Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Investeerder HAL stapt in bij Prins Group en Stolze

Stolze en Prins Group hebben een deel van hun aandelen verkocht aan HAL Holding. De investeerder stapt daarmee in in de kassenbouw en krijgt 60% van de aandelen van Stolze en 24% van de aandelen van Prins Group. 

De verwachting is dat de overname in het eerste kwartaal van 2021 wordt afgerond. 

Stolze - "Internationale expansie realiseren"
In 2019 boekte Stolze 95 miljoen euro omzet en waren ongeveer 120 fte in dienst bij het bedrijf dat technische installaties voor in kassen bouwt. Stolze weet zich met HAL aan haar zijde 'verzekerd van een stabiele aandeelhouder om op de lange termijn internationaal verder te groeien', zo stelt men in een persbericht.

De aandeelhouders Niels van den Ende (lid van het MT en commercieel verantwoordelijk voor de Benelux), Theo Stolze (verantwoordelijk voor export) en Carel van Ruijven (Operationeel Manager) blijven als aandeelhouder werkzaam binnen Stolze.

"Onze nieuwe aandeelhouder heeft een sterke strategische visie op de toekomstige ontwikkelingen in de internationale tuinbouwsector", aldus Jilles Goedknegt, CEO van Stolze. "En die visie ligt in lijn met de onze. Vooral wat ervoor nodig is om onze groeidoelstellingen en internationale expansie de komende jaren te realiseren."

Niet ingehaald worden
Onderdeel van deze visie is om via gerichte deelnemingen een groep te formeren van toonaangevende bedrijven die alle actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen in de totale toeleveringsketen van tuinbouwprojecten. "Dat kunnen diverse bedrijven zijn, van kassenbouwers, automatiseerders tot servicebedrijven. Die bedrijven moeten samen het antwoord geven op de toenemende vraag van investeerders naar turnkey-oplossingen in Amerika, Azië, het Midden-Oosten, Rusland. Het gaat dan om tuinbouwprojecten die almaar groter en complexer worden en meer samenwerking vereisen tussen gespecialiseerde leveranciers", aldus Goedknegt.

In Nederland is het volgens Theo Stolze veelal de teler zelf die zijn installaties voor zijn kassen koopt, in het buitenland daarentegen zijn het vaak investeerders die een totale teeltoplossing zoeken. "Daarbij is de kwaliteit en integratie van installaties van steeds groter belang. Ze worden complexer en in toenemende mate kritischer voor de beheersbaarheid en het rendement van de teelt. HAL ziet die ontwikkeling ook heel scherp. Aanvullend bewijs daarvan is ook hun voornemen een belang in kassenbouwer Prins Group te nemen. Als we deze weg nu niet inslaan, kunnen we zomaar over enkele jaren worden ingehaald."

"Om de groei die we de komende jaren willen realiseren in goede banen te leiden, zal HAL Investments straks van grote meerwaarde zijn", voegt Niels van den Ende daaraan toe. "We krijgen naast een stabiele en kapitaalkrachtige aandeelhouder, een partij met expertise en slagkracht om onze bedrijfsprocessen verder te helpen professionaliseren, nieuw talent aan te trekken en ons pallet aan services nationaal en internationaal uit te breiden. Tegelijkertijd willen we het familiebedrijf blijven wat we altijd zijn geweest. Een bedrijf met korte en toegankelijke lijnen. HAL voelt dat aspect ook heel goed aan vanuit de eigen historie."Prins Group - "Groeikapitaal, maar niet tegen elke prijs"
Prins Group behaalde vorig jaar een omzet van 36 miljoen euro en heeft ongeveer 45 fte in dienst. Ook na de overeenkomst met HAL blijft de familie Van Veen aandeelhouder, via oprichter Geert van Veen (CEO, 56), zoon Tom (25) en schoonzoon Marco Zwinkels (35), beiden verantwoordelijk voor commercie en lid van het MT-team.

Geert van Veen, CEO van Prins Group: “Dit is een prachtig moment voor ons bedrijf. De laatste jaren hebben veel private equity investeerders bij ons aangeklopt, maar de keuze voor HAL was evident. We hebben groeikapitaal nodig om internationaal in de voorhoede te kunnen blijven opereren, maar niet tegen elke prijs.

De continuïteit van ons familiebedrijf, het borgen van de werkgelegenheid voor alle medewerkers en het vooruitzicht van een ongelofelijk interessante toekomst met een nieuwe stabiele aandeelhouder met een commitment voor de lange termijn, waren voor ons de belangrijkste afwegingen.”  

Samen turnkey leveren
HAL Investments werkt aan een nieuw portfolio van bedrijven die actief zijn in de toeleveringsketen van de tuinbouwsector en elkaar projectmatig ondersteunen bij grote en complexe internationale projecten die steeds vaker geïnitieerd worden door investeerders. In het licht van die ontwikkelingen heeft HAL Investments ook overeenstemming bereikt om een belang te nemen in Stolze, met wie Prins al jaren samenwerkt.

“Die grote projecten komen, anders dan in Nederland het geval is, meestal eerst bij ons binnen”, aldus Van Veen. “Zonder kas doe je niets. En als je die hebt dan moeten er vervolgens een variëteit aan installaties in. Van ons wordt dan verlangd dat we zo’n project turnkey aanbieden. Om dat te kunnen heb je betrouwbare partners nodig met wie je nauw samenwerkt en die elkaar begrijpen bij het internationaal zakendoen. Met wie je de uitdagingen die op je weg komen praktisch kunt oplossen."

Slagkracht
De plannen van HAL zijn veelbelovend, volgens Van Veen. "Met Stolze hebben we al veel grote projecten gedaan, maar HAL wil meer gespecialiseerde bedrijven aansluiten die hét aanspreekpunt kunnen zijn voor grote telers en investeerders die integrale teeltoplossingen zoeken. Inclusief allerlei services die daarbij horen.”

Ook de overige leden van het management team van Prins Group, Nico van de Laar, Sebastiaan Vroegop en Rob Schulte spreken van ‘een geweldige ontwikkeling voor het bedrijf’. “We krijgen met HAL niet alleen extra slagkracht om te expanderen, ook kunnen we de ervaring die zij hebben met organisaties die internationaal groeien heel goed gebruiken. Daar zien we naar uit.”

Bij de transactie werd Stolze geadviseerd door Triple Group en werd Prins Group geadviseerd door Bram Breederveld van Blaak & Breederveld Accountants. Nadere financiële details over de transactie worden niet bekend gemaakt.

Publicatiedatum: