Rob van den Ende

“In de zomer kun je beter ijs verkopen”

Tholen - Hij komt net bij Komkommerkwekerij Reijm & Zn. vandaan, morgen gaat hij langs op de paprikatuin van hetzelfde bedrijf en de agenda voor daarna zal zich min of meer vanzelf wel vullen. Rob van den Ende maakt zich er in elk geval niet druk over; ze bellen wel en bellen ze niet, dan ook goed. “Ze kennen je, je bent er het afgelopen jaar ook al eens geweest, of misschien zijn ze het weer vergeten maar dan komt er altijd wel weer iemand op het idee: “IJs!” 

Rob van den Ende alias Rob de Schepper is al ruim een decennium een welkome gast op warme dagen op tal van tuinbouwbedrijven in tuinbouwgebied Oostland en omstreken. Met zijn ijskar zorgt hij voor een frisse versnapering, bij collega-tuinders, op scholen, op feestjes of wie hem ook maar opbelt. Maar vooral onder collega-tuinders – tot 2008 was Rob zelf chrysantenkweker en ook nu nog teelt hij pioenen en aubergines – wordt zijn ijs elk jaar meer gevraagd. 


De dochter van Rob helpt een handje. Voor de liefhebbers: de kar is een oude Spijkstaal uit 1970.

"Een verschil met de bloemen is dat je weet wat het je oplevert”, vertelt hij. “De chrysanten bracht je naar de veiling en dan moest je maar zien waar je het voor gedaan had. Voor een uurtje ijsscheppen voor zus of zoveel man spreek je op voorhand een prijs af, en het ijs koop ik al jaren bij dezelfde ijsmaker. Toen ze me dat vroeger zeiden, ‘in de zomer kun je beter ijs verkopen’, was dat natuurlijk meer voor de gein dan echt, maar toch heb ik het altijd onthouden. En toen ik op gegeven moment een ijskar kocht, ook meer omwille van de brommer dan om de mogelijkheid er daadwerkelijk ijs mee te gaan scheppen, ben ik het gewoon eens gaan proberen. En wat bleek, het is gewoon ontzettend leuk om te doen.” 

Het ijs is echter evengoed hobby als dat het een commerciële activiteit is. De pioenenteelt is nog altijd een belangrijke activiteit, hoewel Rob deze nu geheel in Turkije organiseert (voorheen ook in Nederland maar daar is hij mee gestopt). Daarnaast heeft hij een 'kasje' met aubergines (“heel kleinschalig hoor, maar wat eruit komt zijn echte, kwalitatief uitstekende aubergines”), en zet hij zich voor van alles en nog wat in. Ook staat hij met de ijskar (of sinds kort in zijn plaats af en toe ook zijn dochter) geregeld op de Delftse Hout, en leent hij zijn schep af en toe aan de tuinbouwjongeren Oostland, die hij dan trakteert op een gratis rondje. 


Afbeelding van vorig jaar. Foto's: Rob van den Ende

De Schepper
In de bloemen kent men Rob tot slot toch vooral als Rob van den Ende, maar de bijnaam is er wel een die beklijft. “Dat komt ook wel door sociale media, hoor”, besluit hij, “dat gaat een beetje een eigen leven leiden. Er moest een naam op de kar, daarnaast heb ik een bedrijfje waarmee ik grondwerkzaamheden aanneem en omdat ik sowieso van alles onderneem en geregeld nieuwe dingen begin – enfin, het bekt lekker en er zijn meerdere manieren waarop Schepper goed uitkwam.” 

Voor meer informatie:
http://deschepper.nu/  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven