Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verse wasabi van Hollandse bodem

Sinds vele jaren levert Rungis verse wasabi uit Japan, maar nu is er ook volop wasabi van Nederlandse bodem verkrijgbaar bij de groente- en fruitleverancier voor wie verse wasabi ‘één van de favoriete producten’ is. Opvallend: niet alleen de wortels zijn verkrijgbaar.

“Wasabi van teler Dutch Wasabi is van topkwaliteit en niet te vergelijken met de tubes en pasta’s nep-wasabi welke we vaak zien in de supermarkt en sommige restaurants”, vertelt Niels van den Berg van Rungis die ziet dat chef-koks steeds vaker de echte boven de imitatie verkiezen. “Deze groene pasta wordt vaak gemaakt van mierikswortel, mosterd en kunstmatige kleur- en smaakstoffen en heeft dus niets te maken met echte wasabi.”

Doorzettingsvermogen
Verse wasabi uit Japan komt van ver en is vaak beperkt beschikbaar. Daar moet verandering in komen, dacht wasabiteler Sander van Dutch Wasabi. In 2016 begon hij met de eerste proeven en drie jaar later zegde hij zijn baan in de IT op om zich volledig te richten op de wasabiteelt. “Het kostte flink wat doorzettingsvermogen en het overwinnen tegenslagen”, vertelt hij. “Het kwetsbare gewas is vatbaar of tal van ziekten en plagen. Ook is de vraag naar wasabi nog beperkt.”

Desondanks is Dutch Wasabi de eerste wasabiteler in Nederland en heeft Dutch Wasabi een gezonde groei ambitie.

Veel meer dan alleen de wortel
De stam, vaak wortel genoemd, is het meest bekende en waardevolle deel van de wasabi plant. Vers geraspt op een speciale wasabi rasp komt de scherpe kick en zoete nasmaak naar boven. Maar niet alleen de stam is eetbaar, ook de bladeren, stelen en de bloemen zijn goed culinair toepasbaar. En daarnaast zijn ook de wasabiplanten in zijn geheel beschikbaar bij Rungis. “Alles van de plant is bruikbaar en na ongeveer 2 jaar, en de juiste verzorging, heb je je eigen wasabistam gekweekt. Echt uniek!”, aldus Sander.

Uitbouwen bijzondere productgroep
Zowel Rungis als Dutch Wasabi richten zich met name op de horeca en foodprofessionals. De coronacrisis heeft er ook bij de verkoop van verse wasabi flink ingehakt. Gelukkig zijn horecabedrijven weer aan het opstarten en wordt er meer waarde aan authenticiteit en lokale productie gehecht dan ooit tevoren, zien Niels en Sander inmiddels.  “We kijken vol vertrouwen naar de toekomst en zetten vol energie onze schouders onder het uitbouwen van deze bijzondere productgroep.”

Voor meer informatie:
Dutch Wasabi
www.dutchwasabi.nl

Sander van Kampen
[email protected]


Rungis
www.rungis.nl

Niels van den Berg
[email protected]

Publicatiedatum: