Augustus 2020: IJs voor de telers en nieuwbouwplannen 'in de koeltas'

Tholen - Na een zomerstop van twee weken werd op de Thoolse redactie op 10 augustus de draad weer opgepakt. Telers teelden, uiteraard, gewoon door. Mét soms een ijsje erbij, dankzij een jaarlijks terugkerende actie van collegateler én ijsverkoper Rob van den Ende

Tijdens onze zomerstop werd de sector opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Wouter de Jong van Ludvig Svensson. Hij was pas 37 jaar en zal worden herinnerd als een positieve, ambitieuze collega en vriend. "Zijn zakelijke instinct en innemende persoonlijkheid waren een inspiratie voor velen. Voor veel collega’s en relaties was Wouter een vriend. Hij bezat de unieke eigenschap om iedereen op een positieve manier ‘aan boord’ te krijgen", zo deelde zijn laatste werkgever.

En dan hieronder chronologisch nog enkele opvallende artikelen en hoogtepunten.

"We trekken ons eigen plan"

Snoeptomatentelers Wim en José Tas vieren 60-jarig jubileum

Begonnen met één pad (!) snoeptomaten in 2005 telen Wim en José Tas inmiddels op 15 hectare snoeptomaten. In de serie Teler in de Spotlight ging Jos Caubo namens ZON magazine naar Zevenhuizen voor een gesprek met het telersechtpaar. "We willen vasthouden aan de daghandel, omdat we tot dusver voor levering gedurende langere perioden nog nooit echt goede afspraken hebben kunnen maken." 

"We gaan geen miljoenen investeren om een museum te bouwen"

Nieuwbouwplannen Bryte even 'in de koeltas'

Bij de fusie in 2018 kwamen tomatentelers Dukker en Zwinkels samen tot een vijfjarenplan met daarin de ambitieuze doelstelling om het areaal glas in vijf jaar tijd te verdubbelen, organisch dan wel via acquisitie.

Eind 2019 werd gewerkt aan nieuwbouw, maar die plannen zitten momenteel in 'de koeltas', zo vertelde Tom Zwinkels onlangs tegen Arnout Tamerus van Act Finance in een serie 'coronapapers'. Nieuwe milieunormen en daarna de coronacrisis liggen ten grondslag aan het uitstel. "We gaan geen miljoenen investeren om een museum te bouwen."


Het team van Bryte

alle ballen op reconstructie en uitplaatsen bedrijfswoningen

Westland zoekt ruimte voor glas

Tholen - De tijd van verdere gebiedsuitbreiding is voorbij. Dat is een van de conclusies die kan worden getrokken uit de Westlandse Omgevingsvisie 2.0 die momenteel ter inzage ligt. Daarom wil men in de glastuinbouwgemeente weg van bulkproductie, zet men in op reconstructie en hoopt men met verplaatsing van ruim duizend bedrijfswoningen toch nog bouw van nieuwe kassen mogelijk te maken.

Bom Group mag nieuwe kassen Pure Harvest bouwen

Pure Harvest Smart Farms, de bekende hightech teler in de Arabische Golfregio, heeft de Nederlandse turnkey kassenbouwer Bom Group opdracht gegeven om twee nieuwe ultramoderne hightech kassen te bouwen om daarmee haar productie-invloed in de regio te vergroten. In totaal gaat het om circa 12 hectare. De beoogde opleverdatum is kwartaal 1 in 2021.

Natalie Zuidgeest (Zuidkoop): "Alle vertrouwen in de beurzen van 2021"

Agenda standbouwer in één keer leeg

Tholen - Waar sommige bedrijven na de afgekondigde Corona-maatregelen van medio maart een deel van hun omzet zagen wegvallen, werd bij de afdeling projecten van Zuidkoop - waar de focus ligt op standontwerp en standbouw op beurzen wereldwijd - de hele agenda voor de komende maanden leeg gevaagd.

Pieter van Dijk (Ontario Plants Propagation) shopt in Nederland:

“Ik ben écht groos dat wij zulke grote, intensieve karren- en traywassers krijgen”

Tholen – Later dan hij aan het begin van zijn telerscarrière voor ogen had, is geboren Poeldijker Pieter van Dijk nu toch teler in Canada. Of eigenlijk Chief Operating Officer bij Ontario Plants Propagation om precies te zijn. Daarmee krijgt zijn stage uit 1987 een vervolg, al was hij dit voorjaar vanwege corona veel in Nederland.

Joep Janssen van Limex en klant Pieter begin augustus staand op de unieke karrenwasser

Koninklijke onderscheiding voor Ton Janssen, oprichter van Tasty Tom

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft op zondag 23 augustus tijdens een netwerkbijeenkomst van Glastuinbouw Nederland een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de Ton Janssen (62), oprichter van Tasty Tom. In Streekmuseum de Locht te Melderslo werd een trotse Ton benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten in de Nederlandse tuinbouw.

"Een mooie feature is dat uitgeademde CO2 uit mijn huis de kas in gaat"

Techneut Theo bouwt hightech kas als hobby

Tholen - Hoe leuk zou het dan zijn om achter in je eigen tuin een bescheiden kas te maken waarbij je op een milieuvriendelijke manier, schoon en energieneutraal groenten, fruit en kruiden kunt kweken? Dat was wat de net gepensioneerde Theo van Lieshout uit Wognum dacht. Hij wilde niet achter de geraniums gaan zitten en besloot een mooie uitdaging aan te gaan, nadat hij eerder al zijn huis energieneutraal maakte. 

The Greenery benoemt Mark-Jan Terwindt als Directeur The Greenery Growers

Per 1 oktober treedt Mark-Jan Terwindt toe tot het directieteam van The Greenery als directeur The Greenery Growers. Sinds juni dit jaar werkt The Greenery vanuit drie bedrijfsonderdelen. Ieder onderdeel heeft een eigen focus: The Greenery Growers, The Greenery Logistics en The Greenery Retail.

The Greenery Growers verzorgt het aanbod van de Nederlandse telers, The Greenery Logistics biedt logistieke oplossingen voor  vers en The Greenery Retail bedient retail- en onlineklanten in Europa. Terwindt gaat het onderdeel The Greenery Growers leiden.

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.