Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
komkommerteler Jan Hendrickx blij met biostimulanten:

"Zwakke planten bij aanplant in hittegolf zijn er prima bovenop gekomen"

Tholen - Het aanbod gewasbeschermingsmiddelen is de afgelopen jaren flink afgenomen door strenge regelgeving. Ook worden er steeds minder nieuwe middelen toegelaten. Het wordt daarmee lastiger voor telers om te voldoen aan de regelgevingen én de strenge eisen van afnemers. Bij Klep zien ze daardoor dat weerbaar telen steeds vaker wordt toegepast, zoals bij komkommerteler Jan Hendrickx. 

Hij begon zo'n vier à vijf jaar geleden met het testen van biostimulanten. De aanleiding was vooral pythiumaantasting in zijn traditionele komkommerteelt met drie rondes telen. "Maar ook de druk van Mycosphaerella speelde mij parten."

Een kijkje in de kas bij Jan van Maatschap J. Hendrickx-Oostvogels uit Breda.

Preventief en structureel 
Bij Klep zien ze dat anders dan voorheen met gewasbeschermingsmiddelen telers met biostimulanten juist preventief te werk gaan. "Het is het omdraaien van een denkwijze", aldus Hans Timmermans, de adviseur namens Klep bij Jan.

Om de hele ziektedruk omlaag te krijgen is Jan begonnen met eerst heel voorzichtig kijken wat er zou gebeuren als hij biostimulanten zou inzetten. "Maar niet veel later ben ik dat steeds consequenter gaan doen. Een paar keer iets meegeven aan de plant zet uiteindelijk geen zoden aan de dijk, dus moet je het structureel aanpakken."

Wortels en bodem
Dat laatste doet Jan inmiddels. Hij gebruikt Kriss, Folicist, Fylloton en Nov@ uit het Biolchim-portfolio bij Klep. Nov@ zorgt voor een gebalanceerde groei en stimuleert de wortelgroei, legt Hans uit. "Hierdoor is de plant in staat om een groter voedingsmiddelenpotentieel te benutten. Om gewassen de kans te geven optimaal weg te groeien ondanks stresssituaties adviseren we een combinatie van Fylloton en Folicist." 

Meedruppelen
Kriss maakt volgens Jan dat de plant goed blijft produceren. "De productie neemt toe, net als de kwaliteit. De plant reageert er goed op, waardoor ook de houdbaarheid en de smaak verbeteren. Dat hoor ik van klanten en afnemers."

Jan druppelt Kriss mee bij de planten, net als de andere middelen. "Dat gaat heel makkelijk, al kan meespuiten ook. Residu is er niet."

Sterkere plant
Tijdens de recente hittegolf kwam bij Jan in de kas van 2 hectare de derde teelt erin. "Ik heb geplant middenin de hittegolf en de planten waren daardoor erg zwak. Toch staat er inmiddels een prima teelt, zonder dat ik last heb van pythium en andere ziektes. Ik geloof dat het gebruik van de biostimulanten daarbij helpt en ben er dus blij mee."

Voor meer informatie:
Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
www.klep-agro.nl  
Korte Brugstraat 100
4871 XT Etten-Leur
076 501 2831

Hans Timmermans
+31(0)613860195