30 april 14.25: update RedStar

Windhoos in Tinte geeft telers nieuwe kopzorgen

Tholen - "Die hadden we niet zien aankomen", vertelt komkommerteler Arthur van Geest vanochtend, nog in shock na wat er gebeurd is. Over dertig meter van voor naar achter is zijn kas aan de Konneweg in Tinte geraakt door een windhoos. "Het gebeurde tussen 7.15-7.30. Ook collega's zijn geraakt, de buurman stapt hier net binnen."

De stormtroepen waren in de loop van de ochtend onderweg om met de (glas)schade aan de slag te gaan. Ook de hulpdiensten werden opgeroepen, waaronder ambulances voor enkele lichtgewonden door vallende glasscherven, de politie om de weg tijdelijk af te sluiten vanwege al het glas op de weg en de brandweer ter assistentie. 

Ook de verzekeraar is ingeschakeld, vertelt Arthur bij wie de tweede komkommerteelt net was gestart. "De prijzen liepen net weer een beetje op en we waren druk begonnen met de oogst, maar nu is het glas rapen en de exacte schade opnemen."

NB. Bij de redactie zijn niet meer schades bekend, maar gisteravond werd het Zeeuwse Breskens ook getroffen door een windhoos.

Update
Inmiddels heeft RedStar een persbericht uitgestuurd. Ook de kassen van de tomatenteler zijn geraakt met verlies aan kasruimte van 6000 vierkante meter. Gewonden vielen er bij de tomatenteler niet. Volgens RedStar zijn in totaal vier bedrijven geraakt. 

"We zijn hier enorm van geschrokken’, zegt Henri Lambriex, algemeen directeur van RedStar. "Op het moment dat de wervelwind huishield in onze kas waren er 15 medewerkers aan het werk. Ik hou mijn hart vast van wat er had kunnen gebeuren. Ik ben blij dat iedereen ongedeerd is. Ook mijn grote dank aan politie, brandweer en ambulances die snel ter plekke waren om hulp te bieden."

Al eerder werd Tinte getroffen door een bizar natuurverschijnsel. Op 1 mei 2017 werd er een mini-tornado waargenomen die gelukkig geen schade aanrichtte. RedStar heeft in Nederland 3 teeltlocaties met in totaal 66 hectare aan areaal.

Door de wervelwind is 6.000m² aan kasruimte verloren gegaan. Lambriex: "Belangrijker is de gezondheid van mijn mensen. Die kassen gaan we snel herbouwen want de vraag naar onze speciale tomaten is groot. We zijn zelfs fiks aan het uitbreiden om de vraag te voldoen. Zeker nu hier en daar restaurants hun deuren weer openen en horeca-ondernemers door de coronacrisis niet bij de pakken stil gingen zitten, maar overstapten op afhaal- en bezorgmaaltijden."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven