Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon Schrijnwerkers:

“Ik wil geen onkruid in mijn kwekerij”

Tholen - Onlangs werd er een veeg-zuig machine geleverd bij Schrijnwerkers. Schrijnwerkers is een van de grootste blauwe bessen plantenkwekerijen van Europa. De plantenkwekerij in Overloon bestaat uit vijf hectare containerveld en vijfduizend m2 kas waarin vermeerdering en opkweek plaatsvindt van twee- en driejarige planten in P9, 2 liter, 3 en 5 liter pot. Zijn keuze viel op een Stefix 135 van Steenks Service. Deze veegmachine wordt vooral binnen in bloemen en planten kassen gebruikt, maar ook op buitenvelden.


Leon Schrijnwerkers

Onkruidzaden
Met zijn nieuwe aanwinst ziet de kwekerij er voor het oog altijd netjes uit, maar dat is niet de reden dat directeur Leon Schrijnwerkers de veeg/zuigmachine kocht. “Zo’n veeg/zuigmachine is er vooral voor de hygiëne. In de plantenkweek is dat enorm belangrijk omdat we onkruidzaden willen verwijderen die altijd in alle hoekjes en naadjes lijken te zitten. Dat onkruid willen we niet, zeker niet als het springkruid betreft. Als daarvan een plantje tot bloei komt, springen de zaadjes weg en verspreidt het zich razendsnel over het veld. Al dat onkruid verwijderen, kost veel tijd en geeft hoge arbeidskosten, omdat het in pottenteelt allemaal handmatig moet gebeuren.”

Netjes werken
Voorkomen is beter dan genezen, dus let Leon erop dat er altijd netjes wordt gewerkt. “Met zo’n machine kunnen we nog netter werken. Met een normale bezem blijven onkruidzaden te vaak liggen en heb je vaak een grote stofwolk . De borstel op de Stefix borstelt het vuil naar binnen en zuigt het op, dat kun je met de hand niet zo mooi doen. Daarnaast bevat de veegmachine ook filters waardoor het fijne vuil in de bak blijft. Alles wordt opgezogen en je veegt volledig stof vrij ”

Vooral als de planten na een seizoen op het containerveld worden ingepakt en verzonden, komt de veegmachine eraan te pas. “Er blijft veel blad achter op het containerveld. Met een grote zuigveegwagen van Trilo achter mijn trekker haal ik al drie kuub blad van het veld. Daarna komt de Stefix 135 eraan te pas om alles tot in de kleinste hoekjes schoon te maken.”

Vegen wordt een stuk leuker
Leon merkt dat zijn werknemers ook content zijn met de nieuwe veegmachine. “Veegmachines waar je achter aan loopt zijn weliswaar goedkoper, maar op deze machine kun je zitten en dat maakt het vegen een stuk leuker.” Daarnaast telt natuurlijk ook het economisch belang. “Als een arbeider op zijn minst vijftien euro bruto per uur kost, laat het zich eenvoudig uitrekenen dat veel onkruid behoorlijk aantikt.”

Voor meer informatie:
Schrijnwerkers Plants BV
Leon Schrijnwerkers 
www.schrijnwerkers.nl 
leon@schrijnwerkers.nl 

Steenks Service
info@steenks-service.nl
www.steenks-service.nl