December 2020: Tuinders maken plaats voor tuinders

Tholen - Over december kunnen we kort zijn. Als het goed is, staan de belangrijkste gebeurtenissen deze laatste maand van het coronajaar nog wel in het geheugen gegrift. Of is er her en der dusdanig naar de fles gegrepen na wéér slecht nieuws én een lockdown? In dat geval nog even kort wat highlights.

Wie weet er écht hoever de concurrentie staat als het om tuinbouwrobotica gaat?

Tholen - Gistermiddag werd de vierde editie van Future Trends & Innovations gehouden. Dit keer, anders dan andere jaren, volledig online én met meer aanmeldingen dan ooit, zo zagen organisatoren AVAG, TNO, Stichting Hortivation en GreenTech tevreden.

Discussie was er, ook vanachter een beeldscherm, genoeg met als prikkelende vraag aan het eind van het plenaire programma of 'we' in de sector eigenlijk wel goed weten wie er verder is met robotisering: 'wij' of 'het buitenland'? 

Die vraag werd opgeroepen na een keynote van Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige Sectoren bij ABN AMRO. Met collega's bij de bank presenteerde hij deze zomer een rapport met de voorspelling dat 'de strijd om agrarische robots los gaat barsten' en dat 'een verdrievoudiging van de markt voor agrarische robots in tien jaar mogelijk is'. Gisteren ging hij er nog eens verder op in. 

Jan de Ruyter was de keynotespreker

Debets Schalke bouwt verder midden in Saoedische woestijn

Dava Corporation groeit naar 80 hectare

Dava Corporation, eigendom van de familie Al Batal, heeft onlangs een nieuwe deal getekend met Debets Schalke voor de uitbreiding van Dava's kassencomplexen in de regio Al-Kharj. In reactie op de toegenomen vraag naar verse groenten, kondigt Dava Corporation een reeks kassenbouw projecten aan die zijn ontworpen om duurzaam en lokaal geteelde groenten te leveren. Dava is eerder al een samenwerking aangegaan met Debets Schalke voor een kassencomplex van 44 hectare in 2019. Samen met de uitbreiding van 36 hectare zal het 80 hectare glasareaal bezitten. De deal maakt deel uit van de Vision 2030 die bijdraagt aan duurzame ontwikkelingen in het Koninkrijk Saoedi-Arabië (KSA).

Tomato Vision kijkt terug op 'een succesvolle en leerzame onbelichte teeltperiode'

Tholen - De onbelichte afdeling van Tomato Vision, de nieuwe demokas van Syngenta in Maasland, is klaar voor de teeltwissel. In de tweede week van december gaat de nieuwe teelt van start. Hoe kijkt het team van Tomato Vision terug op de eerste paar maanden in de nieuwe kas?

“Met gepaste trots kan ik zeggen dat het heel erg goed is gegaan”, vertelt Arthur van Marrewijk met een grote glimlach. Arthur is werkzaam als productspecialist bij Syngenta. Een nieuwe kas, een nieuw team om mee samen te werken in de kas, ToBRFV en het coronavirus. Genoeg uitdagingen waar hij en zijn team mee te maken kregen. Arthur: “Teelttechnisch is het erg goed gegaan. Nieuwe dingen zijn natuurlijk altijd even wennen, en beide virussen vroeg om een paar creatieve oplossingen, maar we zijn zeer tevreden.”


Arthur van Marrewijk

Reijm en Zn. komkommerkwekerij BV breidt uit met belichte komkommerteelt

Tholen - Reijm en Zn. komkommerkwekerij BV, bestaande uit Piet, Jaap en Jan Reijm, breidt verder uit door aankoop van de tomatenkwekerij van de gebroeders Wilfred en Vincent Van Winden in Zevenhuizen. Dit bedrijf bestaat uit ruim 11,5 hectare glas, waarvan 6 hectare is voorzien van assimilatiebelichting. Hierdoor is Reijm nu in staat om jaarrond komkommers te telen.


Wilfred en Vincent van Winden en Jaap, Jan en Piet Reijm

Energie-efficiëntieslag glastuinbouw met WKK

Tholen - De Nederlandse glastuinbouw heeft het grootste energieverbruik van alle land- en tuinbouwsectoren, geschat op ca. 94 PJ. In de sector zijn echter grote stappen gezet en is een energie-efficiëntieslag gemaakt. In een rapport van RVO ter afsluiting van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren, dat van 2008 tot 31 december 2020 loopt, zijn de resultaten gepresenteerd.

Vitom verder met belichte komkommerteelt op één locatie

Tholen - Aan de Laan van Boekestijn 10 in De Lier werden lange tijd troscherrytomaten geteeld. De laatste twee jaar werden dat komkommers. Vitom prijkte op de gevel, net als dat het geval is aan de Kreekrug, waar de telers nog een locatie hebben.

Aan de Laan van Boekesteijn wordt de kas momenteel gesloopt. Komkommertelers Rob en Theo Groenewegen hebben deze locatie waarop 4 hectare glas stond, goed voor 47.000 vierkante meter grond, verkocht aan collega-chrysantentelers (MG Grand BV en Van Uffelen Flowers) die 10+ hectare nieuw wil bouwen. Op 1 maart 2021 is de overdracht.

"brave provincie wil nu handhaven"

Friese paprikateler Jaap Vink ongewild concreet slachtoffer van stikstofproblematiek

Tholen - Met nog één dag te gaan dreigt een rechtsgang voor paprikateler Jaap Vink van Vink Sion uit Bitgum. Vanaf 11 december wil de provincie Friesland namelijk gaan handhaven op zijn dertien jaar oude houtsnippercentrale. De nu gevraagde Natuurbescher-mingswetvergunning was nooit nodig, maar nu wel reden voor dreiging met boetes en zelfs sluiting van de installatie.


Foto: Telen&Trends, Ludvig Svensson

*een dag later kreeg de teler toch uitstel.

“ervaring opdoen voor opschalen en verkoop op hectareschaal”

Hoge kwaliteit algen uit volledig geautomatiseerde productiefaciliteit in Hollandse kas

Tholen – Algen groeien hard en in het geval van spirulina zijn ze ook eiwitrijk. Daarmee is het een interessant product om te kweken met het oog op de toekomst. In de academische wereld wordt er daarom al jaren volop onderzoek naar microalgen gedaan, tegenwoordig zijn steeds meer kwekers met een kas geïnteresseerd in algenproductie.

Alleen: hoe doe je dat grootschalig en goed? In De Kwakel, in een apart compartiment van de kas van sierteler Ruud Olij, draait sinds begin november zo’n grootschalige kweek. In de kas draaien verschillende ontwerpen van fotobioreactoren, met belichting, kortom echte hightech glastuinbouw. Om dit te realiseren zochten algenexperts, business bouwers en glastuinbouwtechnici elkaar op in een samenwerking en inmiddels fusie tussen LGem en Synalgae (een combinatie van Bosman Van Zaal en ondernemers).


V.l.n.r: Bas Swildens,  Jeroen de Vree,  Marieke Vanthoor-Koopmans,  Marco Braam,  Eugene Roebroeck,  Sander Hazewinkel en Ruud Olij

Familiebedrijf Viscon draagt stokje over aan vierde generatie en verwelkomt Synergia als medeaandeelhouder

Familie Visser draagt het stokje over aan de nieuwe generatie. Ter versterking heeft Viscon Group investeringsmaatschappij Synergia Capital Partners (‘Synergia’) aangetrokken. Synergia heeft een aanzienlijk minderheidsbelang verworven in het familiebedrijf te ‘s-Gravendeel.

De huidige aandeelhouder-bestuurders dragen de bestuurshamer over aan het nieuwe bestuur. De familie heeft deze stap gezet om het bedrijf een sterke partner te geven die ondersteuning kan bieden in de verdere groei van de onderneming.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.