16-30 September 2020: Hé, een beurs

Tholen - Op de demovelden van de veredelingsbedrijven bleef het in september tijdens de beroemde week 39 rustig. Veel van de gebruikelijke evenementen met wereldwijd bezoek gingen online. Bij Proeftuin Zwaagdijk liepen wel fysiek mensen over de beursvloer, coronaproof, een aanduiding die een begrip werd. Ook coronaproof werd het afscheid van Piet Janmaat bij de TOM en Gert Mulder bij GroentenFruit Huis georganiseerd.

fotoreportage Zaadtechniek Demonstratiedagen 2020

Specialisten zaadsector tonen op eigen verzoek toch ook dit jaar hun kunsten

Tholen – Het geluid van zaadverwerkingsmachines klonk gisteren ‘gewoon’ weer op locatie bij Proeftuin Zwaagdijk, waar met dag één van de drie de Zaadtechniek Demonstratiedagen werden afgetrapt. Het is, in aangepaste vorm, een fysiek alternatief voor Seed meets Technology, de snelgroeiende specialistische beurs voor de zaadsector.

De beursorganisatie: Marlies Reus, Susan Reus en Kim Goudsblom

Bekijk hier de fotoreportage van dag 1. 

"naast nieuwbouw juist sanering ook opvallend resultaat"

TOM kijkt positief terug op glastuinbouwontwikkeling Noord-Brabant

Tholen - Realiseer in Noord-Brabant 500 hectare tuinbouwpercelen, saneer 30 hectare glas en eindig met een redelijk rendement. Dat was de drieledige opdracht van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM).

Dankzij een flinke eindsprint werd tachtig procent van de opdracht succesvol afgerond en alle betrokken zijn daar trots op, zo bleek gisteren bij de laatste officiële bijeenkomst op locatie bij Vereijken Kwekerijen in Beek en Donk.

Door een groot deel van de betrokken beleidsmakers werd gisteren teruggeblikt op achttien jaar werk, werden de resultaten in een boekje gepresenteerd en kreeg voorzitter Piet Janmaat voor zijn verdiensten de provinciale onderscheiding Hertog Jan uitgereikt.  


Elies Lemkes-Straver, gedeputeerd voor landbouw in Noord-Brabant, overhandigde Piet Janmaat de provinciale onderscheiding Hertog Jan. Zijn vrouw kreeg de bloemen. Foto: Hein van Bakel

Gert Mulder neemt afscheid tijdens Lustrum-ALV GroentenFruit Huis

Tholen - De Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis was woensdag 29 september tevens de eerste lustrumbijeenkomst en het afscheid van algemeen directeur Gert Mulder. Normaal zou dit voor een heuse drukte zorgen in de Fokker Terminal in Den Haag, maar van normaal is momenteel even geen sprake. Toch waren er een kleine vijftig leden present en was er ook de gelegenheid voor de leden om de bijeenkomst online te volgen, zodat er toch Corona-proof vergaderd kon worden en Gert Mulder een gepast afscheid geboden kon worden.


Klik hier voor de fotoreportage

Verder deze maand in het nieuws:

"juist in basic- en midtech is met simpele automatisering nog heel veel winst te boeken"

Jan Wijgerse zet met GHBD Holland eigen productlijn op

Tholen - Zo overweldigend als de snoepwinkel is voor het kind met een euro op zak, zo is het aanbod aan hightech techniek dat voor de internationale teler met glastuinbouwambities. Zodra de kas met alle alles erop en eraan staat, valt alles goed regelen vervolgens niet mee. "Dan zie je dat er met de hand wordt ingegrepen, terwijl alle software-opties om dit automatisch te doen aanwezig zijn", vertelt Jan Wijgerse van GHBD Holland. "Zonde."

André van den Ende overleden

André van den Ende, grondlegger van Royal Pride, is overleden.

André bouwde begin jaren ’60 eigenhandig zijn eerste kas en realiseerde in de decennia daarna met zijn enorme toewijding, vakkundigheid en werklust de stevige fundering die als basis heeft gediend voor de verdere groei van het bedrijf.

ODE komend jaar met bijna 10% omhoog

Tholen - De regering heeft nieuwe tarieven voor de opslag duurzame energie (ODE) voor de komende twee jaar vastgesteld. De ODE is een extra heffing op het gebruik van elektriciteit en aardgas, waarvan de opbrengsten gebruikt worden om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) te bekostigen.

"toepassing op bassin mooie hersenkraker"

Marktintroductie Tank Level Indicator smaakt naar meer voor Aad Verduijn

Tholen - In mei introduceerde Aad Verduijn de Tank Level Indicator. Eigenlijk het allereerste product uit de koker van Avecon, een bedrijf waarmee Aad sinds 2006 tot nu toe vooral zijn diensten op de markt zet.

Het was daarom spannend om te zien hoe de markt ging reageren op een fysiek product, gemaakt en bedacht in Maasdijk. "Positief, gelukkig", vertelt Aad ruim twee maanden later. "Ik ben heel blij met mijn 'kindje', waardoor ik ook alweer nieuwe plannen heb ontwikkeld."


Aad Verduijn en Kees Bervoets van Bervoets Voogt, een montagebedrijf voor elektro- en watertechnische installaties

"waar een kaartje is, zijn plannen"

Verzet tegen extra glastuinbouw Dinteloord en Steenbergen

Tholen - Plannen voor extra kassen ten zuiden van de Noordlangeweg in Dinteloord en ten westen van Steenbergen hebben geleid tot protesten bij de lokale bevolking en politiek. Donderdag staan de plannen en de protesten op de agenda in de gemeenteraad van Steenbergen. De verantwoordelijk wethouder van de Brabantse gemeente gaf al te kennen dat het om 'een misverstand gaat'. 

na 20 jaar Versland

Pensionering Fred Zwaartman

Op donderdag 24 september is Fred Zwaartman, na 20 jaar, voor het laatst bij Versland. Fred is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van Versland Selection en heeft zicht gedurende zijn  dienstverband trouw ingezet voor Versland.

komkommerteler Jan Hendrickx blij met biostimulanten:

"Zwakke planten bij aanplant in hittegolf zijn er prima bovenop gekomen"

Tholen - Het aanbod gewasbeschermingsmiddelen is de afgelopen jaren flink afgenomen door strenge regelgeving. Ook worden er steeds minder nieuwe middelen toegelaten. Het wordt daarmee lastiger voor telers om te voldoen aan de regelgevingen én de strenge eisen van afnemers. Bij Klep zien ze daardoor dat weerbaar telen steeds vaker wordt toegepast, zoals bij komkommerteler Jan Hendrickx. 

Zo kwam 'Barendrechtse boer' aan opdracht voor indoorfarm van 150 miljoen in VAE

Hoe komt iemand uit Barendrecht aan de opdracht om in de woestijn een indoor farm, goed voor 35 voetbalvelden boerenkool, te bouwen? John Breedveld, CEO van GrowGroup IFS, legde het, na bekendmaking van het nieuws deze week, nog even uit aan RTV Rijnmond.


John Breedveld (CEO GrowGroup) en Mohamed Jouan Salem Al Dhaheri (chairman rainMKRS)

Ton van der Kooij, Van der Ende Groep:

“Voor één avond toverde ik mezelf om tot Mick Jagger”

Tholen – In de verte klinkt een brommende motor. Het geluid komt steeds dichterbij en recht voor de deur van het kantoor in Tholen wordt de motor tot stilstand gebracht. Een man stapt af en doet zijn helm af. Een vriendelijke glimlach komt tevoorschijn, een glimlach die Ton van der Kooij typeert.

Moeilijk eerste jaar voor Amerika-exporteur

Tholen - De coronacrisis heeft in veel markten flinke schade aangericht. Dat geldt zeker voor de export van Europese kasgroente naar Noord-Amerika. Feeling Fresh bedient juist deze markt en viert in deze moeilijke tijden zijn eerste verjaardag. Toch stemt de toekomst hoopvol.

‘Wij zijn in oktober 2019 opgestart en kregen toen eigenlijk al vrij snel de coronacrisis voor onze kiezen’, vertelt de Feeling Fresh-eigenaar Marcel van der Pluijm, die eerder bij Minnaar Holland werkte waar hij de kneepjes van het vak meekreeg. “Door corona is de afzet naar Noord-Amerika met 50 procent teruggelopen”, vertelt hij over het afgelopen jaar.

Thomas Verburg doet bedrijfsgeschiedenis Cindro uit de doeken:

"Voor waterproblemen in de glastuinbouw lag bij ons al jaren een goed werkend middel in de kast"

De afgelopen jaren timmert Cindro steeds harder aan de weg in de glastuinbouw. Sinds vorig jaar staat Thomas Verburg aan het roer van het familiebedrijf uit Andijk dat de zilver gestabiliseerde waterstofperoxide Oxyl-PRO®S en diverse biostimulanten in eigen beheer produceert. Dat het bedrijf al veel langer actief was in de markt, dat weten veel mensen echter niet.

Thomas vertelt over de geschiedenis van het bedrijf, de stap naar eigenaar en zijn plannen. "Ik zei: ''Pap, ik wil in het bedrijf werken, maar ik wil het tien keer groter maken op mijn eigen manier, dus het moet helemaal anders. De reactie van mijn vader weet ik nog goed... Tien keer groter vond hij uiteraard prima, maar zei hij: ''Je begint met etiketteren, ga maar leren en ga de materie maar eigen maken.'' 


Drie generaties: Han Verburg, Thomas Verburg en zijn zoontje Oliver.

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.