"we begonnen allebei in een net nieuw gebouwde kas"

Arjan en Gerard jubileren bij Gebr. van Duijn

Tholen - Deze maand zijn zowel Arjan Wensink als Gerard van Vossen 25 jaar in dienst bij aubergineteler Gebr. van Duijn. Een moment om even feestelijk bij stil te staan, zowel door Arjan en Gerard zelf als door het bedrijf, dat half november de nieuwste kas verwacht vol te planten.

25 jaar terug troffen beide mannen een bedrijf dat net een kas aan het bouwen was in Steenbergen. Gerard: "Ik had de akkerbouwschool gedaan in Goes, was in het leger geweest en na een kort baantje daarna kwam ik terug bij mijn vader thuis. Die wilde geen kostgangers en dus moest ik solliciteren."


Gerard van Vossen is bedrijfsleider op de locatie Oosterland

Sollicitatie op een veilingkist
Het werd een aubergineteler in een tijd dat de vrucht nog echt exotisch was. "Ik dacht toen ik ging solliciteren dat ik er 'eventjes' zou gaan werken", lacht Gerard nu hij terugkijkt. "Ik had nog nooit een kas gezien en kende het fenomeen alleen vanuit het Westland."

Tijdens zijn sollicitatie maakte Gerard direct kennis met hoe het er in de tuinbouw destijds aan toe ging. "De kas was nog in aanbouw, het glas zat er net in en zittend op een veilingkist midden op de nog kale grond had ik een gesprek met de twee gebroeders. Zo ging dat toen."


Arjan Wensink is vooral in de kassen in Steenbergen te vinden. "Maar als het moet, spring ik ook elders weleens in."

Alleskunner
Ook Arjan kwam in dienst toen de kas nog gebouwd werd. Hij weet nog dat er destijds beglaasd werd. "Ik kon in een gloednieuwe kas aan de slag, dat was mooi." Arjan had toen al ruime tuinbouwervaring. Zo werkte hij voordat hij op 29-jarige leeftijd in dienst kwam zes jaar als zelfstandig teler van perkgoed en snijbloemen en had hij ook al bij andere tuinders gewerkt. "Ik ben aan de slag gegaan als alleskunner eigenlijk."

Dat laatste, dat is Arjan eigenlijk nog steeds. Indraaien is een van zijn belangrijke taken, net als allerhande klussen zoals ook plaag- en ongediertebestrijding. "Ik heb ook jarenlang meegewerkt aan de veredeling van aubergines, destijds voor De Ruiter, totdat aubergine uit het pakket ging daar."

Blijven hangen
Gerard is tegenwoordig bedrijfsleider in Oosterland, waar in 1998 een nieuwe kas werd gebouwd. "Toen ik begon was dat in Steenbergen en heb ik van alles gedaan, van pijpen schilderen tot folie trekken en ook veel gewaswerk zoals knippen."

Geleidelijk aan kreeg hij meer leidinggevende taken na ook nog geruime tijd teeltman te zijn geweest. "Op de nieuwe locatie in Oosterland zochten ze een leidinggevende en met de groei daar kreeg Pleun van Duijn het steeds drukker, waardoor ik op een gegeven moment bedrijfsleider werd."

Hoe meer verantwoordelijkheid Gerard kreeg, hoe leuker hij het begon te vinden. "Ik ben dus ook nooit meer weggegaan, haha." Even leek het nog wel zover te komen. "Ik heb nog weleens rondgekeken toen de kas in Oosterland al weer wat ouder werd, maar de mannen wist het succesvol uit mijn hoofd te praten en vertelden mij dat er veel ontwikkelingen aan zaten te komen. En dat is ook gebleken, de nieuwe ontwikkelingen maken het continu weer uitdagend. Zo heb ik ook meegewerkt aan proeven vanuit Purple Pride met belichting om maar iets te noemen."


Momenteel wordt in Westdorpe 2,6 hectare kas bijgebouwd voor de aubergineteler. Half november wordt de bestaande plus de nieuwe kas opnieuw geplant. Foto: Havecon. Meer foto's hier op LinkedIn bij de Gebr. van Duijn.

Klein clubje is groot geworden
Zowel Arjan en Gerard denken soms wel met weemoed terug aan de tijd toen het bedrijf nog 'knus en klein' was. Arjan: "Overleg aan de koffietafel, lekker kneuterig, dat was mooi. Nu hebben we meerdere vestigingen en is het, logisch ook, allemaal officiëler geworden."

Gerard herkent dat. "Toen het clubje nog klein was, zat je gewoon naast 'de baas' te knippen om maar iets te noemen. Dat lukt het management met alle taken die bij de groei zijn komen kijken logischerwijs niet meer. En frikandellen bakken in een middagpauze van een uur met op vrijdag een biertje na afloop, soms tot in de late uurtjes doorgaand ook, dat is tegenwoordig anders. Je hebt ook met veel meer medewerkers te maken."

Ondanks die onvermijdelijke veranderingen plakken Arjan en Gerard er graag nog een aantal jaar aan vast. Gerard: "Als het aan mij ligt, komt er nog eens 25 jaar bij." Arjan: "Dat haal ik niet meer, maar misschien haal ik nog net een 40-jarig jubileum. Ik heb het hier gewoon goed naar mijn zin."

Arjan en Gerard feliciteren? Dat kan: Arjan (arjanwensink1@gmail.com) en Gerard (gerard@gebrvanduijn.nl

Voor meer informatie:
Gebr. van Duijn
www.gebrvanduijn.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.