Het is het resultaat van een samenwerking tussen de teler en diverse installateurs, die begin dit jaar tot het plan kwamen en het ondanks corona ook dit jaar nog hebben kunnen opleveren. "26 november verwacht ik de eerste komkommers", vertelt Edwin Verhees, locatieverantwoordelijke voor de kas in Helmond.


V.l.n.r.: Koen Vangorp (MechaTronix), Edwin Verhees (Van Gog Kwekerijen), Nico Luiten (Luiten Greenhouses), Marion van Gog (Van Gog Kwekerijen) en Timo van der Velden (Cogas Climate Control).

Goede resultaten op proeftuin
Van Gog Kwekerijen wil graag jaarrond komkommers aanbieden aan zowel bestaande als nieuwe klanten. Om hieraan te kunnen voldoen werd vanaf de werkvloer het idee geopperd een kas hybride te gaan belichten, dat wil zeggen met LED en SON-T.

De keuze viel op de kas van 5 hectare in Helmond en het idee enthousiasmeerde de directie dusdanig dat in januari/februari Edwin de eerste oriënterende gesprekken hield met verschillende partijen om tot realisatie te komen. "Uiteindelijk ben ik op de goede resultaten op de proeftuin in België met hybride belichting in komkommer afgegaan en hebben we zelf in onze kassen niet getest."

Beperkte tijd is uitdaging
De uitdaging was vervolgens om binnen beperkte tijd het project met alle partners succesvol te realiseren. Corona kwam al snel om de hoek kijken, ook een uitdaging. "Mede dankzij de juiste focus, korte communicatielijnen en een optimale onderlinge samenwerking tussen de partijen is het gelukt op 2 november te planten. Voor een belichte teelt laat, maar dit jaar kon dat niet anders. De komende jaren willen we gaan vervroegen."

50-50
Maar wie zijn die partijen dan die het project hebben opgeleverd? De nieuwe belichtingsinstallatie is een combinatie van 50% LED-lampen van Mechatronix, type 900 Watt Cool-Stack Boost in combinatie met 50% 1000 Watt Agrolux SON-T lampen. Tijdens de zomerteelt werken

De vaste huisinstallateur van de teler, Cogas Climate Control, heeft het project begeleid vanuit het opbouwen van WKK-paneel naar de stuurkasten in de kas en heeft hiernaast de SON-T lampen geleverd.

Door een goede planning konden de meeste werkzaamheden uitgevoerd worden tijdens de voorafgaande zomerteelt komkommers. De bekabeling in de kas is door de medewerkers van Van Gog Kwekerijen zelf aangelegd onder supervisie van Cogas Climate Control.

Lichtreductie en uitstraling beperken
Naast de nieuwe LED/hybride belichtingsinstallatie is er door Luiten Greenhouses B.V. een compleet nieuwe, licht reducerende scherminstallatie, voorzien van Ridder Climate Screens doeken, geleverd en middels supervisie geïnstalleerd. Het lichtreductiescherm loopt op hetzelfde dradenbed als het bestaande energiescherm.

Daarnaast zijn alle gevels voorzien van verduisterende rolschermen die voorkomen dat het licht naar buiten wordt uitgestraald. "De goede combinatie tussen de specialisten van Luiten Greenhouses en ons eigen technisch team heeft geleid tot een goed eindresultaat", aldus Edwin. Hij roemt de korte communicatielijnen. "Teelt- en locatieverantwoordelijken maakten in goed overleg met de werkvoorbereider van Luiten Greenhouses goed overwogen beslissingen zonder dagen te hoeven vergaderen. Er is gekozen voor eenvoud in het systeem zodat op 5 hectare de gehele installatie in één keer kan openen en sluiten. Eenvoud brengt minder stress en storingen met zich mee."

'Droomscenario'
Inmiddels een week verder kan Edwin niet wachten op de eerste oogst. Die komt naar alle verwachting op 26 november van de plant. De afzet loopt via Fresh ConneQt. "Het lijkt misschien een droomscenario maar dit hebben wij wel, samen met onze partners, waar mogen maken", besluit Edwin. "Alles verliep op tijd, de communicatielijnen waren helder, de tekeningen en leveringen waren op tijd, volledig en op elkaar afgestemd en in nauw overleg konden beslissingen snel en overwogen genomen worden." 

Voor meer informatie:
Van Gog Kwekerijen
www.vangogkwekerijen.nl 
info@vangogkwekerijen.nl  

MechaTronix
www.horti-growlight.com  

Koen Vangorp
koen@mechatronix-asia.comLuiten Greenhouses
www.luiten-greenhouses.com
info@luiten-greenhouses.com    

 

 

Cogas Climate Control
www.cogasclimatecontrol.com
info@cogasclimatecontrol.com